Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Analiza produktów naturalnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0600-S1-Cm-PW7b-IV
Kod Erasmus / ISCED: 13.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza produktów naturalnych
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy: Studia stacjonarne I stopnia - kierunek: Chemia Medyczna - semestr 4
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Zaliczenie z Podstaw chemii analitycznej

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (godziny kontaktowe):

- godziny realizowane w ramach wykładu 10h;

-godziny realizowane w ramach pracowni 35h.

- konsultacje i praca z nauczycielem akademickim 8 h.

2. Praca indywidualna studenta:

- przygotowanie studenta do zajęć laboratoryjnych 22 h;

- przygotowywanie sprawozdań z wykonanych ćwiczeń 50 h;


Łącznie 125 godzin/25h =5pkt ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

K1 Student zna metody przygotowania prób produktów naturalnych do analizy. K_W01

K2 Ma wiedzę o możliwościach wykorzystania metod klasycznych i instrumentalnych w analizie jakościowej i ilościowej produktów naturalnych. K_W04, K_W08

K3 Ma wiedzę o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej oraz wiedzę o sposobie przedstawiania wyników analiz. K_W02

K4 Definiuje podstawowe grupy związków chemicznych występujących w produktach naturalnych. K_W01


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1 Student potrafi analizować i rozwiązywać problemy związane z analizą produktów naturalnych w oparciu o zdobytą wiedzę. K_U01

U2 Potrafi zaproponować metodę oznaczania składników produktów naturalnych. K_U05

U3 Potrafi opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz oraz opracować raporty z wykonywanych analiz. K_U02

U4 Potrafi posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie jakościowej i ilościowej produktów naturalnych. K_U04


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1 Jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń dotyczących analizy produktów naturalnych. K_K01

K2 Nawiązuje współpracę w grupie. K_K02

K3 Określa priorytety w celu zaplanowania i realizacji określonego zadania. K_K03


Metody dydaktyczne:

Wykład –metoda podająca – wykład problemowy.

Laboratorium – metoda poszukująca laboratoryjna.


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- laboratoryjna

Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 10 h.

- laboratorium 35 h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze związkami pochodzenia naturalnego oraz z metodami ich analizy. W ramach wykładu zostaną omówione najważniejsze grupy metabolitów wtórnych roślin oraz metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów oraz aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022.

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

Metody i kryteria oceniania:

Wykład: zaliczenie na ocenę na podstawie obecności na zajęciach oraz aktywności.

Kryteria.

Na ocenę dostateczną (50-60%)

Student definiuje: podstawowe składniki produktów naturalnych, zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04, K_W08

Na ocenę dostateczny plus (61-65%)

Student potrafi sklasyfikować składniki produktów naturalnych. Zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08

Na ocenę dobrą (66-75%)

Student potrafi rozpoznać i zakwalifikować zagrożenia związane z składnikami produktów naturalnych. Student potrafi zaproponować metodykę oznaczania poszczególnych składników produktów naturalnych. Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;

Na ocenę dobry plus (76-80%)

Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do oceny jakości produktów naturalnych. Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;

Na ocenę bardzo dobry (>80%)

Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;

Laboratorium: zaliczenie na ocenę na podstawie sprawozdań z wykonywanych analiz

Kryteria.

Na ocenę dostateczną (50-60%)

Student zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni.

Na ocenę dostateczny plus (61-65%)

Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni.

Na ocenę dobrą (66-75%)

Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski.

Na ocenę dobry plus (76-80%)

Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych.

Na ocenę bardzo dobry (>80%)

Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny laboratorium zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych problemów analitycznych .

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 35 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marzanna Kurzawa
Prowadzący grup: Marzanna Kurzawa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 10 h.

- laboratorium 35h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022.

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

2. S. Kohlmunzer, Farmakognozja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 35 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marzanna Kurzawa
Prowadzący grup: Karolina Kulka-Kamińska, Marzanna Kurzawa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 10 h.

- laboratorium 35h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022.

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

2. S. Kohlmunzer, Farmakognozja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 35 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marzanna Kurzawa
Prowadzący grup: Marzanna Kurzawa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 10 h.

- laboratorium 35h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022.

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

2. S. Kohlmunzer, Farmakognozja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-3 (2024-12-18)