Analiza produktów naturalnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0600-S1-Cm-PW7b-IV |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.3
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza produktów naturalnych |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
Studia stacjonarne I stopnia - kierunek: Chemia Medyczna - semestr 4 |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Zaliczenie z Podstaw chemii analitycznej |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (godziny kontaktowe): - godziny realizowane w ramach wykładu 10h; -godziny realizowane w ramach pracowni 35h. - konsultacje i praca z nauczycielem akademickim 8 h. 2. Praca indywidualna studenta: - przygotowanie studenta do zajęć laboratoryjnych 22 h; - przygotowywanie sprawozdań z wykonanych ćwiczeń 50 h; Łącznie 125 godzin/25h =5pkt ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | K1 Student zna metody przygotowania prób produktów naturalnych do analizy. K_W01 K2 Ma wiedzę o możliwościach wykorzystania metod klasycznych i instrumentalnych w analizie jakościowej i ilościowej produktów naturalnych. K_W04, K_W08 K3 Ma wiedzę o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej oraz wiedzę o sposobie przedstawiania wyników analiz. K_W02 K4 Definiuje podstawowe grupy związków chemicznych występujących w produktach naturalnych. K_W01 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1 Student potrafi analizować i rozwiązywać problemy związane z analizą produktów naturalnych w oparciu o zdobytą wiedzę. K_U01 U2 Potrafi zaproponować metodę oznaczania składników produktów naturalnych. K_U05 U3 Potrafi opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz oraz opracować raporty z wykonywanych analiz. K_U02 U4 Potrafi posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie jakościowej i ilościowej produktów naturalnych. K_U04 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1 Jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń dotyczących analizy produktów naturalnych. K_K01 K2 Nawiązuje współpracę w grupie. K_K02 K3 Określa priorytety w celu zaplanowania i realizacji określonego zadania. K_K03 |
Metody dydaktyczne: | Wykład –metoda podająca – wykład problemowy. Laboratorium – metoda poszukująca laboratoryjna. |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - laboratoryjna |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 10 h. - laboratorium 35 h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze związkami pochodzenia naturalnego oraz z metodami ich analizy. W ramach wykładu zostaną omówione najważniejsze grupy metabolitów wtórnych roślin oraz metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów oraz aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022. Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: zaliczenie na ocenę na podstawie obecności na zajęciach oraz aktywności. Kryteria. Na ocenę dostateczną (50-60%) Student definiuje: podstawowe składniki produktów naturalnych, zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04, K_W08 Na ocenę dostateczny plus (61-65%) Student potrafi sklasyfikować składniki produktów naturalnych. Zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08 Na ocenę dobrą (66-75%) Student potrafi rozpoznać i zakwalifikować zagrożenia związane z składnikami produktów naturalnych. Student potrafi zaproponować metodykę oznaczania poszczególnych składników produktów naturalnych. Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05; Na ocenę dobry plus (76-80%) Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do oceny jakości produktów naturalnych. Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05; Na ocenę bardzo dobry (>80%) Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05; Laboratorium: zaliczenie na ocenę na podstawie sprawozdań z wykonywanych analiz Kryteria. Na ocenę dostateczną (50-60%) Student zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. Na ocenę dostateczny plus (61-65%) Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni. Na ocenę dobrą (66-75%) Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Na ocenę dobry plus (76-80%) Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. Na ocenę bardzo dobry (>80%) Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny laboratorium zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych problemów analitycznych . |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 35 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa | |
Prowadzący grup: | Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 10 h. - laboratorium 35h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
|
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022. Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 2. S. Kohlmunzer, Farmakognozja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
LAB
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 35 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa | |
Prowadzący grup: | Karolina Kulka-Kamińska, Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 10 h. - laboratorium 35h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
|
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022. Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 2. S. Kohlmunzer, Farmakognozja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN LAB
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 35 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa | |
Prowadzący grup: | Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 10 h. - laboratorium 35h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
|
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022. Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 2. S. Kohlmunzer, Farmakognozja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.