Technologia kosmetyków
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0600-S2-ChK-TK |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.3
|
Nazwa przedmiotu: | Technologia kosmetyków |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
Kierunek: Chemia Kosmetyczna - semestr 1 |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Chemii kosmetyczna – znajomość terminologii stosowanej w chemii kosmetycznej, metody badania kosmetyków. Chemia nieorganiczna i organiczna – zagadnienia dotyczące budowy związków nieorganicznych i organicznych. |
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (85 godz.): - udział w wykładach – 15 h - udział w zajęciach laboratoryjnych – 30 h - udział w ćwiczeniach – 15 h - konsultacje – 25 h Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (65 godz.): - przygotowanie do wykładu – 20 h - przygotowanie do egzaminu – 45 h Łącznie: 150 godz. (6 ECTS) |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Student posiada wiedzę w zakresie chemii kosmetyków – K_W08. W2: Zna typowe surowce stosowane w produktach kosmetycznych – K_W08. W3: Potrafi scharakteryzować skład, metody otrzymywania i właściwości kosmetyków - K_W08. W4: Zna metody badania kosmetyków – K_W08. W4: student posiada wiedzę w zakresie kontroli jakości surowców kosmetycznych i produktów końcowych – K_W05 W5: zna metody fizykochemiczne i sensoryczne stosowane do oceny jakości surowców i produktów kosmetycznych – K_W05 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi wyjaśnić rolę i znaczenie poszczególnych składników w kosmetyku - K_U05. U2: Posługuje się terminologią stosowaną w chemii kosmetycznej, - K_U01. U3: Umie wykonać typowe formulacje pod kierunkiem osób prowadzących zajęcia - K_U03. U4: Posiada umiejętność analizowania doświadczenia i wykonuje obliczenia (wyznacza gęstości, lepkość dynamiczną i kinematyczną surowców i produktów kosmetycznych, dla surowców tłuszczowych i olejowych: liczbę jodową, kwasową, nadtlenkową i zmydlania) - K_U07 U5: Przeprowadza obserwacje oraz wykonuje, w laboratorium, pomiary właściwości fizykochemicznych i ocenę organoleptyczną różnych układów tj. surowce kosmetycznych, produktu końcowy - K_U04 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Zna znaczenie produkcji kosmetyków i rolę przemysłu kosmetycznego - K_K01. K2: Rozumie związek właściwości fizykochemicznych, z jakością surowców i produktów kosmetycznych – K_K02 K3: Rozumie potrzebę samokształcenia i śledzenia postępu w dziedzinie chemii kosmetycznej i ich wykorzystania w praktyce - K_K05. K4: Potrafi korzystać ze źródeł dydaktycznych - K_K07. K5: Potrafi współdziałać i pracować w grupie - K_K09. K6: Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych- K_K08. K7: Umie postępować w stanach zagrożenia- K_K08. |
Metody dydaktyczne: | Wykład konwencjonalny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, dyskusja Laboratorium: Eksperyment laboratoryjny wykonywany w parach. |
Metody dydaktyczne eksponujące: | - pokaz |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi terminami dotyczącymi oceny jakości surowców kosmetycznych i kosmetyków jako produktów końcowych. Ponadto Studenci zostaną zapoznani z różnymi układami emulgującymi stosowanymi w produktach kosmetycznych oraz metodami badania ich stabilności. Przedstawione zostaną, także metody sensoryczne oraz rozmaite metody fizykochemiczne wykorzystywane do charakterystyki surowców kosmetycznych i końcowych produktów kosmetycznych. Omówione zostaną problemy związane z powiększaniem skali produkcji. |
Pełny opis: |
Wykład: Podstawowe regulacje prawnie obowiązujące w technologii kosmetyków Ocena fizykochemiczna i sensoryczna różnych surowców kosmetycznych i produktów kosmetycznych. Technologia wybranych form kosmetycznych: emulsji, sztyftów, form prasowanych. Techniki membranowe otrzymywania emulsji Technologie produktów zapachowych Technologie wykorzystywane w produkcji kosmetyków kolorowych. Metody prasowania preparatów kosmetycznych. Pojęcie i znaczenie norm w produkcji kosmetyków. Laboratorium: 1. Charakterystykach fizykochemiczna wybranych surowców kosmetycznych 2. Kosmetyki kolorowe z formie sypkiej i prasowanej – otrzymywanie oraz charakterystyka. 3. Otrzymywanie i charakterystyka kosmetyków o różnych układach emulgujących. Badanie stabilności uzyskanych preparatów. 4. Techniki membranowe w produkcji emulsji 5. Synteza neroliny – syntetycznej substancji zapachowej stosowanej w kompozycjach perfumeryjnych 6. Charakterystyka fizykochemiczna i sensoryczna produktów kosmetycznych otrzymanych na wcześniejszych pracowniach. Ćwiczenia: Zapoznanie z dokumentacja opisującą surowce kosmetyczne oraz normami w produkcji kosmetyków PN-EN ISO 22716:2009 oraz normami dotyczącymi badania produktów kosmetycznych. |
Literatura: |
A. Kołodziejczak, Kosmetologia, t 2, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2021 Norma PN-ISO 3961:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby jodowej. Norma PN-ISO 660:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowosci. Norma PN-ISO 3960:1996. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Norma PN-ISO 3657:1994. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby zmydlania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: egzamin pisemny umożliwiający sprawdzenie wiedzy na temat pojęć realizowanych w ramach przedmiotu (pytania testowe, rachunkowe i problemowe). W1-W5, U4 Laboratorium: ocena końcowa jest sumą punktów uzyskanych za wykonanie i poprawne opracowanie zadań eksperymentalnych oraz kolokwium końcowe. W1-W5, U1-U5, K1-K5 Wymagany próg na ocenę dostateczną – 50-60%, dostateczny plus– 61-65%, dobry– 66-75%, dobry plus– 76-80%, bardzo dobry– 81-100%. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ LAB
CW
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Alina Sionkowska | |
Prowadzący grup: | Beata Kaczmarek-Szczepańska, Anna Kmieciak, Wojciech Kujawski, Katarzyna Lewandowska, Alina Sionkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
WT CW
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Alina Sionkowska | |
Prowadzący grup: | Beata Kaczmarek-Szczepańska, Anna Kmieciak, Wojciech Kujawski, Katarzyna Lewandowska, Alina Sionkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi terminami dotyczącymi oceny jakości surowców kosmetycznych i kosmetyków jako produktów końcowych. Ponadto Studenci zostaną zapoznani z różnymi układami emulgującymi stosowanymi w produktach kosmetycznych oraz metodami badania ich stabilności. Przedstawione zostaną, także metody sensoryczne oraz rozmaite metody fizykochemiczne wykorzystywane do charakterystyki surowców kosmetycznych i końcowych produktów kosmetycznych. Omówione zostaną problemy związane z powiększaniem skali produkcji. |
|
Pełny opis: |
Wykład: Podstawowe regulacje prawnie obowiązujące w technologii kosmetyków Ocena fizykochemiczna i sensoryczna różnych surowców kosmetycznych i produktów kosmetycznych. Technologia wybranych form kosmetycznych: emulsji, sztyftów, form prasowanych. Techniki membranowe otrzymywania emulsji Technologie produktów zapachowych. Technologia pozyskiwania oraz syntezy wybranych komponentów zapachowych stosowanych w produktach kosmetycznych Technologie wykorzystywane w produkcji kosmetyków kolorowych. Metody prasowania preparatów kosmetycznych. Pojęcie i znaczenie norm w produkcji kosmetyków. Laboratorium: 1. Charakterystykach fizykochemiczna wybranych surowców kosmetycznych 2. Otrzymywanie i charakterystyka kosmetyków o różnych układach emulgujących. Badanie stabilności uzyskanych preparatów. 3. Techniki membranowe w produkcji emulsji –otrzymanie emulsji wykorzystując membrany 4. Kosmetyki kolorowe z formie sypkiej i prasowanej – otrzymywanie oraz charakterystyka. 5. Synteza neroliny – syntetycznej substancji zapachowej stosowanej w kompozycjach perfumeryjnych. Przeprowadzenie syntezy eteru metylowego 2-naftolu. 6. Charakterystyka fizykochemiczna i sensoryczna produktów kosmetycznych otrzymanych na wcześniejszych pracowniach. Ćwiczenia: Zapoznanie z dokumentacja opisującą surowce kosmetyczne (karty charakterystyk, stałe fizyczne). Zapoznanie z dyrektywami unijnymi dotyczącymi regulacji w produkcji kosmetyków. Zapoznanie z normami w produkcji kosmetyków PN-EN ISO 22716:2009 oraz normami dotyczącymi badania produktów kosmetycznych. |
|
Literatura: |
A. Kołodziejczak, Kosmetologia, t 2, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2021 Norma PN-ISO 3961:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby jodowej. Norma PN-ISO 660:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowosci. Norma PN-ISO 3960:1996. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Norma PN-ISO 3657:1994. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby zmydlania. |
|
Uwagi: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-17 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Alina Sionkowska | |
Prowadzący grup: | Beata Kaczmarek-Szczepańska, Anna Kmieciak, Wojciech Kujawski, Katarzyna Lewandowska, Alina Sionkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi terminami dotyczącymi oceny jakości surowców kosmetycznych i kosmetyków jako produktów końcowych. Ponadto Studenci zostaną zapoznani z różnymi układami emulgującymi stosowanymi w produktach kosmetycznych oraz metodami badania ich stabilności. Przedstawione zostaną, także metody sensoryczne oraz rozmaite metody fizykochemiczne wykorzystywane do charakterystyki surowców kosmetycznych i końcowych produktów kosmetycznych. Omówione zostaną problemy związane z powiększaniem skali produkcji. |
|
Pełny opis: |
Wykład: Podstawowe regulacje prawnie obowiązujące w technologii kosmetyków Ocena fizykochemiczna i sensoryczna różnych surowców kosmetycznych i produktów kosmetycznych. Technologia wybranych form kosmetycznych: emulsji, sztyftów, form prasowanych. Techniki membranowe otrzymywania emulsji Technologie produktów zapachowych. Technologia pozyskiwania oraz syntezy wybranych komponentów zapachowych stosowanych w produktach kosmetycznych Technologie wykorzystywane w produkcji kosmetyków kolorowych. Metody prasowania preparatów kosmetycznych. Pojęcie i znaczenie norm w produkcji kosmetyków. Laboratorium: 1. Charakterystykach fizykochemiczna wybranych surowców kosmetycznych 2. Otrzymywanie i charakterystyka kosmetyków o różnych układach emulgujących. Badanie stabilności uzyskanych preparatów. 3. Techniki membranowe w produkcji emulsji –otrzymanie emulsji wykorzystując membrany 4. Kosmetyki kolorowe z formie sypkiej i prasowanej – otrzymywanie oraz charakterystyka. 5. Synteza neroliny – syntetycznej substancji zapachowej stosowanej w kompozycjach perfumeryjnych. Przeprowadzenie syntezy eteru metylowego 2-naftolu. 6. Charakterystyka fizykochemiczna i sensoryczna produktów kosmetycznych otrzymanych na wcześniejszych pracowniach. Ćwiczenia: Zapoznanie z dokumentacja opisującą surowce kosmetyczne (karty charakterystyk, stałe fizyczne). Zapoznanie z dyrektywami unijnymi dotyczącymi regulacji w produkcji kosmetyków. Zapoznanie z normami w produkcji kosmetyków PN-EN ISO 22716:2009 oraz normami dotyczącymi badania produktów kosmetycznych. |
|
Literatura: |
A. Kołodziejczak, Kosmetologia, t 2, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2021 Norma PN-ISO 3961:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby jodowej. Norma PN-ISO 660:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowosci. Norma PN-ISO 3960:1996. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Norma PN-ISO 3657:1994. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby zmydlania. |
|
Uwagi: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.