Zarządzanie operacyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1100-12-E21-EM-ZaOpe |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.302
|
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie operacyjne |
Jednostka: | Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwem |
Grupy: |
Ekonomia - plan studiów 1 rok 2 stopnia Ekonomia, 1 rok II stopnia, PRK, sp. ekonomia menedżerska |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Wiedza z zakresu podstaw zarządzania i marketingu. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. godziny realizowane z udziałem nauczyciela: 30 godz. wykładu, 22 godz. konsultacji 2. praca indywidualna studenta potrzebna do pomyślnego zaliczenia przedmiotu 30 godz., 3. czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania 18 godz. Razem nakład pracy studenta 100 godzin. |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Student zna i rozumie relacje zachodzące między wyodrębnionymi elementami systemu zarządania działalnością operacyjną przedsiębiorstwa oraz czynniki je warunkujące - K_W03. W2: Student zna i rozumie zależności między zjawiskami i procesami ekonomicznymi w przedsiębiorstwie oraz metody wykorzystywane w procesach decyzyjnych zachodzących w działalności operacyjnej - K_W04. |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Student potrafi krytycznie analizować złożone zjawiska ekonomiczne zachodzące w praktyce działalności operacyjnej przedsiębiorstw oraz związki między nimi - K_U01. |
Metody dydaktyczne: | Wykład prowadzony metodą tradycyjną z wykorzystaniem multimedialnej prezentacji, w sposób zapewniający możliwość dyskutowania omawianych zagadnień. |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - studium przypadku |
Skrócony opis: |
Główne treści kształcenia w ramach tego przedmiotu związane są z pojęciami oraz z istotą obiektów i procesów funkcjonujących w ramach systemu wytwarzania w przedsiębiorstwie, a także z zasadami zarządzania tym systemem. Celem tego przedmiotu jest nabycie przez studentów wiedzy umożliwiającej zrozumienie i swobodne posługiwanie się podstawowymi kategoriami z zakresu zarządzania operacyjnego w przedsiębiorstwie, w szczególności dotyczącej zasad funkcjonowania i doskonalenia procesu wytwarzania oraz czynników jego rozwoju, a także nabycie umiejętności wykorzystywania właściwych narzędzi i metod w rozwiązywaniu rzeczywistych problemów decyzyjnych w sferze zarządzania operacyjnego. |
Pełny opis: |
Prezentowane w ramach wykładu treści mają na celu przybliżyć studentowi następujące zagadnienia: • Istota zarządzania działalnością operacyjną: zarządzanie przedsiębiorstwem a zarządzanie produkcją, produkcja a działalność operacyjna, pojęcia, cele, elementy składowe, zadania - W1. • System produkcyjny przedsiębiorstwa: pojęcie systemu produkcyjnego, charakterystyka elementów systemu produkcyjnego, otoczenie systemu produkcyjnego - W1. • Planowanie produktu: istota, cel, etapy opracowania nowego produktu, podstawowe problemy, ocena i porównanie przygotowanych projektów, cykl życia produktu - W2. • Planowanie procesu produkcyjnego: pojęcie i struktura procesu produkcyjnego, kryteria podziału i rodzaje procesów produkcyjnych, proces planowania produkcji - W2. • Zdolność produkcyjna: pojęcie zdolności produkcyjnej i czynniki ją kształtujące, poziomy możliwości produkcyjnych, metody obliczania zdolności produkcyjnej - U1. • Zarządzanie jakością w działalności operacyjnej: definicje, istota, orientacja projakościowa przedsiębiorstwa, koszty zarządzania jakością, systemy zarządzania jakością - U1. • Gospodarka zapasami: pojęcie, funkcje i kryteria klasyfikacji zapasów, zasady i skutki kosztowe gospodarowania zapasami, modele sterowania zapasami, system magazynowania, wyznaczanie ekonomicznej wielkości zamówienia - U1. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. D. Waters, Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa 2001. 2. Z. Jasiński, Podstawy zarządzania operacyjnego, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2005. 3. A.P. Muhlemann, J.S. Oakland, K.G. Lockyer, Zarządzanie. Produkcja i usługi, PWN, Warszawa 2001. Literatura usupełniająca: 1. R. Johnston, S. Chambers, Ch.Harland, A. Harrison, N. Slack, Zarządzanie działalnością operacyjną. Analiza przypadków, PWN, Warszawa 2002. 2. K. Pasternak, Zarys zarządzania produkcją, PWE, Warszawa 2005. 3. I. Durlik, Inżynieria zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych, Wydawnictwo Placet, Warszawa 2007. |
Metody i kryteria oceniania: |
W1 - egzamin pisemny w formie testu z odpowiedziami do wyboru W2 - egzamin pisemny w formie testu z odpowiedziami do wyboru U1 - egzamin pisemny w formie testu z odpowiedziami do wyboru Kryteria oceniania testu: 0-50% niezaliczony pow. 50%-70% - dostateczny pow. 70%-90% - dobry pow. 90%- 100% - bardzo dobry |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
WYK
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Waldemar Glabiszewski | |
Prowadzący grup: | Waldemar Glabiszewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-24 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Waldemar Glabiszewski | |
Prowadzący grup: | Waldemar Glabiszewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.