Przedsiębiorczość
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1100-12-Z21-0-Prz |
Kod Erasmus / ISCED: |
04.002
|
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość |
Jednostka: | Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwem |
Grupy: |
Zarządzanie - plan studiów 1 rok 2 stopnia Zarządzanie, 1 rok II stopnia, program 2012, KRK, przedmioty obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Nauka o przedsiębiorstwie, Podstawy zarządzania, Podstawy marketingu, Finanse przedsiębiorstw |
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczyciela: 30h Konsultacje: 20h Czas pracy poświęcony na naukę indywidualną studenta i przygotowanie się do ćwiczeń: 30h Czas wymagany do przygotowania się do egzaminu: 20h |
Efekty uczenia się - wiedza: | Po ukończeniu przedmiotu student: W1: rozpoznaje procesy gospodarcze i społeczne zachodzące w organizacjach i ich otoczeniu, także globalnym - K_W02 W2: rozumie wzajemne zależności pomiędzy procesami gospodarczymi i społecznymi zachodzącymi w organizacjach i ich otoczeniu - K_W02 W3: zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystując wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu - K_W10 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Po ukończeniu przedmiotu student: U1: samodzielnie proponuje rozwiązania konkretnego problemu i sposoby wdrażania proponowanych rozwiązań - K_U06 U2: planuje nowe, odpowiedzialne społecznie przedsięwzięcie biznesowe, określając ich cel, ryzyko i zasoby niezbędne do ich realizacji - K_U08. |
Metody dydaktyczne: | Wykład informacyjny - prezentacja w programie Power Point, studium przypadku, dyskusje prowadzone podczas ćwiczeń |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, przedsiębiorczości zewnętrznej i wewnętrznej, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć, ryzyka i sposobów radzenia sobie z nim, zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu oraz infrastruktury wspierającej przedsiębiorczość. Student uczy się także planowania nowych, odpowiedzialnych społecznie przedsięwzięcia biznesowe. Ponadto zdobywa umiejętność analizowania procesów gospodarczych i społecznych zachodzących w organizacjach o zasięgu lokalnym, regionalnym i globalnym oraz w ich otoczeniu (z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć nauki). |
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy Wykład: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości - W3 2.Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych - W3 3.Przedsiębiorczość zewnętrzna i wewnętrzna - W3 4.Cechy przedsiębiorczej osoby - W3 5.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy operacyjne skutecznych liderów biznesu - W2, U2 6.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu - W2, U1, U2 7.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans - W2, U2 8.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu - biznesplan, przygotowanie do uruchomienia biznesu, założenie firmy i rozruch nowego biznesu - W2, U2. 9.Zapewnianie zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu - W3, U1, U2 11.Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość: polityka wspierania przedsiębiorczości, instytucje wspierające przedsiębiorczości - W2 Ćwiczenia: 1. Osobowość przedsiębiorcy - W3 2.Analiza rynku dla nowego przedsięwzięcia - W2, W3 3.Innowacyjność jako podstawa działań przedsiębiorczych - W3, U1, U2 4.Model biznesowy dla nowego przedsięwzięcia - W3, U1, U2 5. Franchising jako forma realizacji nowego przedsięwzięcia - W3, U2 |
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Metody i kryteria oceniania: |
W1 - Egzamin pisemny W2 - Egzamin pisemny W3 - Egzamin pisemny, Projekt U1 - Arkusze zadaniowe, Dyskusja U2 - Arkusze zadaniowe, Dyskusja |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CW
CW
CW
CW
CW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin, 150 miejsc
Wykład, 15 godzin, 150 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Agata Sudolska | |
Prowadzący grup: | Michał Jagielski, Agnieszka Kuś, Agata Sudolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, przedsiębiorczości zewnętrznej i wewnętrznej, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć, ryzyka i sposobów radzenia sobie z nim, zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu oraz infrastruktury wspierającej przedsiębiorczość. Student uczy się także planowania nowych, odpowiedzialnych społecznie przedsięwzięcia biznesowe. Ponadto zdobywa umiejętność analizowania procesów gospodarczych i społecznych zachodzących w organizacjach o zasięgu lokalnym, regionalnym i globalnym oraz w ich otoczeniu (z uwzględnieniemnajnowyszych osiągnięć nauki). |
|
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości (W10) 2.Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych (W10) 3.Przedsiębiorczość zewnętrzna i wewnętrzna (W10) 4.Cechy przedsiębiorczej osoby (W10) 5.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy operacyjne skutecznych liderów biznesu (W2) 6.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu (W2) 7.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans (W2) 8.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu - biznesplan, przygotowanie do uruchomienia biznesu, założenie firmy i rozruch nowego biznesu (W2) 9.Ryzyko i sposoby radzenia sobie z nim: rodzaje ryzyka towarzyszącego przedsiębiorczości, przestrzeń ryzykownych zachowań przedsiębiorcy, podejście do ryzyka i zarządzanie nim (W2) 10.Zapewnianie zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu 11.Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość: polityka wspierania przedsiębiorczości, instytucje wspierające przedsiębiorczości (W2) |
|
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CW
CW
CW
CW
CW
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin, 150 miejsc
Wykład, 15 godzin, 150 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Agata Sudolska | |
Prowadzący grup: | Angelika Pańka, Agata Sudolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, przedsiębiorczości zewnętrznej i wewnętrznej, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć, ryzyka i sposobów radzenia sobie z nim, zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu oraz infrastruktury wspierającej przedsiębiorczość. Student uczy się także planowania nowych, odpowiedzialnych społecznie przedsięwzięcia biznesowe. Ponadto zdobywa umiejętność analizowania procesów gospodarczych i społecznych zachodzących w organizacjach o zasięgu lokalnym, regionalnym i globalnym oraz w ich otoczeniu (z uwzględnieniemnajnowyszych osiągnięć nauki). |
|
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości (W10) 2.Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych (W10) 3.Przedsiębiorczość zewnętrzna i wewnętrzna (W10) 4.Cechy przedsiębiorczej osoby (W10) 5.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy operacyjne skutecznych liderów biznesu (W2) 6.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu (W2) 7.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans (W2) 8.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu - biznesplan, przygotowanie do uruchomienia biznesu, założenie firmy i rozruch nowego biznesu (W2) 9.Ryzyko i sposoby radzenia sobie z nim: rodzaje ryzyka towarzyszącego przedsiębiorczości, przestrzeń ryzykownych zachowań przedsiębiorcy, podejście do ryzyka i zarządzanie nim (W2) 10.Zapewnianie zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu 11.Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość: polityka wspierania przedsiębiorczości, instytucje wspierające przedsiębiorczości (W2) |
|
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT CW
ŚR CZ WYK
CW
CW
CW
CW
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin, 150 miejsc
Wykład, 15 godzin, 150 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Kuś, Agata Sudolska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Kuś, Angelika Pańka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, przedsiębiorczości zewnętrznej i wewnętrznej, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć, ryzyka i sposobów radzenia sobie z nim, zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu oraz infrastruktury wspierającej przedsiębiorczość. Student uczy się także planowania nowych, odpowiedzialnych społecznie przedsięwzięcia biznesowe. Ponadto zdobywa umiejętność analizowania procesów gospodarczych i społecznych zachodzących w organizacjach o zasięgu lokalnym, regionalnym i globalnym oraz w ich otoczeniu (z uwzględnieniemnajnowyszych osiągnięć nauki). |
|
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości (W10) 2.Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych (W10) 3.Przedsiębiorczość zewnętrzna i wewnętrzna (W10) 4.Cechy przedsiębiorczej osoby (W10) 5.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy operacyjne skutecznych liderów biznesu (W2) 6.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu (W2) 7.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans (W2) 8.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu - biznesplan, przygotowanie do uruchomienia biznesu, założenie firmy i rozruch nowego biznesu (W2) 9.Ryzyko i sposoby radzenia sobie z nim: rodzaje ryzyka towarzyszącego przedsiębiorczości, przestrzeń ryzykownych zachowań przedsiębiorcy, podejście do ryzyka i zarządzanie nim (W2) 10.Zapewnianie zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu 11.Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość: polityka wspierania przedsiębiorczości, instytucje wspierające przedsiębiorczości (W2) |
|
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CW
CW
CW
CW
CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin, 150 miejsc
Wykład, 15 godzin, 150 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Kuś, Agata Sudolska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Kuś, Angelika Pańka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, przedsiębiorczości zewnętrznej i wewnętrznej, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć, ryzyka i sposobów radzenia sobie z nim, zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu oraz infrastruktury wspierającej przedsiębiorczość. Student uczy się także planowania nowych, odpowiedzialnych społecznie przedsięwzięcia biznesowe. Ponadto zdobywa umiejętność analizowania procesów gospodarczych i społecznych zachodzących w organizacjach o zasięgu lokalnym, regionalnym i globalnym oraz w ich otoczeniu (z uwzględnieniemnajnowyszych osiągnięć nauki). |
|
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości (W10) 2.Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych (W10) 3.Przedsiębiorczość zewnętrzna i wewnętrzna (W10) 4.Cechy przedsiębiorczej osoby (W10) 5.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy operacyjne skutecznych liderów biznesu (W2) 6.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu (W2) 7.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans (W2) 8.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu - biznesplan, przygotowanie do uruchomienia biznesu, założenie firmy i rozruch nowego biznesu (W2) 9.Ryzyko i sposoby radzenia sobie z nim: rodzaje ryzyka towarzyszącego przedsiębiorczości, przestrzeń ryzykownych zachowań przedsiębiorcy, podejście do ryzyka i zarządzanie nim (W2) 10.Zapewnianie zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu 11.Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość: polityka wspierania przedsiębiorczości, instytucje wspierające przedsiębiorczości (W2) |
|
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.