Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1152-12-F21-RJ-BuPlF
Kod Erasmus / ISCED: 04.302 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0411) Rachunkowość podatków Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych
Jednostka: Katedra Rachunkowości Zarządczej
Grupy: Finanse i rachunkowość,nst, 1 rok II stopnia, PRK,sp.rachunkowość w zarz.jedn.gosp.
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu rachunkowości finansowej, rachunkowości zarządczej

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - wykład: 9 h

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - ćwiczenia: 9 h

Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: 52 h

Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania - egzamin: 40 h

Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania - kolokwium: 40 h


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: student zna, rozumie i rozpatruje z punktu widzenia właściwego dla nauk o finansach procesy gospodarcze i społeczne zachodzące w instytucjach i ich otoczeniu K_W05.




Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: student potrafi przygotować niezbędne informacje wykorzystywane w procesach decyzyjnych K_U03.

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: student posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na pozyskiwanie informacji służących rozwiązywaniu określonych problemów z zakresu finansów i rachunkowości oraz na właściwe ustalanie ich

hierarchii K_K01.


Metody dydaktyczne:

wykład informacyjny, rozwiązywanie zadań, projekt, dyskusja, praca w grupach

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- obserwacji
- projektu

Skrócony opis:

Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji.

Realizowany cel w ramach akredytacji AACSB: student stosuje metody planowania i budżetowania.

Pełny opis:

Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji.

Poruszane grupy zagadnień:

1. Planowanie finansowe - W1, U1, K1:

a. Definicje planowania,

b. Rola planowania w przedsiębiorstwie,

c. Cele, funkcje i zasady planowania

d. Rodzaje planów,

e. Etapy planowania,

f. Powiązania planów z budżetami.

2. Budżetowanie finansowe - W1, U1, K1:

a. Definicje budżetowania,

b. Rodzaje budżetów,

c. Etapy budżetowania,

d. Elementy budżetów,

e. Zasady budżetowania,

f. Sprawozdanie finansowe pro forma,

g. Ocena wykonania budżetów i analiza przyczyn odchyleń

wykonania od budżetów,

h. Zalety i wady planowania i budżetowania,

i. Nowoczesne tendencje w zakresie i budżetowania.

Literatura:

S. Sojak, Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, Wydawnictwo „Dom Organizatora”, Toruń 2015.

S. Sojak (red), Założyć firmę i nie zbankrutować –

aspekty zarządcze, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2009.

E. Nowak, B. Nita, Budżetowanie w przedsiębiorstwie, Oficyna Wolters Kluwer, Kraków 2007.

Ustawa z dnia 29 września 1994 roku o rachunkowości.

Metody i kryteria oceniania:

wykład

W1: egzamin +++

ćwiczenia

U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++

K1: obserwacja +++

Realizacja każdego z efektów osiągnięta jest po przekroczeniu progu 60%

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)