Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1152-12-F22-RJ-RZwHT | Kod Erasmus / ISCED: |
04.302
![]() ![]() |
Nazwa przedmiotu: | Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce | ||
Jednostka: | Katedra Rachunkowości Zarządczej | ||
Grupy: |
Finanse i rachunkowość,nst, 2 rok II stopnia, PRK,sp.rachunkowość w zarz.jedn.gosp. |
||
Punkty ECTS i inne: |
5.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu finansów przedsiębiorstw, rachunkowości finansowej i sprawozdawczości finansowej oraz rachunkowości zarządczej. |
||
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
||
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - wykład: 9 h Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - ćwiczenia: 9 h Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: 37 h Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania - egzamin: 35 h Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania - kolokwium: 35 h |
||
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Student zna, rozumie i rozpatruje z punktu widzenia właściwego dla nauk o finansach metody rachunkowości zarządczej oraz procesy gospodarcze i społeczne zachodzące w hotelarstwie i turystyce - K_W02. |
||
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Student potrafi analizować, interpretować problemy i wyjaśniać zjawiska gospodarcze oraz ocenić uwarunkowania ekonomiczno-finansowe w hotelarstwie i turystyce - K_U01. |
||
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Student posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na pozyskiwanie informacji i wiedzy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych - K_K03. |
||
Metody dydaktyczne: | wykład informacyjny, rozwiązywanie zadań, projekt, dyskusja, praca w grupach |
||
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
||
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
||
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi. Realizowany cel w ramach akredytacji AACSB: student stosuje narzędzia rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. |
||
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: - znać cechy charakterystyczne usług turystycznych, - umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych, - znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych, - znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku, - znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą zróżnicowania cen na świadczone usługi, - potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: 1. Międzynarodowy standard USALI - W1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: 1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. |
||
Literatura: |
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001. M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Warszawa PWE 2007. W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
wykład W1: egzamin +++ ćwiczenia U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++ K1: obserwacja +++ Realizacja każdego z efektów osiągnięta jest po przekroczeniu progu 60% |
||
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin ![]() Wykład, 9 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Kozak | |
Prowadzący grup: | Piotr Kozak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi. | |
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: - znać cechy charakterystyczne usług turystycznych, - umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych, - znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych, - znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku, - znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą zróżnicowania cen na świadczone usługi, - potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: 1. Międzynarodowy standard USALI - W1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: 1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. | |
Literatura: |
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001. M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Warszawa PWE 2007. W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008. | |
Uwagi: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin ![]() Wykład, 9 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Kozak | |
Prowadzący grup: | Piotr Kozak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi. | |
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: - znać cechy charakterystyczne usług turystycznych, - umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych, - znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych, - znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku, - znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą zróżnicowania cen na świadczone usługi, - potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: 1. Międzynarodowy standard USALI - W1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: 1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. | |
Literatura: |
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001. M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Warszawa PWE 2007. W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008. | |
Uwagi: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-02-29 - 2020-09-20 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin ![]() Wykład, 9 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Kozak | |
Prowadzący grup: | Piotr Kozak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi. | |
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: - znać cechy charakterystyczne usług turystycznych, - umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych, - znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych, - znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku, - znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą zróżnicowania cen na świadczone usługi, - potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: 1. Międzynarodowy standard USALI - W1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: 1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. | |
Literatura: |
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001. M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Warszawa PWE 2007. W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008. | |
Uwagi: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (w trakcie)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-20 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin ![]() Wykład, 9 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Kozak | |
Prowadzący grup: | Piotr Kozak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi. | |
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: - znać cechy charakterystyczne usług turystycznych, - umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych, - znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych, - znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku, - znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą zróżnicowania cen na świadczone usługi, - potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: 1. Międzynarodowy standard USALI - W1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: 1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. | |
Literatura: |
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001. M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Warszawa PWE 2007. W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008. | |
Uwagi: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.