Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1152-12-F22-RJ-RZwHT Kod Erasmus / ISCED: 04.302 / (0411) Rachunkowość podatków
Nazwa przedmiotu: Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce
Jednostka: Katedra Rachunkowości Zarządczej
Grupy: Finanse i rachunkowość,nst, 2 rok II stopnia, PRK,sp.rachunkowość w zarz.jedn.gosp.
Punkty ECTS i inne: 5.00
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza z zakresu finansów przedsiębiorstw, rachunkowości finansowej i sprawozdawczości finansowej oraz rachunkowości zarządczej.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - wykład: 9 h

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - ćwiczenia: 9 h

Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: 37 h

Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania - egzamin: 35 h

Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania - kolokwium: 35 h


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Student zna, rozumie i rozpatruje z punktu widzenia właściwego dla nauk o finansach metody rachunkowości zarządczej oraz procesy gospodarcze i społeczne zachodzące w hotelarstwie i turystyce - K_W02.

Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Student potrafi analizować, interpretować problemy i wyjaśniać zjawiska gospodarcze oraz ocenić uwarunkowania ekonomiczno-finansowe w hotelarstwie i turystyce - K_U01.


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Student posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na pozyskiwanie informacji i wiedzy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych - K_K03.

Metody dydaktyczne:

wykład informacyjny, rozwiązywanie zadań, projekt, dyskusja, praca w grupach

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- obserwacji
- projektu
- studium przypadku

Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi.

Realizowany cel w ramach akredytacji AACSB: student stosuje narzędzia rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce.

Pełny opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:

- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,

- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,

- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,

- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,

- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą

zróżnicowania cen na świadczone usługi,

- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:

1. Międzynarodowy standard USALI - W1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

Metody i kryteria oceniania:

wykład

W1: egzamin +++

ćwiczenia

U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++

K1: obserwacja +++

Realizacja każdego z efektów osiągnięta jest po przekroczeniu progu 60%

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-26 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Kozak
Prowadzący grup: Piotr Kozak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi.

Pełny opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:

- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,

- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,

- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,

- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,

- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą

zróżnicowania cen na świadczone usługi,

- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:

1. Międzynarodowy standard USALI - W1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

Uwagi:

brak

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-25 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Kozak
Prowadzący grup: Piotr Kozak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi.

Pełny opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:

- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,

- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,

- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,

- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,

- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą

zróżnicowania cen na świadczone usługi,

- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:

1. Międzynarodowy standard USALI - W1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

Uwagi:

brak

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-02-29 - 2020-09-20
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Kozak
Prowadzący grup: Piotr Kozak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi.

Pełny opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:

- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,

- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,

- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,

- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,

- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą

zróżnicowania cen na świadczone usługi,

- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:

1. Międzynarodowy standard USALI - W1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

Uwagi:

brak

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (w trakcie)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-20
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Kozak
Prowadzący grup: Piotr Kozak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi.

Pełny opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:

- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,

- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,

- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,

- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,

- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą

zróżnicowania cen na świadczone usługi,

- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:

1. Międzynarodowy standard USALI - W1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

Uwagi:

brak

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.