Rachunkowość w zarządzaniu przedsiębiorstwami i gospodarstwami rolniczymi
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1152-12-F22-RJ-RwZPR |
Kod Erasmus / ISCED: |
04.302
|
Nazwa przedmiotu: | Rachunkowość w zarządzaniu przedsiębiorstwami i gospodarstwami rolniczymi |
Jednostka: | Katedra Rachunkowości Zarządczej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu rachunkoowści. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane bezpośrednio z udziałem nauczyciela akademickiego - wykład: 9 godzin ćwiczenia: 9 godzin zaliczenie końcowe z części wykładowej: 3 godzin zaliczenie końcowe z części ćwiczeniowej: 2 godzin konsultacje merytoryczne: 42 godzin 2.Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: 20 godzin 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania - zaliczenie końcowe z części wykładowej: 20 godzin Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania - zaliczenie końcowe z części ćwiczeniowej: 20 godzin |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Student posiada wiedzę na temat zasad rządzących procesami gospodarczymi w przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolniczych w aspekcie krajowym oraz międzynarodowym - K_W10. |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Student potrafi analizować problemy występujące w jednostkach, wykorzystując wiedzę teoretyczną zdobytą na zajęciach z przedmiotu - K_U06 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Student potrafi myśleć analitycznie oraz znajdować informacje wykorzystywane w procesach decyzyjnych w przedsiębiorstwie - K_K03. |
Metody dydaktyczne: | Wykład w formie prezentacji multimedialnej, studium przypadków. |
Metody dydaktyczne eksponujące: | - pokaz |
Metody dydaktyczne podające: | - opis |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - klasyczna metoda problemowa |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapewnienie wiedzy i umiejętności umożliwiającej rozpoznawanie i stosowanie zasad oraz metod racjonalizowania decyzji w biznesie, w szczególności umożliwiających: klasyfikacje kosztów i ich szacowanie dla celów decyzyjnych, kalkulację jednostkowego kosztu wytworzenia, podejmowanie decyzji cenowych i inwestycyjnych. |
Pełny opis: |
1.Potrzeby informacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem i gospodarstwem rolnym. 2.Wybrane elementy rachunkowości rolniczej: sposoby obliczania kategorii produkcji dla poszczególnych działalności i gospodarstwa ogółem dla metody kasowej i memoriałowej, koszty bezpośrednie i pośrednie, zmienne i stałe, kategorie wynikowe dla działalności i całego gospodarstwa, działalność operacyjna, finansowa, inwestycyjna i prywatna. 3.Taksacja rolnicza: zasady wyceny składników majątku gospodarstwa – metoda porównawcza, dochodowa, kosztowa, wycena ziemi, wycena pracy, wycen środków trwałych, wycena środków obrotowych i produktów rolniczych, wycena artykułów obrotu wewnętrznego. 4.Kalkulacje rolnicze: cel, metody i ich przydatność w podejmowaniu decyzji, konkurencyjność i opłacalność na etapie „ex post” i „ex ante”, obroty produktów i środków produkcji, rachunki wydajności i efektywności jednostkowej roślin i zwierząt, koszty bezpośrednie poszczególnych działalności, nadwyżka bezpośrednia. 5.Księgowość rolnicza: systemy księgowości, zakres danych źródłowych, sposoby gromadzenia i przechowywania danych, częstotliwość i sposób dokonywania zapisów, sposoby kontroli danych, korekty błędów księgowych, książka inwentarzowa, książka wpłat i wypłat, książka obrotów i zaszłości, zasady zamykania okresu obrachunkowego, rachunek przepływów, rachunek zysków i strat, bilans zamknięcia, raport indywidualny gospodarstwa rolniczego. 6.Zarządzanie kosztami. |
Literatura: |
S. Sojak, Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, tom I i III, Wydawnictwo "Dom Organizatora", Toruń 2015. G. Lew, E. W. Maruszewska, P. Szczypa, Rachunkowość zarządcza: od teorii do praktyki, CeDeWu Wydawca, Warszawa 2021. S. Sojak, Podstawy rachunku kosztów, rachunkowości zarządczej i zarządzania finansami, SKwP, Warszawa 2019. L. Goraj, S. Mańko, R. Sass, Z. Wyszkowska, Rachunkowość rolnicza, Difin, Warszawa 2004 L. Goraj, Rachunkowość rolnicza, Difin, Warszawa 2004 |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena na podstawie: Wykład i ćwiczenia: - praca zaliczeniowa z części wykładowej - praca zaliczeniowa z części ćwiczeniowej W1, U1, K1 - prace zaliczeniowe W1 - praca zaliczeniowa +++ U1 - praca zaliczeniowa +++ K1 - praca zaliczeniowa +++ U1 - aktywność +++ Zaliczenie części wykładowej: prezentacja przygotowana w programie Power Point na jeden ze wskazanych tematów. Zaliczenie części ćwiczeniowej: prezentacja rozwiązania zadania z zakresu kosztów, kalkulacji lub inwestycji oraz przygotowanie prezentacji na temat "Potencjał rolno-turystyczny mojego regionu/miejscowości/okolicy". Kryteria oceny prezentacji z częśći wykładowej i ćwiczeniowej: 1. zawartość merytoryczna opracowania (40%), 2. wykorzystanie, prezentacja i analiza danych statystycznych lub przytoczenie wyników badań lub opracowanie przykladu lub studium przypadku (25%) 3. strona formalna czyli przejrzystość prezetowanych treści oraz ich właściwa kolejność (15%) 4. wykorzystana literatura (20%) Ocena końcowa prezentacji jest sumą punktów cząstkowych uzyskanych w ramach poszczególnych kryteriów. Prezentacja rozwiązania zadania z części ćwiczeniowej odbywa się podczas zajęć. Ocenie podlega: 1. poprawność rachunkowa zadania, 2. poprawność zastosowanych wzorów, 3. odniesienie prezentowanego rozwiązania do kwestii związanych z zarządzaniem gospodarstwem rolnym, 4. właściwa interpretacja otrzymanego wyniku. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Makowska | |
Prowadzący grup: | Ewa Makowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1.Potrzeby informacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem i gospodarstwem rolnym. 2.Wybrane elementy rachunkowości rolniczej: sposoby obliczania kategorii produkcji dla poszczególnych działalności i gospodarstwa ogółem dla metody kasowej i memoriałowej, koszty bezpośrednie i pośrednie, zmienne i stałe, kategorie wynikowe dla działalności i całego gospodarstwa, działalność operacyjna, finansowa, inwestycyjna i prywatna. 3.Taksacja rolnicza: zasady wyceny składników majątku gospodarstwa – metoda porównawcza, dochodowa, kosztowa, wycena ziemi, wycena pracy, wycen środków trwałych, wycena środków obrotowych i produktów rolniczych, wycena artykułów obrotu wewnętrznego. 4.Kalkulacje rolnicze: cel, metody i ich przydatność w podejmowaniu decyzji, konkurencyjność i opłacalność na etapie „ex post” i „ex ante”, obroty produktów i środków produkcji, rachunki wydajności i efektywności jednostkowej roślin i zwierząt, koszty bezpośrednie poszczególnych działalności, nadwyżka bezpośrednia. 5.Księgowość rolnicza: systemy księgowości, zakres danych źródłowych, sposoby gromadzenia i przechowywania danych, częstotliwość i sposób dokonywania zapisów, sposoby kontroli danych, korekty błędów księgowych, książka inwentarzowa, książka wpłat i wypłat, książka obrotów i zaszłości, zasady zamykania okresu obrachunkowego, rachunek przepływów, rachunek zysków i strat, bilans zamknięcia, raport indywidualny gospodarstwa rolniczego. 6.Zarządzanie kosztami. |
|
Literatura: |
1.L. Goraj, S. Mańko, R. Sass, Z. Wyszkowska, Rachunkowość rolnicza, Difin, Warszawa 2004 2.L. Goraj, Rachunkowość rolnicza, Difin, Warszawa 2004 3.M. Kucharczyk, W. Nowak, Międzynarodowy Standard Rachunkowości Nr 41 – Rolnictwo, SKwP, Monitor Rachunkowości Nr 7-8(31) z 2001 r. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.