Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Rachunkowość w zarządzaniu przedsiębiorstwami i gospodarstwami rolniczymi

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1152-12-F22-RJ-RwZPR
Kod Erasmus / ISCED: 04.302 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0411) Rachunkowość podatków Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Rachunkowość w zarządzaniu przedsiębiorstwami i gospodarstwami rolniczymi
Jednostka: Katedra Rachunkowości Zarządczej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza z zakresu rachunkoowści.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny realizowane bezpośrednio z udziałem nauczyciela akademickiego -

wykład: 9 godzin

ćwiczenia: 9 godzin

zaliczenie końcowe z części wykładowej: 3 godzin

zaliczenie końcowe z części ćwiczeniowej: 2 godzin

konsultacje merytoryczne: 42 godzin

2.Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: 20 godzin

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania - zaliczenie końcowe z części wykładowej: 20 godzin

Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania - zaliczenie końcowe z części ćwiczeniowej: 20 godzin


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Student posiada wiedzę na temat zasad rządzących procesami gospodarczymi w przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolniczych w aspekcie krajowym oraz międzynarodowym - K_W10.

Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Student potrafi analizować problemy występujące w jednostkach, wykorzystując wiedzę teoretyczną zdobytą na zajęciach z przedmiotu - K_U06



Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Student potrafi myśleć analitycznie oraz znajdować informacje wykorzystywane w procesach decyzyjnych w przedsiębiorstwie - K_K03.


Metody dydaktyczne:

Wykład w formie prezentacji multimedialnej, studium przypadków.

Metody dydaktyczne eksponujące:

- pokaz

Metody dydaktyczne podające:

- opis
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- klasyczna metoda problemowa
- studium przypadku
- sytuacyjna

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapewnienie wiedzy i umiejętności umożliwiającej rozpoznawanie i stosowanie zasad oraz metod racjonalizowania decyzji w biznesie, w szczególności umożliwiających: klasyfikacje kosztów i ich szacowanie dla celów decyzyjnych, kalkulację jednostkowego kosztu wytworzenia, podejmowanie decyzji cenowych i inwestycyjnych.

Pełny opis:

1.Potrzeby informacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem i gospodarstwem rolnym.

2.Wybrane elementy rachunkowości rolniczej: sposoby obliczania kategorii produkcji dla poszczególnych działalności i gospodarstwa ogółem dla metody kasowej i memoriałowej, koszty bezpośrednie i pośrednie, zmienne i stałe, kategorie wynikowe dla działalności i całego gospodarstwa, działalność operacyjna, finansowa, inwestycyjna i prywatna.

3.Taksacja rolnicza: zasady wyceny składników majątku gospodarstwa – metoda porównawcza, dochodowa, kosztowa, wycena ziemi, wycena pracy, wycen środków trwałych, wycena środków obrotowych i produktów rolniczych, wycena artykułów obrotu wewnętrznego.

4.Kalkulacje rolnicze: cel, metody i ich przydatność w podejmowaniu decyzji, konkurencyjność i opłacalność na etapie „ex post” i „ex ante”, obroty produktów i środków produkcji, rachunki wydajności i efektywności jednostkowej roślin i zwierząt, koszty bezpośrednie poszczególnych działalności, nadwyżka bezpośrednia.

5.Księgowość rolnicza: systemy księgowości, zakres danych źródłowych, sposoby gromadzenia i przechowywania danych, częstotliwość i sposób dokonywania zapisów, sposoby kontroli danych, korekty błędów księgowych, książka inwentarzowa, książka wpłat i wypłat, książka obrotów i zaszłości, zasady zamykania okresu obrachunkowego, rachunek przepływów, rachunek zysków i strat, bilans zamknięcia, raport indywidualny gospodarstwa rolniczego.

6.Zarządzanie kosztami.

Literatura:

S. Sojak, Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, tom I i III, Wydawnictwo "Dom Organizatora", Toruń 2015.

G. Lew, E. W. Maruszewska, P. Szczypa, Rachunkowość zarządcza: od teorii do praktyki, CeDeWu Wydawca, Warszawa 2021.

S. Sojak, Podstawy rachunku kosztów, rachunkowości zarządczej i zarządzania finansami, SKwP, Warszawa 2019.

L. Goraj, S. Mańko, R. Sass, Z. Wyszkowska, Rachunkowość rolnicza, Difin, Warszawa 2004

L. Goraj, Rachunkowość rolnicza, Difin, Warszawa 2004

Metody i kryteria oceniania:

Ocena na podstawie:

Wykład i ćwiczenia:

- praca zaliczeniowa z części wykładowej

- praca zaliczeniowa z części ćwiczeniowej

W1, U1, K1 - prace zaliczeniowe

W1 - praca zaliczeniowa +++

U1 - praca zaliczeniowa +++

K1 - praca zaliczeniowa +++

U1 - aktywność +++

Zaliczenie części wykładowej: prezentacja przygotowana w programie Power Point na jeden ze wskazanych tematów.

Zaliczenie części ćwiczeniowej: prezentacja rozwiązania zadania z zakresu kosztów, kalkulacji lub inwestycji oraz przygotowanie prezentacji na temat "Potencjał rolno-turystyczny mojego regionu/miejscowości/okolicy".

Kryteria oceny prezentacji z częśći wykładowej i ćwiczeniowej:

1. zawartość merytoryczna opracowania (40%),

2. wykorzystanie, prezentacja i analiza danych statystycznych lub przytoczenie wyników badań lub opracowanie przykladu lub studium przypadku (25%)

3. strona formalna czyli przejrzystość prezetowanych treści oraz ich właściwa kolejność (15%)

4. wykorzystana literatura (20%)

Ocena końcowa prezentacji jest sumą punktów cząstkowych uzyskanych w ramach poszczególnych kryteriów.

Prezentacja rozwiązania zadania z części ćwiczeniowej odbywa się podczas zajęć. Ocenie podlega:

1. poprawność rachunkowa zadania,

2. poprawność zastosowanych wzorów,

3. odniesienie prezentowanego rozwiązania do kwestii związanych z zarządzaniem gospodarstwem rolnym,

4. właściwa interpretacja otrzymanego wyniku.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Makowska
Prowadzący grup: Ewa Makowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1.Potrzeby informacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem i gospodarstwem rolnym.

2.Wybrane elementy rachunkowości rolniczej: sposoby obliczania kategorii produkcji dla poszczególnych działalności i gospodarstwa ogółem dla metody kasowej i memoriałowej, koszty bezpośrednie i pośrednie, zmienne i stałe, kategorie wynikowe dla działalności i całego gospodarstwa, działalność operacyjna, finansowa, inwestycyjna i prywatna.

3.Taksacja rolnicza: zasady wyceny składników majątku gospodarstwa – metoda porównawcza, dochodowa, kosztowa, wycena ziemi, wycena pracy, wycen środków trwałych, wycena środków obrotowych i produktów rolniczych, wycena artykułów obrotu wewnętrznego.

4.Kalkulacje rolnicze: cel, metody i ich przydatność w podejmowaniu decyzji, konkurencyjność i opłacalność na etapie „ex post” i „ex ante”, obroty produktów i środków produkcji, rachunki wydajności i efektywności jednostkowej roślin i zwierząt, koszty bezpośrednie poszczególnych działalności, nadwyżka bezpośrednia.

5.Księgowość rolnicza: systemy księgowości, zakres danych źródłowych, sposoby gromadzenia i przechowywania danych, częstotliwość i sposób dokonywania zapisów, sposoby kontroli danych, korekty błędów księgowych, książka inwentarzowa, książka wpłat i wypłat, książka obrotów i zaszłości, zasady zamykania okresu obrachunkowego, rachunek przepływów, rachunek zysków i strat, bilans zamknięcia, raport indywidualny gospodarstwa rolniczego.

6.Zarządzanie kosztami.

Literatura:

1.L. Goraj, S. Mańko, R. Sass, Z. Wyszkowska, Rachunkowość rolnicza, Difin, Warszawa 2004

2.L. Goraj, Rachunkowość rolnicza, Difin, Warszawa 2004

3.M. Kucharczyk, W. Nowak, Międzynarodowy Standard Rachunkowości Nr 41 – Rolnictwo, SKwP, Monitor Rachunkowości Nr 7-8(31) z 2001 r.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)