Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Konserwacja i restauracja zabytków architektury

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1402-KZA-1L-N2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0228) Interdyscyplinarne programy i kwalifikacje związane z naukami humanistycznymi Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Konserwacja i restauracja zabytków architektury
Jednostka: Instytut Zabytkoznawstwa i Konserwatorstwa
Grupy: Przedmioty obowiązkowe - 1 rok, sem. letni - Ochrona dóbr kultury, konserwatorstwo (n2)
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

ogólna wiedza z zakresu historii technik budowlanych

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obligatoryjny

Całkowity nakład pracy studenta:

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli:

np.

- udział w wykładach –20 godz./1 ECTS

- udział w ćwiczeniach 20 godz./1 ECTS


Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta:

- zapoznanie się studentów z materiałami e-learning – 4 godz./0,5 ECTS

- przygotowanie prezentacji na ćwiczenia - 30 godz./1 ECTS

- przygotowanie do kolokwium - 15 godz./1 ECTS

- przygotowanie do egzaminu – 30 godz./1 ECTS

Łącznie: 119 godz. (5 ECTS)



Efekty uczenia się - wiedza:

W1 - student ma wiedzę z zakresu konserwacji i restauracji zabytków architektury (K_W01; K_W02, K_W17)

W2 - student opisuje zakres prac przedprojektowych, projektowych i wykonawczych w konserwacji i restauracji zabytków (K_W05)

W3 - student charakteryzuje główne wnioski wynikające z teorii konserwacji zabytków architektury (K_W09, K_W11, )

W4 - student ma wiedzę w zakresie problematyki konserwatorskiej architektury murowanej i drewnianej, w tym fundamentów, murów, stropów, więźb dachowych, stolarki okiennej i drzwiowe (K_W13)

W5 - student ma wiedzę w zakresie problematyki zabytkoznawczej i konserwatorskiej kamienic mieszczańskich w Toruniu (K_W04)












Efekty uczenia się - umiejętności:

U1 - student samodzielnie analizuje problematykę konserwatorską wybranych zabytków architektury(K_U01)

U2 - student analizuje główne problemy konserwatorskie fundamentów, ścian ceglanych i drewnianych, stropów, więźb dachowych, stolarek okiennych i drzwiowych (K_U03, K_U04)

U3 - student wykorzystuje zabytkoznawczą analizę wartościującą celem określenia wniosków konserwatorskich (K_U06, K_U10)

U4 - student analizuje główne rozwiązania stosowane w konserwacji zabytków architektury (K_U09)

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1 - student ma świadomość złożoności procesu konserwacji i restauracji zabytków architektury (K_U01)

K2 - student posiada umiejętność właściwego określania wniosków konserwatorskich (K_U05)

K3 - student posiada umiejętność przeprowadzenia zabytkoznawczej analizy wartościującej (K_U04)

K4 - student posiada umiejętność oceny prowadzonych prac konserwatorskich (K_U04)


Metody dydaktyczne:

Wykład z prezentacją multimedialną oraz ćwiczenia terenowe

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- referatu

Skrócony opis:

Zajęcia mają na celu zaznajomienie studentów z zasadami i metodami postępowania stosowanymi w konserwacji i restauracji zabytków architektury

Pełny opis:

Pełen opis zajęć zawarty jest w szczegółowym opisie wykładów i ćwiczeń.

Literatura:

Pełna literatura zawarta jest w szczegółowym opisie wykładów i ćwiczeń.

Efekty uczenia się:

Student zna oraz potrafi zastosować metody konserwacji i restauracji zabytków architektury do opracowywania programów konserwatorskich oraz nadzorowania i dokumentowania prac konserwatorsko-restauratorskich w zabytkach architektury.

Metody i kryteria oceniania:

Szczegółowe informacje zawarte w opisie wykładu i ćwiczeń

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)