Enzymy w biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1600-BM21EBIO-1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.0
|
Nazwa przedmiotu: | Enzymy w biotechnologii |
Jednostka: | Katedra Transplantologii i Chirurgii Ogólnej |
Grupy: |
Przedmioty do wyboru dla 1 semestru 2 roku S1 kierunku biotechnologia medyczma |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Student przed rozpoczęciem zajęć z przedmiotu Enzymy w biotechnologii powinien w stopniu podstawowym opanować materiał z: chemii ogólnej i organicznej, fizyki, matematyki i biologii komórki i biochemii. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: wykłady: 15 h seminaria: 15 h konsultacje związane z przygotowaniem do ćwiczeń: 2 h przeprowadzenie kolokwium: 1 h Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 33 h, co odpowiada 1,6 punktom ECTS 2. Bilans nakładu pracy studenta: wykłady: 15 h seminaria: 15 h przygotowanie do ćwiczeń: 15 h czytanie literatury fachowej: 15 h konsultacje: 2 h przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 12 h + 1 h = 13 h Łączny nakład pracy studenta wynosi 75 h, co odpowiada 4 punktom ECTS 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 7 + 1 = 8 h (0,32 punktu ECTS) Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 8 godzin, co odpowiada 0,32 punktom ECTS 4. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: Udział w seminariach: 15 h Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 15 h, co odpowiada 0,6 punktom ECTS 5. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: Nie dotyczy |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Objaśnia wykorzystanie przepisów prawa oraz zasad etycznych w medycynie i biotechnologii (B1_W19) W2: Posiada właściwą wiedzę dla wykonywanego zawodu w zakresie prowadzenia prac badawczo-rozwojowych (B1_20) W3: Omawia pojęcia z zakresu wybranych specjalistycznych procedur medycznych stosowanych w zakresie czynności klinicznych (B1_W18) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych, katalogów, norm i patentów oraz dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie (B1_U04) U2: Potrafi zaprezentować wyniki prac badawczych i projektowych (B1_U11) U3: Posiada umiejętność zastosowania zasady „uczenia się przez całe życie”, między innymi w celu podnoszenia kompetencji zawodowych poprzez odpowiednie planowanie i realizację procesu samokształcenia (B1_U05) U4: Posiada umiejętność stosowania technik efektywnego komunikowania się i negocjacji (B1_U13) U5: Potrafi sformułować plan działań odpowiadających potrzebom pacjenta, klienta oraz grupy społecznej (B1_U15) U6: Posiada umiejętność przygotowania pisemnego opracowania i wystąpień ustnych w zakresie dyscypliny naukowej właściwej dla studiowanego kierunku studiów (B1_U10, B1_U11) |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji osobistych i społecznych (B1_K02) K2: Przestrzega zasad zachowywania się w sposób profesjonalny, zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur (B1_05) K3: Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania (B1_K01) K4: Jest świadomy własnych ograniczeń i wie, kiedy zwrócić się do ekspertów (B1_K04) |
Metody dydaktyczne: | Wykłady: - interaktywny wykład informacyjny i problemowy z prezentacją multimedialną Seminaria: - dyskusja dydaktyczna - praca indywidualna - praca w grupach |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu: Enzymy w biotechnologii jest opanowanie informacji dotyczących enzymów, ich budowy, klasyfikacji, mechanizmów działania, zastosowania enzymów w biochemii, mikrobiologii, medycynie oraz przemyśle. Przedmiot ten obejmuje zainteresowania wiedzy naukowej i inżynierii w przetwarzaniu materiałów przez czynniki biologiczne w celu pozyskania dóbr i usług. |
Pełny opis: |
Kurs przedmiotu Enzymy w biotechnologii obejmuje następujące zagadnienia: Podstawowe właściwości enzymów - pojęcie enzymu, koenzymu, reakcji enzymatycznej, budowa enzymu, mechanizm reakcji enzymatycznej, powstawanie kompleksu enzym-substrat, czynniki wpływające na katalizę enzymatyczną, kinetyka reakcji enzymatycznej, jednostki aktywności enzymatycznej, aktywność właściwa preparatu enzymatycznego, klasyfikacja enzymów. Wykorzystanie i źródła enzymów. Metody izolacji i oczyszczania preparatów enzymatycznych, kryteria czystości preparatu enzymatycznego, przygotowanie enzymu do sprzedaży. Sposoby kontroli aktywności enzymatycznej in vivo i in vitro. Izoenzymy. Ekstremofile i ich wykorzystanie. Źródła enzymów dla przemysłu. Zastosowanie enzymów w przemyśle spożywczym (serowarnictwo, piekarnictwo, przetwory, napoje), browarnictwo, winiarstwo, produkcja spirytusu. Zastosowanie enzymów w medycynie i diagnostyce medycznej, farmacji, przemyśle chemicznym, ochronie środowiska. Inżynieria genetyczna – enzymy wykorzystywane w inżynierii genetycznej, rozwój inżynierii genetycznej w zakresie roślin, zwierząt i ludzi. Prawne przepisy związane z wykorzystaniem enzymów w biotechnologii. |
Literatura: |
Podręcznik wiodący: J. Witwicki, W. Ardelt, Elementy enzymologii, PWN Podręczniki uzupełniające: C. Ratledge, B. Kristiansen: Podstawy biotechnologii, PWN J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, PWN |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Kolokwium końcowe pisemne – W1-W3 % uzyskanych punktów - Ocena 92≤…..≤100 - bdb (5) 88≤…..<92 - db+ (4+) 80≤…..<88 - db (4) 71≤…..<80 - dst+ (3+) 60≤…..<71 - dst (3) 0…..<60 - ndst (2) Seminaria Zaliczenie na podstawie pracy w trakcie zajęć seminaryjnych – K1-K7, U1-U4 |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka | |
Prowadzący grup: | Joanna Bugieda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu: Enzymy w biotechnologii jest opanowanie informacji dotyczących enzymów, ich budowy, klasyfikacji, mechanizmów działania, zastosowania enzymów w biochemii, mikrobiologii, medycynie oraz przemyśle. Przedmiot ten obejmuje zainteresowania wiedzy naukowej i inżynierii w przetwarzaniu materiałów przez czynniki biologiczne w celu pozyskania dóbr i usług. |
|
Pełny opis: |
Kurs przedmiotu Enzymy w biotechnologii obejmuje następujące zagadnienia: Podstawowe właściwości enzymów - pojęcie enzymu, koenzymu, reakcji enzymatycznej, budowa enzymu, mechanizm reakcji enzymatycznej, powstawanie kompleksu enzym-substrat, czynniki wpływające na katalizę enzymatyczną, kinetyka reakcji enzymatycznej, jednostki aktywności enzymatycznej, aktywność właściwa preparatu enzymatycznego, klasyfikacja enzymów. Wykorzystanie i źródła enzymów. Metody izolacji i oczyszczania preparatów enzymatycznych, kryteria czystości preparatu enzymatycznego, przygotowanie enzymu do sprzedaży. Sposoby kontroli aktywności enzymatycznej in vivo i in vitro. Izoenzymy. Ekstremofile i ich wykorzystanie. Źródła enzymów dla przemysłu. Zastosowanie enzymów w przemyśle spożywczym (serowarnictwo, piekarnictwo, przetwory, napoje), browarnictwo, winiarstwo, produkcja spirytusu. Zastosowanie enzymów w medycynie i diagnostyce medycznej, farmacji, przemyśle chemicznym, ochronie środowiska. Inżynieria genetyczna – enzymy wykorzystywane w inżynierii genetycznej, rozwój inżynierii genetycznej w zakresie roślin, zwierząt i ludzi. Prawne przepisy związane z wykorzystaniem enzymów w biotechnologii. |
|
Literatura: |
Podręcznik wiodący: J. Witwicki, W. Ardelt, Elementy enzymologii, PWN Podręczniki uzupełniające: C. Ratledge, B. Kristiansen: Podstawy biotechnologii, PWN J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, PWN |
|
Uwagi: |
W formie zdalnej program zajęć będzie realizowany za pomocą platformy Moodle zgodnie z planem zajęć przewidzianym na semestr. Link do zajęć: - wykłady: https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=913#section-6 - seminaria: https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=1345#section-0 Hasło do kursu Prowadzący udostępnia Studentom po kontakcie mailowym za pomocą e-maila z końcówką @stud.umk.pl Należy kontaktować się po adresem: joanna.bugieda@cm.umk.pl |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka | |
Prowadzący grup: | Joanna Bugieda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu: Enzymy w biotechnologii jest opanowanie informacji dotyczących enzymów, ich budowy, klasyfikacji, mechanizmów działania, zastosowania enzymów w biochemii, mikrobiologii, medycynie oraz przemyśle. Przedmiot ten obejmuje zainteresowania wiedzy naukowej i inżynierii w przetwarzaniu materiałów przez czynniki biologiczne w celu pozyskania dóbr i usług. |
|
Pełny opis: |
Kurs przedmiotu Enzymy w biotechnologii obejmuje następujące zagadnienia: Podstawowe właściwości enzymów - pojęcie enzymu, koenzymu, reakcji enzymatycznej, budowa enzymu, mechanizm reakcji enzymatycznej, powstawanie kompleksu enzym-substrat, czynniki wpływające na katalizę enzymatyczną, kinetyka reakcji enzymatycznej, jednostki aktywności enzymatycznej, aktywność właściwa preparatu enzymatycznego, klasyfikacja enzymów. Wykorzystanie i źródła enzymów. Metody izolacji i oczyszczania preparatów enzymatycznych, kryteria czystości preparatu enzymatycznego, przygotowanie enzymu do sprzedaży. Sposoby kontroli aktywności enzymatycznej in vivo i in vitro. Izoenzymy. Ekstremofile i ich wykorzystanie. Źródła enzymów dla przemysłu. Zastosowanie enzymów w przemyśle spożywczym (serowarnictwo, piekarnictwo, przetwory, napoje), browarnictwo, winiarstwo, produkcja spirytusu. Zastosowanie enzymów w medycynie i diagnostyce medycznej, farmacji, przemyśle chemicznym, ochronie środowiska. Inżynieria genetyczna – enzymy wykorzystywane w inżynierii genetycznej, rozwój inżynierii genetycznej w zakresie roślin, zwierząt i ludzi. Prawne przepisy związane z wykorzystaniem enzymów w biotechnologii. |
|
Literatura: |
Podręcznik wiodący: J. Witwicki, W. Ardelt, Elementy enzymologii, PWN Podręczniki uzupełniające: C. Ratledge, B. Kristiansen: Podstawy biotechnologii, PWN J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, PWN |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka | |
Prowadzący grup: | Patrycja Wszelaki | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu: Enzymy w biotechnologii jest opanowanie informacji dotyczących enzymów, ich budowy, klasyfikacji, mechanizmów działania, zastosowania enzymów w biochemii, mikrobiologii, medycynie oraz przemyśle. Przedmiot ten obejmuje zainteresowania wiedzy naukowej i inżynierii w przetwarzaniu materiałów przez czynniki biologiczne w celu pozyskania dóbr i usług. |
|
Pełny opis: |
Kurs przedmiotu Enzymy w biotechnologii obejmuje następujące zagadnienia: Podstawowe właściwości enzymów - pojęcie enzymu, koenzymu, reakcji enzymatycznej, budowa enzymu, mechanizm reakcji enzymatycznej, powstawanie kompleksu enzym-substrat, czynniki wpływające na katalizę enzymatyczną, kinetyka reakcji enzymatycznej, jednostki aktywności enzymatycznej, aktywność właściwa preparatu enzymatycznego, klasyfikacja enzymów. Wykorzystanie i źródła enzymów. Metody izolacji i oczyszczania preparatów enzymatycznych, kryteria czystości preparatu enzymatycznego, przygotowanie enzymu do sprzedaży. Sposoby kontroli aktywności enzymatycznej in vivo i in vitro. Izoenzymy. Ekstremofile i ich wykorzystanie. Źródła enzymów dla przemysłu. Zastosowanie enzymów w przemyśle spożywczym (serowarnictwo, piekarnictwo, przetwory, napoje), browarnictwo, winiarstwo, produkcja spirytusu. Zastosowanie enzymów w medycynie i diagnostyce medycznej, farmacji, przemyśle chemicznym, ochronie środowiska. Inżynieria genetyczna – enzymy wykorzystywane w inżynierii genetycznej, rozwój inżynierii genetycznej w zakresie roślin, zwierząt i ludzi. Prawne przepisy związane z wykorzystaniem enzymów w biotechnologii. |
|
Literatura: |
Podręcznik wiodący: J. Witwicki, W. Ardelt, Elementy enzymologii, PWN Podręczniki uzupełniające: C. Ratledge, B. Kristiansen: Podstawy biotechnologii, PWN J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, PWN |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka | |
Prowadzący grup: | Joanna Sikora | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.