Zajęcia fakultatywne - Fenomen wina
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1600-Biot31ZF08-1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.0
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne - Fenomen wina |
Jednostka: | Katedra Transplantologii i Chirurgii Ogólnej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Student powinien posiadać elementarną wiedzę z zakresu biotechnologii |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: seminaria: 30 h konsultacje związane z przygotowaniem do seminariów: 4 h przeprowadzenie zaliczenia: 1 h Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 35h, co odpowiada 1,4 punktom ECTS 2. Bilans nakładu pracy studenta: seminaria: 30 h
przygotowanie do zajęć: 15h czytanie literatury fachowej: 10h samokształcenie praktyczne z wykorzystaniem technik, które zostały przedstawione na zajęciach:15h przygotowywanie materiałów do projektów realizowanych na zajęciach: 10h konsultacje:4h przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie:15h + 1 h = 16h Łączny nakład pracy studenta wynosi 100h, co odpowiada 4 punktom ECTS 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 15 + 1 = 16h (0,64 punktu ECTS) Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 16 godzin, co odpowiada 0,64 punktom ECTS 4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: Nie dotyczny |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wiedzę w zakresie nauk przyrodniczych w odniesieniu do nauk medycznych K_W01 W2: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu terminologię nauk przyrodniczych i medycznych K_W03 W3: Posiada wiedzę w zaawansowanym stopniu na temat mikroorganizmów i ich zastosowania w biotechnologii K_W14 W4: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu technologie otrzymywania substancji aktywnych biologicznie oraz metody modyfikowania właściwości tych substancji dla potrzeb terapeutycznych i diagnostycznych K_W16 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Uczy się samodzielnie i potrafi pozyskać źródła wiedzy niezbędne do opanowania zadanego tematu K_U05 U2: Wykorzystuje różne źródła w procesie pozyskiwania danych na wybrany temat i właściwego wnioskowania K_U06 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Rozumie potrzebę podnoszenia oraz aktualizacji wiedzy i kompetencji zawodowychK_K03 K2: Posiada świadomość ograniczeń własnej wiedzy i wie, kiedy zasięgać porady innych specjalistówK_K04 |
Metody dydaktyczne: | Seminaria w formie zdalnej: - wykład informacyjny - wykład problemowy - wykład konwersatoryjny - projektowanie i analiza badań naukowych - drzewo decyzyjne - projektowanie i analiza badań naukowych - metody eksponujące - gry naukowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu Fenomen wina jest rozszerzenie wiedzy na temat zdrowotnych aspektów wina szczególnie o jego ochronnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. |
Pełny opis: |
Na zajęciach przedstawione są zagadnienia z zakresu: Kardioenologii – dziedziny wiedzy opisującej korzystny wpływ wina na układ krążenia i czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. |
Literatura: |
1. Sinkiewicz W. Wino jest dobre dla serca, Grupa Via Medica, Gdańsk 2016 2. Johnson H., Robinson J., Wielki atlas świata win, Buchmann, 2009 |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na podstawie obecności i aktywności na zajęciach |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.