Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Zajęcia fakultatywne - Fenomen wina

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1600-Biot31ZF08-1
Kod Erasmus / ISCED: 13.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0512) Biochemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Zajęcia fakultatywne - Fenomen wina
Jednostka: Katedra Transplantologii i Chirurgii Ogólnej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Student powinien posiadać elementarną wiedzę z zakresu biotechnologii

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

seminaria: 30 h

konsultacje związane z przygotowaniem do seminariów: 4 h

przeprowadzenie zaliczenia: 1 h

Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 35h, co odpowiada 1,4 punktom ECTS


2. Bilans nakładu pracy studenta:

seminaria: 30 h


przygotowanie do zajęć: 15h

czytanie literatury fachowej: 10h

samokształcenie praktyczne z wykorzystaniem technik, które zostały przedstawione na zajęciach:15h

przygotowywanie materiałów do projektów realizowanych na zajęciach: 10h

konsultacje:4h

przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie:15h + 1 h = 16h

Łączny nakład pracy studenta wynosi 100h, co odpowiada 4 punktom ECTS


3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 15 + 1 = 16h (0,64 punktu ECTS)

Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 16 godzin, co odpowiada 0,64 punktom ECTS


4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

Nie dotyczny

Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wiedzę w zakresie nauk przyrodniczych w odniesieniu do nauk medycznych K_W01

W2: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu terminologię nauk przyrodniczych i medycznych K_W03

W3: Posiada wiedzę w zaawansowanym stopniu na temat mikroorganizmów i ich zastosowania w biotechnologii K_W14

W4: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu technologie otrzymywania substancji aktywnych biologicznie oraz metody modyfikowania właściwości tych substancji dla potrzeb terapeutycznych i diagnostycznych K_W16

Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Uczy się samodzielnie i potrafi pozyskać źródła wiedzy niezbędne do opanowania zadanego tematu K_U05

U2: Wykorzystuje różne źródła w procesie pozyskiwania danych na wybrany temat i właściwego wnioskowania K_U06

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Rozumie potrzebę podnoszenia oraz aktualizacji wiedzy i kompetencji zawodowychK_K03

K2: Posiada świadomość ograniczeń własnej wiedzy i wie, kiedy zasięgać porady innych specjalistówK_K04

Metody dydaktyczne:

Seminaria w formie zdalnej:

- wykład informacyjny

- wykład problemowy

- wykład konwersatoryjny

- projektowanie i analiza badań naukowych

- drzewo decyzyjne

- projektowanie i analiza badań naukowych

- metody eksponujące

- gry naukowe

Skrócony opis:

Celem przedmiotu Fenomen wina jest rozszerzenie wiedzy na temat zdrowotnych aspektów wina szczególnie o jego ochronnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy.

Pełny opis:

Na zajęciach przedstawione są zagadnienia z zakresu:

Kardioenologii – dziedziny wiedzy opisującej korzystny wpływ wina na układ krążenia i czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.

Literatura:

1. Sinkiewicz W. Wino jest dobre dla serca, Grupa Via Medica, Gdańsk 2016

2. Johnson H., Robinson J., Wielki atlas świata win, Buchmann, 2009

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie na podstawie obecności i aktywności na zajęciach

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)