Zajęcia fakultatywne - Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1600-Lek22ZF01-NJ |
Kod Erasmus / ISCED: |
12.1
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne - Podstawy przedsiębiorczości |
Jednostka: | Katedra Urologii i Andrologii |
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 2 roku NWJ kierunku lekarskiego |
Punkty ECTS i inne: |
0.90
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Wiedza i umiejętności z zakresu programu przedsiębiorczości w szkole ponadgimnazjalnej |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | Całkowity nakład pracy studenta/słuchacza studiów podyplomowych/uczestnika kursów dokształcających 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - udział w ćwiczeniach: 15 godzin - konsultacje: 1 godzina - przeprowadzenie zaliczenia: 2 godziny Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 18 godzin, co odpowiada 0,6 punktu ECTS 2. Bilans nakładu pracy studenta: - udział w ćwiczeniach: 15 godzin - konsultacje: 1 godzina - przygotowanie do ćwiczeń (w tym czytanie wskazanej literatury): 7 godzin - przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 5 + 2 = 7 godzin Łączny nakład pracy studenta wynosi 30 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS 3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi: - czytanie wskazanej literatury naukowej: 5 godzin - udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu przedsiębiorczości): 10 godzin - przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu przedsiębiorczości): 2 godziny - konsultacje (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu przedsiębiorczości): 1 godzina Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 18 godzin, co odpowiada 0,6 punktu ECTS 4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do egzaminu: 5 + 2 = 7 godzin (0,2 punktu ECTS) 5. Bilans nakładu pracy w zakresie zajęć prowadzonych z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość: nie dotyczy 6. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: - udział w ćwiczeniach: 15 godzin Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 15 godzin, co odpowiada 0,5 punktu ECTS 7. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: nie dotyczy |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości, jej rodzajów i typów, a także społeczno-gospodarczych uwarunkowań (G K_W07) W2: zna podstawowe reguły podejmowania decyzji w sferze finansowania i pozyskiwania odpowiednich funduszy (G K_W07) W3: zna teoretyczne koncepcje dotyczące wykorzystania aktywności przedsiębiorczej (G K_W07) W4: zna podstawy polityki patentowej w zakresie innowacyjności (G K_W09) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: potrafi dokonać analizy związku pomiędzy innowacyjnością a sukcesem w biznesie (D K_U17) U2: potrafi rozpoznać czynniki sukcesu w prowadzeniu działalności gospodarczej (D K_U16) U3: potrafi przedstawić w formie wypowiedzi ustnej projekt własnej działalności gospodarczej (D K_U15) |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: jest świadomy ograniczeń podejmowanych decyzji ekonomicznych (K K_01) K2: jest zdolny do obiektywnej oceny wykonanej pracy (K K_08) K3: jest przekonany o możliwości podejmowania działań w celu stworzenia własnego biznesu (K K_07) |
Metody dydaktyczne: | Metody dydaktyczne poszukujące: - ćwiczeniowa - giełda pomysłów - klasyczna metoda problemowa - okrągłego stołu - stolików eksperckich - sytuacyjna |
Skrócony opis: |
Zasadniczym celem nauczania "Podstawy przedsiębiorczości" jest dostarczenie wiadomości związanych z przedsiębiorczością, a także przekazanie odpowiedniej wiedzy do pełnienia różnych ról zawodowych, wykształcenia pewnych cech i zachowań, które sprzyjają podejmowaniu różnorodnych działań gospodarczych i planowania własnego rozwoju zawodowego. |
Pełny opis: |
Przedsiębiorczość i innowacje (pojęcia, definicje, wpływ innowacji na rozwój gospodarczy, przedsiębiorczość innowacyjna, polityka innowacyjna w Polsce). Źródła finansowania przedsięwzięć innowacyjnych w Polsce (venture capitals, biobiznes, business angels). Fundusze unijne a przedsiębiorczość innowacyjna. Problemy i bariery przesiębiorczości innowacyjnej w Polsce (problemy instytucjonalne, świadomość społeczna, bariery rynkowe). Definicja i przegląd rodzajów własności intelektualnej i przemysłowej. Zarządzanie własnością intelektualną. Patent. Procedura i ochrona własności intelektualnej wynalzacy. Komercjalizacja wyników badań. Marketing usług badawczych. |
Literatura: |
LITERATURA OBOWIĄZKOWA 1. Kapusta F.: Przedsiębiorczość. Teoria i praktyka. Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu Filia we Wrocławiu. Poznań-Wrocław 2006 2. Moczydłowska J., Pacewicz J.: Przedsiębiorczość. Wydawnictwo Oświatowe „FOSZE”, Rzeszów 2007. 3. Piecuch T.: Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2010. 4. Targalski J.: Przedsiębiorczość i zarządzanie. Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa 2003. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA 1.Drucker P.F.: Innowacja i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady. PWE, Warszawa 1992 2.Kaczmarek T.: Ryzyko i zarządzanie ryzykiem. Difin, Warszawa 2006. 3. Lichtarski J.: Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. |
Metody i kryteria oceniania: |
ZALICZENIE Prezentacja projektu: W1-W3, U1-U3 Aktywność: K1-K3 |
Praktyki zawodowe: |
Program kształcenia nie przewiduje odbycia praktyk zawodowych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Bajek | |
Prowadzący grup: | Łukasz Kaźmierski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.