Zajęcia fakultatywne - Wpływ diety na farmakoterapię
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1600-Lek3ZF106-NJ |
Kod Erasmus / ISCED: |
12.1
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne - Wpływ diety na farmakoterapię |
Jednostka: | Katedra Farmakologii i Terapii |
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 3 roku NWJ kierunku lekarskiego |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela: - udział w ćwiczeniach: 15 godzin - konsultacje: 4 godziny - przeprowadzenie: 0,5 godziny Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 19,5 godzin, co odpowiada 0,78 punktu ECTS. Bilans nakładu pracy studenta: - udział w ćwiczeniach: 15 godzin - konsultacje: 4 godziny - czytanie wskazanej literatury: 4 godziny - przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 2 godziny Łączny nakład pracy studenta wynosi 25 godzin, co odpowiada 1 punktu ECTS. |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Wyjaśnia całościowe działanie leków na organizm z uwzględnieniem mechanizmu działania, metabolizmu, wskazań i działań niepożądanych z uwzględnieniem wieku (P7S_WG_M C.W34, P7S_WG_M C.W35, P7S_WG_M C.W36) W2: Charakteryzuje zasady farmakoterapii z uwzględnieniem wskazań, działań niepożądanych i interakcji lekowych (P7S_WG_M C.W37, P7S_WG_M C.W38) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Szacuje ryzyko zjawisk patologicznych z uwzględnieniem działań niepożądanych i interakcji oraz dobiera optymalne leki i ich dawki (P7S_UW_M C.U14, (P7S_UW_M C.U17) U2: Potrafi indywidualizować terapię w wybranych przypadkach ((P7S_UW_M C.U18) |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Dostrzega i rozpoznaje własne ograniczenia oraz dokonuje samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych (P7S_KK_M K_K07) K2: Jest gotów do korzystania z obiektywnych źródeł informacji (P7S_KK_M K_K01) K3: Propaguje zachowania prozdrowotne P7S_KO_M K_K09) |
Metody dydaktyczne: | Ćwiczenia: • dyskusja dydaktyczna z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia • drzewo decyzyjne z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia • analiza przypadków z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia |
Skrócony opis: |
Niektóre substancje zawarte w naszej diecie mogą zaburzać wchłanianie leków i ograniczać skuteczność terapii, inne mogą potęgować ich działanie oraz prowadzić do wystąpienia przykrych działań niepożądanych. Które pokarmy lepiej ograniczyć, aby leczenie było bezpieczne, a jednocześnie skuteczne? Na zajęciach porozmawiamy o najczęstszych interakcjach dieta-lek. |
Pełny opis: |
Wpływ diety na działanie leków. |
Literatura: |
1. Jurgen Stein, Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności oraz wpływu pokarmu na farmakoterapię, Wrocław 2016, Wydawca: MedPharm Polska 2. Mutschler E., Geisslinger G., Kroemer HK., Ruth P., Schafer-Korting M.; Farmakologia i Toksykologia. Wydawnictwo MedPharm Polska, Wrocław, 2016 2. Charakterystyka Produktu Leczniczego |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny są wystawiane według liczby uzyskanych punktów zgodnie z poniższą tabelą: 92≤… ..≤100 bardzo dobry (5) 88≤… .. <92 dobry + (4+) 80≤… .. <88 dobry (4) 71≤… .. <80 dst+ (3+) 60≤… .. <71 dst (3) 0… .. <60 ndst (2) Minimalny próg procentowy dla uzyskania oceny pozytywnej wynosi 60%. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Michał Wiciński | |
Prowadzący grup: | Jakub Erdmann, Michał Wiciński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.