Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Chirurgia ogólna i endokrynologiczna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1600-Lek4CHOGM-NJ
Kod Erasmus / ISCED: 12.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0912) Medycyna Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Chirurgia ogólna i endokrynologiczna
Jednostka: Katedra Chirurgii Ogólnej i Małoinwazyjnej
Grupy: Chirurgia dla 4 roku NWJ kierunku lekarskiego
Punkty ECTS i inne: 3.50 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obligatoryjny

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2025/26" (w trakcie)

Okres: 2025-10-01 - 2026-09-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 35 godzin więcej informacji
Seminarium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Michalik
Prowadzący grup: Włodzimierz Gniłka, Maciej Michalik, Marcin Mrozowski, Krzysztof Tojek, Tomasz Zwoliński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Skrócony opis:

Celem zajęć jest utrwalenie nabytych umiejętności zawodowych podczas zajęć z propedeutyki chirurgii( IIIWL) oraz przyswojenie wiadomości umiejętności nabytych podczas zajęć u pacjentów leczonych chirurgicznie.

Pełny opis:

W trakcie zająć student dzięki codziennej, bezpośredniej pracy z pacjentem chirurgicznym w małych grupach, także na bloku operacyjnym i w ambulatorium oraz codziennym seminariom poświęconym wybranym zagadnieniom chirurgicznym a także cotygodniowym spotkaniom naukowym w klinice powinien nabyć następujące kompetencje:

1. Zdobycie umiejętności pracy zespołowej, prowadzenia dokumentacji lekarskiej, zdobywania wiedzy z chirurgii

2. Utrwalenie i pogłębienie wiedzy i umiejętności praktycznych nabytych w zakresie propedeutyki chirurgii na III roku

3. Zapoznanie się z zasadami diagnostyki i leczenia najczęstszych chorób chirurgicznych

4. Poznanie i praktyczne stosowanie zasad planowania postępowania diagnostyczno – terapeutycznego w chorobach chirurgicznych

5. Nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych dotyczących specyfiki prowadzenia pacjentów oddziału chirurgicznego

6. Zapoznanie się z perspektywami rozwoju nowoczesnych technik chirurgicznych

Po zakończeniu zajęć student powinien wykazać się wiedzą w zakresie:

1. Diagnostyki i leczenia chirurgicznych chorób przełyku

2. Diagnostyki i leczenia chorób żołądka i dwunastnicy

3. Diagnostyki i leczenia chirurgicznych chorób jelit

4. Diagnostyki i leczenia chirurgicznych chorób wątroby i dróg żółciowych

5. Rozpoznawania i leczenia nadciśnienia wrotnego

6. Podstawowych chorób koloproktologicznych

7. Epidemiologii i następstw otyłości, kwalifikacji do operacyjnego leczenia otyłości, rodzajów operacji bariatrycznych

8. Podstawowych zasad chirurgii onkologicznej

9. Kwalifikacji do różnych rodzajów leczenia żywieniowego i znajomością powikłań tej metody leczenia

Po zakończeniu zajęć student powinien wykazać się umiejętnościami w zakresie:

1. Oceny stopnia odżywienia

2. Zlecania leków i prowadzenia chorego w okresie okołooperacyjnym

3. Planowania postępowania diagnostyczno – terapeutycznego w chorobach

chirurgicznych przewodu pokarmowego i układu dokrewnego

4. Prowadzenia obserwacji lekarskich i dokumentacji medycznej chorych chirurgicznych

5. Zgłębnikowania żołądka, zasad zakładania sondy Sengstakena –Blakemore’a

6. Zakładania cewnika do pęcherza moczowego

7. Usuwania drenów, sączków i szwów chirurgicznych

Literatura:

Chirurgia tom 1-2 - - Noszczyk - PZWL

Chirurgia Wallner Tom 1-4

Chirurgia. Podręcznik dla studentów medycyny. Jan Fibak

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.2.0.0-8 (2025-10-29)