Higiena
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1700-K1-HIGN-1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0917) Traditional and complementary medicine and therapy
|
Nazwa przedmiotu: | Higiena |
Jednostka: | Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 1 roku NW1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 1 roku S1 na kierunku Kosmetologia |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu biologii, chemii i fizjologii komórki. Ponadto student powinien posiadać wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach przedmiotów; chemii, biochemii, anatomii, histologii i fizjologii. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli: - udział w wykładach - 10 godz., - udział w ćwiczeniach – 20 godz., - dodatkowa możliwość konsultacji z osobami prowadzącymi zajęcia – 3 godz., 2. Czas poświęcony na pracę indywidualną: - przygotowanie i uzupełnianie notatek – 2 godz., - wymagane powtórzenie materiału – 15 godz., 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania : - przygotowanie do kolokwiów – 10 godz., - przygotowanie do zajęć – 10 godz., 4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk) – nie dotyczy. Łączny nakład pracy : 70 godz.(3ECTS) |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna drogi inwazji pasożytów oraz sposoby zwalczania i zapobiegania parazytom (K_W02) W2: Zna wpływ środowiska zewnętrznego na skórę (K_W19)2 W3: Posiada wiedzę o szczególnych zagrożeniach w gabinecie kosmetycznym oraz zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy ( K_W44) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi wyjaśnić patogenezę chorób pasożytniczych w tym dotyczących skóry (K_U02) U2: Potrafi ocenić wpływ czynników środowiskowych na skórę (K_U03) U3: Potrafi pracować z zachowaniem zasad aseptyki i antyseptyki ( K_U13) U4: Potrafi zapobiegać i niwelować wpływ środowiska zewnętrznego na skórę (K_U18) U5: Potrafi zapewnić czystość i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zabiegów kosmetycznych (K_U45) |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Realizuje zadania w sposób zapewniający bezpieczeństwo własne i otoczenia w tym przestrzega zasad bezpieczeństwa pracy (K_K01) K2: Posiada świadomość zagrożenia zdrowotnego w gabinecie kosmetycznym (K_K03) |
Metody dydaktyczne: | Wykład: metody dydaktyczne podające - wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy z prezentacją multimedialną. Ćwiczenia; metoda klasyczna problemowa, dyskusja okrągłego stołu, pokaz. Seminaria: nie dotyczy. |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi koncepcjami i metodami profilaktycznej działalności służby zdrowia. Kształtowanie umiejętności rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności interpretacji wyników badań ,czynników środowiskowych. Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu biologii człowieka, podstaw higieny i kosmetologii. |
Pełny opis: |
Wykłady mają za zadanie: Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze, pierwotniaki pasożytnicze, Choroby wirusowe WZW B i C, HIV, Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane zagadnienia. Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym, jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną zaopatrzenia w wodę i żywność,3 Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie kosmetycznym. Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie kosmetycznym. Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie kosmetycznym. Tematy ćwiczeń: Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja, aseptyka. Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w gabinetach. Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów kosmetycznych. Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i rozporządzenia. Ocena jakości produktów żywnościowych. Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych. |
Literatura: |
1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013 2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa, Lublin 2002 3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena – podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław 2005 4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt AMB 5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i metody badań. PZWL 1999 6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. PZWL Warszawa 1997 7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa 8.Tabele wartości odżywczych żywności. 9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998. 10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002 11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka, Wyd. UJ. 2008 12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław 1987. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie z oceną: K_W02, K_W19, K_W44, K_U02, K_U03, K_U13, K_U18, K_U45 Aktywność: K_K01, K_K03 Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest: obecność (dwie nieobecności w 1 semestrze stanowią podstawę do nie zaliczenia tego semestru), pozytywna ocena wystawiona przez prowadzącego ćwiczenia (średnia ocen uzyskanych przez studenta w trakcie ćwiczeń i aktywność podczas zajęć), brak wykroczeń wymienionych w „Zasadach BHP” Regulaminu Dydaktycznego Katedry i Zakładu Higieny Epidemiologii Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego. Wykład – kryteria oceniania: zaliczenie pisemne (pytania otwarte) Ćwiczenia – kryteria oceniania: zaliczenie na ocenę ( pytania otwarte) 5 Uzyskane punkty przelicza się na oceny według następującej skali: Procent punktów Ocena 92-100% Bardzo dobry 84-91% Dobry plus 76-83% Dobry 68-75% Dostateczny plus 60-67% Dostateczny 0-59% Niedostateczny |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Klawe | |
Prowadzący grup: | Jacek Klawe, Wioletta Tomaszewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi koncepcjami i metodami profilaktycznej działalności służby zdrowia. Kształtowanie umiejętności rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności interpretacji wyników badań ,czynników środowiskowych. Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu biologii człowieka, podstaw higieny i kosmetologii. |
|
Pełny opis: |
Wykłady mają za zadanie: Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze, pierwotniaki pasożytnicze, Choroby wirusowe WZW B i C, HIV, Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane zagadnienia. Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym, jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną zaopatrzenia w wodę i żywność,3 Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie kosmetycznym. Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie kosmetycznym. Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie kosmetycznym. Tematy ćwiczeń: Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja, aseptyka. Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w gabinetach. Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów kosmetycznych. Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i rozporządzenia. Ocena jakości produktów żywnościowych. Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych. |
|
Literatura: |
1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013 2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa, Lublin 2002 3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena – podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław 2005 4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt AMB 5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i metody badań. PZWL 1999 6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. PZWL Warszawa 1997 7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa 8.Tabele wartości odżywczych żywności. 9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998. 10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002 11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka, Wyd. UJ. 2008 12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław 1987. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Klawe | |
Prowadzący grup: | Jacek Klawe, Wioletta Tomaszewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi koncepcjami i metodami profilaktycznej działalności służby zdrowia. Kształtowanie umiejętności rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności interpretacji wyników badań ,czynników środowiskowych. Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu biologii człowieka, podstaw higieny i kosmetologii. |
|
Pełny opis: |
Wykłady mają za zadanie: Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze, pierwotniaki pasożytnicze, Choroby wirusowe WZW B i C, HIV, Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane zagadnienia. Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym, jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną zaopatrzenia w wodę i żywność,3 Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie kosmetycznym. Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie kosmetycznym. Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie kosmetycznym. Tematy ćwiczeń: Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja, aseptyka. Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w gabinetach. Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów kosmetycznych. Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i rozporządzenia. Ocena jakości produktów żywnościowych. Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych. |
|
Literatura: |
1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013 2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa, Lublin 2002 3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena – podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław 2005 4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt AMB 5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i metody badań. PZWL 1999 6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. PZWL Warszawa 1997 7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa 8.Tabele wartości odżywczych żywności. 9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998. 10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002 11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka, Wyd. UJ. 2008 12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław 1987. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Klawe | |
Prowadzący grup: | Jacek Klawe, Wioletta Tomaszewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi koncepcjami i metodami profilaktycznej działalności służby zdrowia. Kształtowanie umiejętności rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności interpretacji wyników badań ,czynników środowiskowych. Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu biologii człowieka, podstaw higieny i kosmetologii. |
|
Pełny opis: |
Wykłady mają za zadanie: Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze, pierwotniaki pasożytnicze, Choroby wirusowe WZW B i C, HIV, Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane zagadnienia. Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym, jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną zaopatrzenia w wodę i żywność,3 Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie kosmetycznym. Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie kosmetycznym. Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie kosmetycznym. Tematy ćwiczeń: Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja, aseptyka. Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w gabinetach. Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów kosmetycznych. Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i rozporządzenia. Ocena jakości produktów żywnościowych. Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych. |
|
Literatura: |
1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013 2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa, Lublin 2002 3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena – podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław 2005 4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt AMB 5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i metody badań. PZWL 1999 6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. PZWL Warszawa 1997 7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa 8.Tabele wartości odżywczych żywności. 9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998. 10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002 11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka, Wyd. UJ. 2008 12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław 1987. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.