Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Higiena

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1700-K1-HIGN-1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0917) Traditional and complementary medicine and therapy Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Higiena
Jednostka: Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego
Grupy: Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 1 roku NW1 na kierunku Kosmetologia
Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 1 roku S1 na kierunku Kosmetologia
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest

posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu biologii,

chemii i fizjologii komórki. Ponadto student powinien

posiadać wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach

przedmiotów; chemii, biochemii, anatomii, histologii i

fizjologii.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli:

- udział w wykładach - 10 godz.,

- udział w ćwiczeniach – 20 godz.,

- dodatkowa możliwość konsultacji z osobami prowadzącymi

zajęcia – 3 godz.,

2. Czas poświęcony na pracę indywidualną:

- przygotowanie i uzupełnianie notatek – 2 godz.,

- wymagane powtórzenie materiału – 15 godz.,

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania :

- przygotowanie do kolokwiów – 10 godz.,

- przygotowanie do zajęć – 10 godz.,

4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki

(praktyk) – nie dotyczy.

Łączny nakład pracy : 70 godz.(3ECTS)


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Zna drogi inwazji pasożytów oraz sposoby zwalczania

i zapobiegania parazytom (K_W02)

W2: Zna wpływ środowiska zewnętrznego na skórę

(K_W19)2

W3: Posiada wiedzę o szczególnych zagrożeniach w

gabinecie kosmetycznym oraz zna zasady bezpieczeństwa i

higieny pracy ( K_W44)


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Potrafi wyjaśnić patogenezę chorób pasożytniczych w

tym dotyczących skóry (K_U02)

U2: Potrafi ocenić wpływ czynników środowiskowych na

skórę (K_U03)

U3: Potrafi pracować z zachowaniem zasad aseptyki i

antyseptyki ( K_U13)

U4: Potrafi zapobiegać i niwelować wpływ środowiska

zewnętrznego na skórę (K_U18)

U5: Potrafi zapewnić czystość i bezpieczeństwo pracy w

trakcie wykonywania zabiegów kosmetycznych (K_U45)

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Realizuje zadania w sposób zapewniający

bezpieczeństwo własne i otoczenia w tym przestrzega zasad

bezpieczeństwa pracy (K_K01)

K2: Posiada świadomość zagrożenia zdrowotnego w

gabinecie kosmetycznym (K_K03)



Metody dydaktyczne:

Wykład: metody dydaktyczne podające - wykład

informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy z

prezentacją multimedialną.

Ćwiczenia; metoda klasyczna problemowa, dyskusja

okrągłego stołu, pokaz.

Seminaria: nie dotyczy.

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z

podstawowymi koncepcjami i metodami profilaktycznej

działalności służby zdrowia. Kształtowanie umiejętności

rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności

interpretacji wyników badań ,czynników środowiskowych.

Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu

biologii człowieka, podstaw higieny i kosmetologii.

Pełny opis:

Wykłady mają za zadanie:

Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze,

pierwotniaki pasożytnicze,

Choroby wirusowe WZW B i C, HIV,

Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane

zagadnienia.

Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym,

jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną

zaopatrzenia w wodę i żywność,3

Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie

kosmetycznym.

Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie

kosmetycznym.

Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym.

Epidemiologia zakażeń szpitalnych.

Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień

wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie

praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie

kosmetycznym.

Tematy ćwiczeń:

Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja,

aseptyka.

Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w

gabinetach.

Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów

kosmetycznych.

Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i

rozporządzenia.

Ocena jakości produktów żywnościowych.

Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych.

Literatura:

1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w

kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013

2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów

pielęgniarstwa, Lublin 2002

3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena –

podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław

2005

4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt

AMB

5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i

metody badań. PZWL 1999

6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa.

PZWL Warszawa 1997

7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne

podstawy. PZWL Warszawa

8.Tabele wartości odżywczych żywności.

9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka.

Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998.

10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii

ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002

11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii

człowieka, Wyd. UJ. 2008

12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław

1987.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie z oceną: K_W02, K_W19, K_W44, K_U02,

K_U03, K_U13, K_U18, K_U45

Aktywność: K_K01, K_K03

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest: obecność (dwie

nieobecności w 1 semestrze stanowią podstawę do nie

zaliczenia tego semestru), pozytywna ocena wystawiona przez

prowadzącego ćwiczenia (średnia ocen uzyskanych przez

studenta w trakcie ćwiczeń i aktywność podczas zajęć), brak

wykroczeń wymienionych w „Zasadach BHP” Regulaminu

Dydaktycznego Katedry i Zakładu Higieny Epidemiologii

Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego.

Wykład – kryteria oceniania: zaliczenie pisemne (pytania

otwarte)

Ćwiczenia – kryteria oceniania: zaliczenie na ocenę ( pytania

otwarte) 5

Uzyskane punkty przelicza się na oceny według

następującej skali:

Procent punktów Ocena

92-100% Bardzo dobry

84-91% Dobry plus

76-83% Dobry

68-75% Dostateczny plus

60-67% Dostateczny

0-59% Niedostateczny

Praktyki zawodowe:

brak

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Klawe
Prowadzący grup: Jacek Klawe, Wioletta Tomaszewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z

podstawowymi koncepcjami i metodami profilaktycznej

działalności służby zdrowia. Kształtowanie umiejętności

rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności

interpretacji wyników badań ,czynników środowiskowych.

Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu

biologii człowieka, podstaw higieny i kosmetologii.

Pełny opis:

Wykłady mają za zadanie:

Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze,

pierwotniaki pasożytnicze,

Choroby wirusowe WZW B i C, HIV,

Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane

zagadnienia.

Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym,

jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną

zaopatrzenia w wodę i żywność,3

Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie

kosmetycznym.

Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie

kosmetycznym.

Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym.

Epidemiologia zakażeń szpitalnych.

Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień

wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie

praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie

kosmetycznym.

Tematy ćwiczeń:

Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja,

aseptyka.

Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w

gabinetach.

Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów

kosmetycznych.

Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i

rozporządzenia.

Ocena jakości produktów żywnościowych.

Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych.

Literatura:

1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w

kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013

2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów

pielęgniarstwa, Lublin 2002

3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena –

podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław

2005

4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt

AMB

5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i

metody badań. PZWL 1999

6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa.

PZWL Warszawa 1997

7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne

podstawy. PZWL Warszawa

8.Tabele wartości odżywczych żywności.

9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka.

Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998.

10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii

ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002

11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii

człowieka, Wyd. UJ. 2008

12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław

1987.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Klawe
Prowadzący grup: Jacek Klawe, Wioletta Tomaszewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z

podstawowymi koncepcjami i metodami profilaktycznej

działalności służby zdrowia. Kształtowanie umiejętności

rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności

interpretacji wyników badań ,czynników środowiskowych.

Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu

biologii człowieka, podstaw higieny i kosmetologii.

Pełny opis:

Wykłady mają za zadanie:

Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze,

pierwotniaki pasożytnicze,

Choroby wirusowe WZW B i C, HIV,

Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane

zagadnienia.

Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym,

jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną

zaopatrzenia w wodę i żywność,3

Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie

kosmetycznym.

Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie

kosmetycznym.

Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym.

Epidemiologia zakażeń szpitalnych.

Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień

wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie

praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie

kosmetycznym.

Tematy ćwiczeń:

Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja,

aseptyka.

Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w

gabinetach.

Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów

kosmetycznych.

Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i

rozporządzenia.

Ocena jakości produktów żywnościowych.

Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych.

Literatura:

1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w

kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013

2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów

pielęgniarstwa, Lublin 2002

3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena –

podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław

2005

4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt

AMB

5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i

metody badań. PZWL 1999

6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa.

PZWL Warszawa 1997

7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne

podstawy. PZWL Warszawa

8.Tabele wartości odżywczych żywności.

9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka.

Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998.

10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii

ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002

11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii

człowieka, Wyd. UJ. 2008

12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław

1987.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-20 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Klawe
Prowadzący grup: Jacek Klawe, Wioletta Tomaszewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z

podstawowymi koncepcjami i metodami profilaktycznej

działalności służby zdrowia. Kształtowanie umiejętności

rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności

interpretacji wyników badań ,czynników środowiskowych.

Wymagana jest znajomość podstawowych pojęć z zakresu

biologii człowieka, podstaw higieny i kosmetologii.

Pełny opis:

Wykłady mają za zadanie:

Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze,

pierwotniaki pasożytnicze,

Choroby wirusowe WZW B i C, HIV,

Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane

zagadnienia.

Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym,

jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną

zaopatrzenia w wodę i żywność,3

Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie

kosmetycznym.

Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie

kosmetycznym.

Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym.

Epidemiologia zakażeń szpitalnych.

Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień

wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie

praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie

kosmetycznym.

Tematy ćwiczeń:

Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja,

aseptyka.

Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w

gabinetach.

Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów

kosmetycznych.

Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i

rozporządzenia.

Ocena jakości produktów żywnościowych.

Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych.

Literatura:

1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w

kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013

2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów

pielęgniarstwa, Lublin 2002

3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena –

podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław

2005

4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt

AMB

5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i

metody badań. PZWL 1999

6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa.

PZWL Warszawa 1997

7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne

podstawy. PZWL Warszawa

8.Tabele wartości odżywczych żywności.

9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka.

Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998.

10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii

ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002

11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii

człowieka, Wyd. UJ. 2008

12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław

1987.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)