Nicolaus Copernicus University in Torun - Central Authentication Service
Strona główna

Elective Course: Edible Plants as a Source of Medicinal Raw Materials

General data

Course ID: 1706-A-ZF75-SJ
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (0914) Medical diagnostic and treatment technology The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Elective Course: Edible Plants as a Source of Medicinal Raw Materials
Name in Polish: Zajęcia fakultatywne: Rośliny jadalne jako źródło surowców leczniczych
Organizational unit: Department of Pharmaceutical Botany and Pharmacognosy
Course groups: (in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 1 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
(in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
(in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
(in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
(in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
ECTS credit allocation (and other scores): 0 OR 1.00 (depends on study program) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Prerequisites:

(in Polish) Posiadanie podstawowej wiedzy z zakresu biologii.

Total student workload:

(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:

udział w wykładach – 15 godzin,

możliwość konsultacji z osobą prowadzącą zajęcia – 2 godziny,

2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:

przygotowanie się do zajęć – 4 godzin,

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

przygotowanie prezentacji lub opracowanie pisemne – 4 godziny.


Learning outcomes - knowledge:

(in Polish) W1: Zna rośliny jadalne (egzotyczne i rodzime), ich wartość pokarmową, dostarczane przez nie surowce lecznicze, zawartość substancji czynnych i właściwości lecznicze.

W2: Potrafi wskazać dziko rosnące rośliny, mogące stanowić źródło pokarmu.


Learning outcomes - skills:

(in Polish) U1: Rozpoznaje na podstawie cech morfologicznych:

- gatunki roślin jadalnych stosowanych w lecznictwie,

- dziko rosnące rośliny, mogące stanowić źródło pokarmu.


U2: Udziela informacji o podstawowych właściwościach leczniczych roślin jadalnych.


Learning outcomes - social competencies:

(in Polish) K1: Potrafi wyciągać i formułować wnioski z własnych obserwacji.

Teaching methods:

(in Polish) Wykład on-line (synchronicznie): metody dydaktyczne podające - wykład informacyjny, prezentacja multimedialna

Short description: (in Polish)

Wykład dotyczy zagadnień związanych z roślinami jadalnymi wykorzystywanymi jako surowiec leczniczy. Stanowi przegląd gatunków pokarmowych występujących w Polsce i roślin egzotycznych, ze zwróceniem uwagi na ich budowę morfologiczną, wykorzystywane organy roślinne, zawartość substancji odżywczych i związków czynnych oraz zastosowanie pokarmowe, lecznicze i kosmetyczne.

Full description: (in Polish)

Wykład ma na celu przekazanie wiedzy na temat roślin wykorzystywanych przez człowieka jako pokarm. Są to: rośliny zbożowe, warzywne, sadownicze, oleiste, przyprawowe i inne np. używki roślinne, bądź wykorzystywane do sporządzania nalewek. Stanowi przegląd gatunków stanowiących źródło pokarmu ze szczególnym uwzględnieniem zawartości związków odpowiedzialnych za ich właściwości odżywcze (witaminy, makro i mikroelementy) i lecznicze (flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne...) . Wykład prezentuje definicje poszczególnych rodzajów roślin użytkowych. Przedstawia historię roślin jadalnych i przyprawowych. Wskazuje dziko rosnące gatunki roślin zjadane w czasie głodu. Zakres wykładów obejmuje rodzime gatunki roślin i gatunki egzotyczne (w tym glony) z uwzględnieniem: charakterystyki botanicznej, pochodzenia, występowania, preferencji siedliskowych, pozyskiwania części jadalnych, zawartości substancji odżywczych, zastosowania kulinarnego, a także pozyskiwania surowców leczniczych i ich właściwości farmakologicznych i kosmetycznych.

Bibliography: (in Polish)

• Czikow P., Łaptiew J.: Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa 1987.

• Grochowski W.: Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa 1986.

• Hlava B., Stary F., Pospisil F.: Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa 1984.

• Jędrzejko K. (red.), Klama H., Żarnowiec J.: Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. Śląska Akademia Medyczna, Katowice 1997.

• Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B.: Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna w Katowicach, Katowice 2006.

• Lamer-Zarawska E.: Owoce egzotyczne. Astrum, Warszawa 2004.

• Matławska I.: Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2005.

• Mautner U., Kullenberg B.: Przyprawy ziołowe. Videograf. Katowice 1994.

• Nowiński.: Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1983.

• Ożarowski A.: Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. PZWL, Warszawa 1982.

• Pahlow M.: Zdrowe przyprawy. Porady, przepisy i informacje. MedPharm Polska, Wrocław 2000

• Rausch A., Lotz B., Leksykon. Zioła. Zastosowanie: kulinarne, medyczne, dekoracyjne. Elipsa, Warszawa, 2006.

• Rogala J.: Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm. Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007.

• Šedo A., Krejča J.: Rośliny źródłem przypraw. PWRiL, Warszawa 1989

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Obecność na wykładzie oraz rozwiązanie quizu zamieszczonego na platformie Moodle.

Practical placement: (in Polish)

Nie dotyczy.

Classes in period "Winter semester 2021/22" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-02-20
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Dorota Gawenda-Kempczyńska
Group instructors: Dorota Gawenda-Kempczyńska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Lecture - Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Nicolaus Copernicus University in Torun.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)