Elective Course: Edible Plants as a Source of Medicinal Raw Materials
General data
Course ID: | 1706-A-ZF75-SJ |
Erasmus code / ISCED: |
(unknown)
/
(0914) Medical diagnostic and treatment technology
|
Course title: | Elective Course: Edible Plants as a Source of Medicinal Raw Materials |
Name in Polish: | Zajęcia fakultatywne: Rośliny jadalne jako źródło surowców leczniczych |
Organizational unit: | Department of Pharmaceutical Botany and Pharmacognosy |
Course groups: |
(in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 1 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna (in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna (in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna (in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna (in Polish) Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna |
ECTS credit allocation (and other scores): |
0 OR
1.00
(depends on study program)
|
Language: | Polish |
Prerequisites: | (in Polish) Posiadanie podstawowej wiedzy z zakresu biologii. |
Total student workload: | (in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela: udział w wykładach – 15 godzin, możliwość konsultacji z osobą prowadzącą zajęcia – 2 godziny, 2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną: przygotowanie się do zajęć – 4 godzin, 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: przygotowanie prezentacji lub opracowanie pisemne – 4 godziny. |
Learning outcomes - knowledge: | (in Polish) W1: Zna rośliny jadalne (egzotyczne i rodzime), ich wartość pokarmową, dostarczane przez nie surowce lecznicze, zawartość substancji czynnych i właściwości lecznicze. W2: Potrafi wskazać dziko rosnące rośliny, mogące stanowić źródło pokarmu. |
Learning outcomes - skills: | (in Polish) U1: Rozpoznaje na podstawie cech morfologicznych: - gatunki roślin jadalnych stosowanych w lecznictwie, - dziko rosnące rośliny, mogące stanowić źródło pokarmu. U2: Udziela informacji o podstawowych właściwościach leczniczych roślin jadalnych. |
Learning outcomes - social competencies: | (in Polish) K1: Potrafi wyciągać i formułować wnioski z własnych obserwacji. |
Teaching methods: | (in Polish) Wykład on-line (synchronicznie): metody dydaktyczne podające - wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
Short description: |
(in Polish) Wykład dotyczy zagadnień związanych z roślinami jadalnymi wykorzystywanymi jako surowiec leczniczy. Stanowi przegląd gatunków pokarmowych występujących w Polsce i roślin egzotycznych, ze zwróceniem uwagi na ich budowę morfologiczną, wykorzystywane organy roślinne, zawartość substancji odżywczych i związków czynnych oraz zastosowanie pokarmowe, lecznicze i kosmetyczne. |
Full description: |
(in Polish) Wykład ma na celu przekazanie wiedzy na temat roślin wykorzystywanych przez człowieka jako pokarm. Są to: rośliny zbożowe, warzywne, sadownicze, oleiste, przyprawowe i inne np. używki roślinne, bądź wykorzystywane do sporządzania nalewek. Stanowi przegląd gatunków stanowiących źródło pokarmu ze szczególnym uwzględnieniem zawartości związków odpowiedzialnych za ich właściwości odżywcze (witaminy, makro i mikroelementy) i lecznicze (flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne...) . Wykład prezentuje definicje poszczególnych rodzajów roślin użytkowych. Przedstawia historię roślin jadalnych i przyprawowych. Wskazuje dziko rosnące gatunki roślin zjadane w czasie głodu. Zakres wykładów obejmuje rodzime gatunki roślin i gatunki egzotyczne (w tym glony) z uwzględnieniem: charakterystyki botanicznej, pochodzenia, występowania, preferencji siedliskowych, pozyskiwania części jadalnych, zawartości substancji odżywczych, zastosowania kulinarnego, a także pozyskiwania surowców leczniczych i ich właściwości farmakologicznych i kosmetycznych. |
Bibliography: |
(in Polish) • Czikow P., Łaptiew J.: Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa 1987. • Grochowski W.: Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa 1986. • Hlava B., Stary F., Pospisil F.: Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa 1984. • Jędrzejko K. (red.), Klama H., Żarnowiec J.: Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. Śląska Akademia Medyczna, Katowice 1997. • Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B.: Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna w Katowicach, Katowice 2006. • Lamer-Zarawska E.: Owoce egzotyczne. Astrum, Warszawa 2004. • Matławska I.: Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2005. • Mautner U., Kullenberg B.: Przyprawy ziołowe. Videograf. Katowice 1994. • Nowiński.: Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1983. • Ożarowski A.: Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. PZWL, Warszawa 1982. • Pahlow M.: Zdrowe przyprawy. Porady, przepisy i informacje. MedPharm Polska, Wrocław 2000 • Rausch A., Lotz B., Leksykon. Zioła. Zastosowanie: kulinarne, medyczne, dekoracyjne. Elipsa, Warszawa, 2006. • Rogala J.: Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm. Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007. • Šedo A., Krejča J.: Rośliny źródłem przypraw. PWRiL, Warszawa 1989 |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Obecność na wykładzie oraz rozwiązanie quizu zamieszczonego na platformie Moodle. |
Practical placement: |
(in Polish) Nie dotyczy. |
Classes in period "Winter semester 2021/22" (past)
Time span: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Navigate to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Lecture, 15 hours
|
|
Coordinators: | Dorota Gawenda-Kempczyńska | |
Group instructors: | Dorota Gawenda-Kempczyńska | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Grading
Lecture - Grading |
Copyright by Nicolaus Copernicus University in Torun.