Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Zajęcia fakultatywne: Rośliny jadalne jako źródło surowców leczniczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1706-A-ZF75-SJ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0914) Diagnostyka medyczna i techniki terapeutyczne Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Zajęcia fakultatywne: Rośliny jadalne jako źródło surowców leczniczych
Jednostka: Katedra Botaniki Farmaceutycznej i Farmakognozji
Grupy: Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 1 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Posiadanie podstawowej wiedzy z zakresu biologii.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 15 godzin,

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 15 godzin, co odpowiada 0,6 punktu ECTS.


2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 15 godzin,

- przygotowanie do zajęć, w tym czytanie wybranego piśmiennictwa: 5 godziny,

- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie (przygotowanie prezentacji lub opracowania pisemnego): 4 + 1 = 5 godzin.

Łączny nakład pracy związany z realizacją przedmiotu wynosi 25 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.


3. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

Nie dotyczy.


4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki – nie dotyczy

Efekty uczenia się - wiedza:

Student zna i rozumie:

W.1 wpływ roślin jadalnych na zdrowie człowieka, ich wartość pokarmową, dostarczane przez nie surowce lecznicze, zawartość substancji czynnych i właściwości lecznicze (C.W07, A.W07, B.W17, B.W18)


W.2 wskazać dzikorosnące rośliny, mogące stanowić źródło pokarmu (C.W07)

Efekty uczenia się - umiejętności:

Student potrafi:

U.1 rozpoznać na podstawie cech morfologicznych:

- gatunki roślin jadalnych stosowanych w lecznictwie,

- dzikorosnące rośliny, mogące stanowić źródło pokarmu (C.U07).

U.2 udzielić informacji o podstawowych właściwościach leczniczych roślin jadalnych (C.U07)

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

Student gotów jest do:

K.1 wyciągania i formułowania wniosków z własnych obserwacji (G.K01)

Metody dydaktyczne:

Wykład:

- informacyjny z prezentacją multimedialną;

- problemowy;

- konwersatoryjny.

Metody dydaktyczne podające:

- opis
- opowiadanie
- pogadanka
- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Skrócony opis:

Wykład dotyczy zagadnień związanych z roślinami jadalnymi wykorzystywanymi jako surowce lecznicze i stanowiące podstawę zdrowej diety. Obejmuje przegląd gatunków roślin pokarmowych występujących w Polsce i roślin egzotycznych, ze zwróceniem uwagi na ich budowę morfologiczną, wykorzystywane organy roślinne, zawartość substancji odżywczych i związków czynnych oraz zastosowanie pokarmowe, lecznicze i kosmetyczne.

Pełny opis:

Rośliny odgrywają kluczową rolę w nowoczesnym żywieniu człowieka. Są fundamentem zbilansowanej diety, oprócz dostarczania energii i składników odżywczych promują zdrowie serca, wspierają układ odpornościowy, przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy, otyłości i nowotworom. Wykład ma na celu omówienie roli roślin w diecie człowieka. Są to: rośliny zbożowe, warzywne, sadownicze, oleiste, przyprawowe i inne np. używki roślinne, bądź wykorzystywane do sporządzania nalewek. Stanowi przegląd gatunków stanowiących źródło pokarmu ze szczególnym uwzględnieniem zawartości związków odpowiedzialnych za ich właściwości odżywcze (witaminy, makro i mikroelementy) i lecznicze (flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne). Wykład prezentuje definicje poszczególnych rodzajów roślin użytkowych. Przedstawia historię roślin jadalnych i przyprawowych. Wskazuje dziko rosnące gatunki roślin zjadane w czasie głodu. Zakres wykładów obejmuje rodzime gatunki roślin i gatunki egzotyczne (w tym glony) z uwzględnieniem: charakterystyki botanicznej, pochodzenia, występowania, preferencji siedliskowych, pozyskiwania części jadalnych, zawartości substancji odżywczych, zastosowania kulinarnego, a także pozyskiwania surowców leczniczych i ich właściwości farmakologicznych i kosmetycznych.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Czikow P., Łaptiew J., Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa, 1987.

2. Grochowski W., Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa 1986.

3. Hlava B., Stary F., Pospisil F.: Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa, 1984.

4. Jędrzejko K. (red.), Klama H., Żarnowiec J., Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. Śląska Akademia Medyczna, Katowice, 1997.

Literatura uzupełniająca:

1. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna w Katowicach, Katowice, 2006.

2. Lamer-Zarawska E., Owoce egzotyczne. Astrum, Warszawa, 2004.

3. Matławska I.: Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2005.

4. Mautner U., Kullenberg B., Przyprawy ziołowe. Videograf. Katowice, 1994.

5. Nowiński., Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa, 1983.

6. Ożarowski A., Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. PZWL, Warszawa, 1982.

7. Pahlow M., Zdrowe przyprawy. Porady, przepisy i informacje. MedPharm Polska, Wrocław, 2000

8. Rausch A., Lotz B., Leksykon. Zioła. Zastosowanie: kulinarne, medyczne, dekoracyjne. Elipsa, Warszawa, 2006.

9. Rogala J., Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm. Wydawnictwo Baobab, Warszawa, 2007.

10. Šedo A., Krejča J., Rośliny źródłem przypraw. PWRiL, Warszawa, 1989

Metody i kryteria oceniania:

Test zaliczeniowy na platformie Moodle (≥60%): W1, W2, U1, U2, K1

Obserwacja przedłużona (≥50%): K1

Warunkiem dopuszczenia do zaliczenia końcowego są:

Obecność na zajęciach (dopuszcza się usprawiedliwienie nieobecności; w przypadku jego braku konieczne jest przygotowanie opracowania/prezentacji na temat uzgodniony z prowadzącym zajęcia, których nieobecność dotyczy.)

Ocena końcowa z przedmiotu jest oceną uzyskaną z testu zaliczeniowego.

Kryteria oceniania:

92-100% – bardzo dobry

84-91% – dobry plus

76-83% – dobry

68-75% – dostateczny plus

60-67% – dostateczny

0-59% – niedostateczny

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2025-02-24 - 2025-09-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Gawenda-Kempczyńska
Prowadzący grup: Dorota Gawenda-Kempczyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Identyczne jak w części A.

Pełny opis:

Identyczne jak w części A.

Literatura:

Identyczne jak w części A.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)