Zajęcia fakultatywne: Rośliny jadalne jako źródło surowców leczniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1706-A-ZF75-SJ |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0914) Diagnostyka medyczna i techniki terapeutyczne
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne: Rośliny jadalne jako źródło surowców leczniczych |
Jednostka: | Katedra Botaniki Farmaceutycznej i Farmakognozji |
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 1 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Posiadanie podstawowej wiedzy z zakresu biologii. |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela: udział w wykładach – 15 godzin, możliwość konsultacji z osobą prowadzącą zajęcia – 2 godziny, 2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną: przygotowanie się do zajęć – 4 godzin, 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: przygotowanie prezentacji lub opracowanie pisemne – 4 godziny. |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna rośliny jadalne (egzotyczne i rodzime), ich wartość pokarmową, dostarczane przez nie surowce lecznicze, zawartość substancji czynnych i właściwości lecznicze. W2: Potrafi wskazać dziko rosnące rośliny, mogące stanowić źródło pokarmu. |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Rozpoznaje na podstawie cech morfologicznych: - gatunki roślin jadalnych stosowanych w lecznictwie, - dziko rosnące rośliny, mogące stanowić źródło pokarmu. U2: Udziela informacji o podstawowych właściwościach leczniczych roślin jadalnych. |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Potrafi wyciągać i formułować wnioski z własnych obserwacji. |
Metody dydaktyczne: | Wykład on-line (synchronicznie): metody dydaktyczne podające - wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
Skrócony opis: |
Wykład dotyczy zagadnień związanych z roślinami jadalnymi wykorzystywanymi jako surowiec leczniczy. Stanowi przegląd gatunków pokarmowych występujących w Polsce i roślin egzotycznych, ze zwróceniem uwagi na ich budowę morfologiczną, wykorzystywane organy roślinne, zawartość substancji odżywczych i związków czynnych oraz zastosowanie pokarmowe, lecznicze i kosmetyczne. |
Pełny opis: |
Wykład ma na celu przekazanie wiedzy na temat roślin wykorzystywanych przez człowieka jako pokarm. Są to: rośliny zbożowe, warzywne, sadownicze, oleiste, przyprawowe i inne np. używki roślinne, bądź wykorzystywane do sporządzania nalewek. Stanowi przegląd gatunków stanowiących źródło pokarmu ze szczególnym uwzględnieniem zawartości związków odpowiedzialnych za ich właściwości odżywcze (witaminy, makro i mikroelementy) i lecznicze (flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne...) . Wykład prezentuje definicje poszczególnych rodzajów roślin użytkowych. Przedstawia historię roślin jadalnych i przyprawowych. Wskazuje dziko rosnące gatunki roślin zjadane w czasie głodu. Zakres wykładów obejmuje rodzime gatunki roślin i gatunki egzotyczne (w tym glony) z uwzględnieniem: charakterystyki botanicznej, pochodzenia, występowania, preferencji siedliskowych, pozyskiwania części jadalnych, zawartości substancji odżywczych, zastosowania kulinarnego, a także pozyskiwania surowców leczniczych i ich właściwości farmakologicznych i kosmetycznych. |
Literatura: |
• Czikow P., Łaptiew J.: Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa 1987. • Grochowski W.: Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa 1986. • Hlava B., Stary F., Pospisil F.: Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa 1984. • Jędrzejko K. (red.), Klama H., Żarnowiec J.: Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. Śląska Akademia Medyczna, Katowice 1997. • Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B.: Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna w Katowicach, Katowice 2006. • Lamer-Zarawska E.: Owoce egzotyczne. Astrum, Warszawa 2004. • Matławska I.: Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2005. • Mautner U., Kullenberg B.: Przyprawy ziołowe. Videograf. Katowice 1994. • Nowiński.: Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1983. • Ożarowski A.: Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. PZWL, Warszawa 1982. • Pahlow M.: Zdrowe przyprawy. Porady, przepisy i informacje. MedPharm Polska, Wrocław 2000 • Rausch A., Lotz B., Leksykon. Zioła. Zastosowanie: kulinarne, medyczne, dekoracyjne. Elipsa, Warszawa, 2006. • Rogala J.: Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm. Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007. • Šedo A., Krejča J.: Rośliny źródłem przypraw. PWRiL, Warszawa 1989 |
Metody i kryteria oceniania: |
Obecność na wykładzie oraz rozwiązanie quizu zamieszczonego na platformie Moodle. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gawenda-Kempczyńska | |
Prowadzący grup: | Dorota Gawenda-Kempczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.