Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Bromatologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1707-F4-BROM-J
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0916) Farmacja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Bromatologia
Jednostka: Katedra Toksykologii i Bromatologii
Grupy: Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Wiedza i umiejętności z zakresu następujących przedmiotów: chemia analityczna, organiczna, biochemia, fizjologia i mikrobiologia i chemia leków prowadzonych w trakcie studiów.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

– udział w wykładach – 30 godzin,

– udział w laboratoriach – 45 godzin,

– konsultacje z osobami prowadzącymi zajęcia – 5 godzin,

– przeprowadzenie zaliczenia: 2 godziny.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 82 godzin, co odpowiada 2,93 punktu ECTS.

2. Bilans nakładu pracy studenta:

– udział w wykładach – 30 godzin,

– udział w ćwiczeniach – 45 godzin,

– przygotowanie sprawozdań, uzupełnienie notatek – 10 godzin,

– zebranie materiałów i przygotowanie do zajęć – 10 godzin,

– wymagane powtórzenie materiału – 8 godzin,

– konsultacje – 7 godzin,

– czytanie wskazanej literatury: 8 godzin

– przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie – 20 + 2 = 22 godziny.

Łączny nakład pracy studenta wynosi 140 godzin, co odpowiada 5 punktom ECTS.

3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

– czytanie wskazanego piśmiennictwa naukowego: 6 godzin,

– udział w wykładach (z uwzględnieniem metodologii badań naukowych, wyników badań, opracowań): 15 godzin,

– konsultacje badawczo-naukowe: 5 godzin

– udział w zajęciach objętych aktywnością naukową (z uwzględnieniem metodologii badań naukowych, wyników badań, opracowań): 30 godzin,

– przygotowanie do zajęć objętych aktywnością naukową: 5 godzin,

– przygotowanie do zaliczenia w zakresie aspektów badawczo-naukowych dla realizowanego przedmiotu: 16 godzin.

Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 77 godziny, co odpowiada 2,75 punktom ECTS.

4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do zajęć + wymagane powtórzenie materiału + przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie – 10 + 8 + 22 = 40 godziny (1,42 punktu ECTS).

5. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

– nie dotyczy


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Zna źródła żywieniowe podstawowych składników odżywczych, rozumie ich znaczenie, fizjologiczną dostępność, metabolizm

i zapotrzebowanie na nie organizmu człowieka. K_D.W32

W2: Zna i rozumie zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia dotyczące działań niepożądanych substancji dodawanych celowo i zanieczyszczeń. K_D.W33

W3: Zna metody stosowane do oceny wartości odżywczej żywności, metody oznaczania zawartości dodatków do żywności i zanieczyszczeń. K_D.W34

W4: Zna i rozumie podstawowe procesy zagrażające jakości zdrowotnej żywności zachodzące w produktach spożywczych w wyniku przetwarzania, pakowania, przechowywania i transportu. K_D.W35

W5: Zna problematykę żywności wzbogaconej, suplementów diety oraz środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego. K_D.W36

W6: Zna i rozumie metody pobierania i przygotowania próbek. K_D.W37

W7: Zna i rozumie możliwe interakcje leków z żywnością, takie jak wpływ pożywienia na leki (na poziomie wchłaniania, transportu, biotransformacji i wydalania leków) oraz wpływ leków na wchłanianie, transport, metabolizm i wydalanie składników odżywczych pożywienia. K_D.W38

W8: Zna i rozumie metody oceny sposobu żywienia człowieka w zakresie podaży energii oraz składników odżywczych. K_D.W39

W9: Zna podstawowe regulacje z zakresu prawa żywnościowego krajowego i Unii Europejskiej. K_D.W40


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Uzasadnia rolę zdrowotną i znaczenie składników pokarmowych występujących w żywności w stanie zdrowia i choroby człowieka. K_D.U25

U2: Charakteryzuje produkty spożywcze pod kątem ich składu i wartości odżywczej. K_D.U26

U3: Przedstawia znaczenie badań w zakresie oceny jakości zdrowotnej żywności. K_D.U27

U4: Wyjaśnia sposób prowadzenia badań w zakresie oznaczania wartości odżywczej poszczególnych składników pokarmowych, a także określa wymagania dotyczące tych badań. żywności. K_D.U28

U5: Ocenia zagrożenie wynikające z niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności, stosowanych dodatków do żywności oraz wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. K_D.U29

U6: Wyjaśnia zasady i rolę prawidłowego żywienia w profilaktyce metabolicznych chorób niezakaźnych. K_D.U30

U7: Wyjaśnia znaczenie wody w żywieniu i wód mineralnych w lecznictwie. K_D.U31

U8: Przewiduje skutki zmiany dostępności farmaceutycznej i biologicznej leków w wyniku spożywania określonych produktów spożywczych. K_D.U32

U9: Korzysta ze źródeł informacji na temat badań w zakresie jakości zdrowotnej żywności i żywienia, w tym wytycznych, publikacji naukowych i przepisów prawa, oraz dokonuje krytycznej oceny źródeł zgodnie z zasadami evidence based bromatology i evidence based nutrition. K_D.U59

U10: Interpretuje i stosuje wyniki badań w zakresie oceny jakości zdrowotnej żywności oraz materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. K_D.U60

U11: Dokonuje oceny narażenia organizmu ludzkiego na zanieczyszczenia obecne w żywności. K_D.U61

U12: Przeprowadza ocenę wartości odżywczej żywności metodami analitycznymi i obliczeniowymi. K_D.U62

U13: Udziela porad pacjentom w zakresie interakcji leków z żywnością. K_D.U63

U14: Właściwie udziela informacji o stosowaniu suplementów diety i preparatów żywieniowych. K_D.U64

U15: Dokonuje oceny sposobu żywienia w zakresie pokrycia zapotrzebowania na energię oraz podstawowe składniki odżywcze. K_D.U65


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Posiada nawyk korzystania z technologii informacyjnych do wyszukiwania i selekcjonowania informacji. K_B.K1

K2: Wyciąga i formułuje wnioski z własnych pomiarów i obserwacji. K_B.K2

K3: Posiada umiejętność pracy w zespole. K_B.K3


Metody dydaktyczne:

Wykład problemowy z prezentacją multimedialną.

Laboratorium: wykonanie eksperymentów i analiza problemów.


Metody dydaktyczne eksponujące:

- pokaz

Metody dydaktyczne podające:

- opis
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- doświadczeń
- laboratoryjna
- obserwacji
- panelowa
- referatu
- seminaryjna
- sytuacyjna

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody ewaluacyjne
- metody oparte na współpracy
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
- metody służące prezentacji treści
- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Tematem przedmiotu jest zapoznanie się i zrozumienie metod badania wpływu żywności i żywienia na zdrowie ludzkie oraz na dobór, przebieg i ocenę efektów stosowanej farmakoterapii u człowieka. Obejmuje także zapoznanie studenta z osiągnięciami bromatologii w zakresie nowoczesnych sposobów prewencji dietozależnych chorób cywilizacyjnych, szczególnie w kontekście optymalizacji procedur, środków i kosztów farmakoterapii oraz sposobami identyfikacji zagrożeń środowiskowych mających wpływ na wytwarzanie środków spożywczych, a także kształtowanie prozdrowotnych zachowań żywieniowych wśród ludności przyczyniających się do obniżenia społecznych kosztów farmakoterapii.

Pełny opis:

Wykłady mają za zadanie:

- zapoznać studentów z przedmiotem Bromatologia zarówno w ujęciu historycznym jak i aktualnie prowadzonych prac w tej dziedzinie,

- przedstawić normy żywieniowe oraz zasady prawidłowego żywienia i suplementacji człowieka zdrowego i w różnych chorobach,

- zaznajomić z zagadnieniami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz oceną skutków nieprawidłowego żywienia i konsumpcji zanieczyszczonej żywności u człowieka w różnych okresach życia,

- zaznajomić z oceną wpływu interakcji składników żywności i leków na stan zdrowotny człowieka i na efekty farmakoterapii.

Laboratoria mają za zadanie:

- zapoznać z metodami oznaczania odżywczych i nieodżywczych składników pokarmowych żywności oraz jej zanieczyszczeń i substancji dodatkowych

Literatura:

Piśmiennictwo podstawowe/obowiązkowe:

1. Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia-zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa 2006

2. Zachwieja Z. (red.): Leki i pożywienie-interakcje, MedPharm Polska, Wrocław 2016.

3. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lekarskie, człowieka, Warszawa 2008.

Piśmiennictwo uzupełniające:

1. Langley-Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka, PZWL, Warszawa 2013.

2. Grajeta H. (red.), Wybrane zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka, Wyd. AM im. Piastów Śląskich, Wrocław 2010.

3. Moyad M.A., Lee J., Przewodnik po świecie suplementów, Wyd. Galaktyka, Łódź 2016.

4. Bazylak G., Różański H. (red.), Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne, żywność funkcjonalna. Bezpieczeństwo żywności i pasz, Wyd. PWSZ, Krosno-Wrocław 2016.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin: W1, W2, W3,W4, W5, W6, W7, W8, W9, U9, U10,U11, U12, U13, U14, U15

Eksperymentalne: realizacja laboratoriów: U1, U2, U3, U4, U5, U6, U7, U8, U9, U10,U11, U12, U13, U14, U15

Aktywność: K1, K2, K3

Praktyki zawodowe:

Program kształcenia nie przewiduje odbycia praktyk zawodowych

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 45 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Wykład, 30 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Koba, Anna Przybylska
Prowadzący grup: Anna Przybylska, Beata Sperkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 45 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Wykład, 30 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Sperkowska
Prowadzący grup: Anna Przybylska, Beata Sperkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-20 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 45 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Wykład, 30 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Sperkowska
Prowadzący grup: Anna Przybylska, Beata Sperkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)