Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Bromatologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1707-K2-BROM-N1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0917) Traditional and complementary medicine and therapy Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Bromatologia
Jednostka: Katedra i Zakład Bromatologii
Grupy: Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 2 roku S1 na kierunku Kosmetologia
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Do realizacji przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wia-domości z zakresu biologii i fizjologii człowieka.

Ponadto student powinien posiadać wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach przedmiotów: chemii, biochemii, biofizyki.


Rodzaj przedmiotu:

przedmiot pomocniczy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:

- udział w wykładach – 10 godz.,

- udział w ćwiczeniach – 10 godz.,

- dodatkowa możliwość konsultacji z osobami prowadzącymi

zajęcia 1 godz.

2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:

- przygotowanie i uzupełnienie notatek – 1 godz.,

- wymagane powtórzenie materiału – 3 godz.

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania:

- przygotowanie do kolokwiów – 3 godz.,

- przygotowanie do zajęć – 2 godz.

4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk) – nie dotyczy.

Łączny nakład pracy: 30 godz. (1 ECTS)


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: zna zasady rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego i podstawowe

koncepcje i metody profilaktyczne – K_W11

W2: zna podstawy mechanizmów immunologicznych reakcji alergicznych,

oraz zależności pomiędzy alergenami zawartymi w kosmetykach K_W13

W3: zna zasady działania wody jako rozpuszczalnika i sposoby jej uzdatniania,

oraz ustalania i zmiany pH środowiska – K_W32

W4: zna skutki nieprawidłowego żywienia w tym działania czynników

zanieczyszczających żywność na efektywność zabiegów

kosmetycznych – K_W45

W5: zna asortyment surowców roślinnych wykorzystywanych w

kosmetologii – K_W49

W6: zna zasady racjonalnego żywienia człowieka w stanie zdrowia i choroby

oraz posiada wiedzę na temat interakcji składników pokarmowych z

lekami i kosmetykami – K_W51


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: potrafi rozpoznać stany zagrożenia zdrowotnego i podjąć

profilaktykę – K_U11

U2: potrafi ocenić wpływ mikrobiologicznych czynników na stan

czynnościowy organizmu – K_U12

U3: potrafi rozpoznać reakcje alergiczne i mechanizmy immunologiczne -

K_U14

U4: posiada umiejętność wykonania podstawowych czynności laboratoryjnych

- ważenie, odmierzanie objętości, przyrządzenie roztworów o określonym

stężeniu, rozcieńczanie roztworów, sączenie, ekstrakcja, ustalanie pH

środowiska –K_U30

U5: potrafi korzystać z obcojęzycznego piśmiennictwa oraz przygotowywać i

wygłaszać prace w języku obcym – K_U34

U6: potrafi scharakteryzować społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań

w zdrowiu i chorobie – K_U39

U7: potrafi udzielać porad w zakresie trybu życia, diety i stosowanych

kosmetyków sprzyjających poprawie wyglądu skóry –K_U46


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: realizuje zadania w sposób zapewniający bezpieczeństwo własne i

otoczenia, w tym przestrzega zasad bezpieczeństwa pracy – K_K01

K2: wykazuje postawę szacunku do ciała człowieka – K_K02

K3: potrafi pracować w zespole – K_K07

K4: przekazuje klientom wiedzę na temat zdrowego trybu życia – K_K10

K5: potrafi skutecznie i taktownie komunikować się z klientami,

współpracownikami i pracownikami służby zdrowia – K_K11

K6: posiada świadomość własnych ograniczeń i rozumie potrzebę

ustawicznego uczenia się – K_K12


Metody dydaktyczne:

Wykład: metody dydaktyczne podające – wykład informacyjny (kowen-cjonalny), wykład problemowy z prezentacją multimedialną

Ćwiczenia: metody dydaktyczne poszukujące – laboratoryjna, obserwa-cji, ćwiczeniowa metoda klasyczna problemowa, dyskusji, pokazu

Seminaria: nie dotyczy


Metody dydaktyczne eksponujące:

- pokaz

Metody dydaktyczne podające:

- opis
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- doświadczeń
- klasyczna metoda problemowa
- laboratoryjna
- obserwacji
- panelowa
- referatu

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody ewaluacyjne
- metody oparte na współpracy
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Bromatologia, jako interdyscyplinarna nauka, dostarcza wiedzy o wpły-wie żywności i żywienia na zdrowie i wygląd ciała człowieka oraz do-bór, przebieg i ocenę efektów podejmowanych zabiegów kosmetycznych u człowieka.

Pełny opis:

Przedmiot Bromatologia ma na celu zapoznanie studentów z dziedziną nauki, która zajmuje się sposobami identyfikacji i eliminacji naturalnych i będących wynikiem antropopresji zanieczyszczeń żywności oraz meto-dami prewencji dietozależnych chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, cu-krzyca, otyłość, osteoporoza, nowotwory jelita grubego, alergia pokar-mowa) w kontekście optymalizacji procedur, środków i kosztów dostęp-nych zabiegów kosmetycznych. Jednym z podstawowych celów naucza-nia bromatologii jest udostępnienie wiedzy nt. żywienia molekularnego oraz identyfikacji, monitorowania i wskazywania sposobów likwidacji zagrożeń środowiskowych różnego typu, które mają wpływ na wytwa-rzanie żywności o obniżonej jakości i nieprawidłowe zachowania ży-wieniowe wśród ludności skutkujące deprecjacją poczucia komfortu ży-cia, a także wzrostem indywidualnych i społecznych kosztów stosowa-nia preparatów i zabiegów kosmetycznych oraz innych form opieki ko-smetologicznej

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Giertig H., Przysławski J., Bromatologia-zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa 2006.

2. Giertig H., Duda G., Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, War-szawa 2004, wyd. II

3. Biernat J. (red), Ćwiczenia z bromatologii, Akademia Medyczna we Wrocławiu, Wrocław 2005.

4. Olędzka R., Woźniak J. (red.), Analiza bromatologiczna, Aka-demia Medyczna w Warszawie, Warszawa 2004.

5. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.(red.), Normy żywienia czło-wieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL, Warszawa 2008

6. Molski M., Chemia piękna, PWN, Warszawa 2009.

7. Martini M-C.: Kosmetologia i farmakologia skóry. Wydawnic-two Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.

Literatura uzupełniająca:

1. Langley-Evans S., Nutrition: A Lifespan Approach, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009.

2. Hubbard S.J., Jones A.R.(Eds.), Proteome Bioinformatics, Springer Humana Press, New York, 2010.

3. Błecha K, Wawer I., Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, Boni-med, Żywiec, 2011

4. Marzec A., Chemia kosmetyków-surowce, półprodukty, prepa-ratyka wyrobów, Dom Organizatora, Toruń 2009, wyd. III.

5. Marzec A., Chemia nowoczesnych kosmetyków-substancje ak-tywne w preparatach i zabiegach kosmetycznych, Dom Organi-zatora, Toruń 2010, wyd. I

6. Lektura czasopism kosmetologicznych: Polish Journal of Co-smetology, Cosmetics & Toilets, Euro-Cosmetics, Food & Co-smetics Additives, Aromaterapia, Biuletyn Kosmetologiczny, Kosmetyka i Kosmetologia, Wiadomości PTK

Metody i kryteria oceniania:

Kolokwium: K_W11, K_W13, K_W32, K_W45, K_W49, K_W51

Praktyczne wykonanie ćwiczeń: K_U11, K_U12, K_U14,K_U30, K_U34, K_U39, K_U46, K_K01, K_K02, K_K07, K_K12

Aktywność: K_U30, K_U34, K_K07, K_K10, K_K11,

Prezentacje: K_U34, K_K10, K_K12

Praktyki zawodowe:

Program kształcenia nie przewiduje odbycia praktyk zawodowych

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)