Bromatologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1707-K2-BROM-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0917) Traditional and complementary medicine and therapy
|
Nazwa przedmiotu: | Bromatologia |
Jednostka: | Katedra i Zakład Bromatologii |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 2 roku S1 na kierunku Kosmetologia |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Do realizacji przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wia-domości z zakresu biologii i fizjologii człowieka. Ponadto student powinien posiadać wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach przedmiotów: chemii, biochemii, biofizyki. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot pomocniczy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela: - udział w wykładach – 10 godz., - udział w ćwiczeniach – 10 godz., - dodatkowa możliwość konsultacji z osobami prowadzącymi zajęcia 1 godz. 2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną: - przygotowanie i uzupełnienie notatek – 1 godz., - wymagane powtórzenie materiału – 3 godz. 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do kolokwiów – 3 godz., - przygotowanie do zajęć – 2 godz. 4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk) – nie dotyczy. Łączny nakład pracy: 30 godz. (1 ECTS) |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: zna zasady rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego i podstawowe koncepcje i metody profilaktyczne – K_W11 W2: zna podstawy mechanizmów immunologicznych reakcji alergicznych, oraz zależności pomiędzy alergenami zawartymi w kosmetykach K_W13 W3: zna zasady działania wody jako rozpuszczalnika i sposoby jej uzdatniania, oraz ustalania i zmiany pH środowiska – K_W32 W4: zna skutki nieprawidłowego żywienia w tym działania czynników zanieczyszczających żywność na efektywność zabiegów kosmetycznych – K_W45 W5: zna asortyment surowców roślinnych wykorzystywanych w kosmetologii – K_W49 W6: zna zasady racjonalnego żywienia człowieka w stanie zdrowia i choroby oraz posiada wiedzę na temat interakcji składników pokarmowych z lekami i kosmetykami – K_W51 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: potrafi rozpoznać stany zagrożenia zdrowotnego i podjąć profilaktykę – K_U11 U2: potrafi ocenić wpływ mikrobiologicznych czynników na stan czynnościowy organizmu – K_U12 U3: potrafi rozpoznać reakcje alergiczne i mechanizmy immunologiczne - K_U14 U4: posiada umiejętność wykonania podstawowych czynności laboratoryjnych - ważenie, odmierzanie objętości, przyrządzenie roztworów o określonym stężeniu, rozcieńczanie roztworów, sączenie, ekstrakcja, ustalanie pH środowiska –K_U30 U5: potrafi korzystać z obcojęzycznego piśmiennictwa oraz przygotowywać i wygłaszać prace w języku obcym – K_U34 U6: potrafi scharakteryzować społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań w zdrowiu i chorobie – K_U39 U7: potrafi udzielać porad w zakresie trybu życia, diety i stosowanych kosmetyków sprzyjających poprawie wyglądu skóry –K_U46 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: realizuje zadania w sposób zapewniający bezpieczeństwo własne i otoczenia, w tym przestrzega zasad bezpieczeństwa pracy – K_K01 K2: wykazuje postawę szacunku do ciała człowieka – K_K02 K3: potrafi pracować w zespole – K_K07 K4: przekazuje klientom wiedzę na temat zdrowego trybu życia – K_K10 K5: potrafi skutecznie i taktownie komunikować się z klientami, współpracownikami i pracownikami służby zdrowia – K_K11 K6: posiada świadomość własnych ograniczeń i rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się – K_K12 |
Metody dydaktyczne: | Wykład: metody dydaktyczne podające – wykład informacyjny (kowen-cjonalny), wykład problemowy z prezentacją multimedialną Ćwiczenia: metody dydaktyczne poszukujące – laboratoryjna, obserwa-cji, ćwiczeniowa metoda klasyczna problemowa, dyskusji, pokazu Seminaria: nie dotyczy |
Metody dydaktyczne eksponujące: | - pokaz |
Metody dydaktyczne podające: | - opis |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody ewaluacyjne |
Skrócony opis: |
Bromatologia, jako interdyscyplinarna nauka, dostarcza wiedzy o wpły-wie żywności i żywienia na zdrowie i wygląd ciała człowieka oraz do-bór, przebieg i ocenę efektów podejmowanych zabiegów kosmetycznych u człowieka. |
Pełny opis: |
Przedmiot Bromatologia ma na celu zapoznanie studentów z dziedziną nauki, która zajmuje się sposobami identyfikacji i eliminacji naturalnych i będących wynikiem antropopresji zanieczyszczeń żywności oraz meto-dami prewencji dietozależnych chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, cu-krzyca, otyłość, osteoporoza, nowotwory jelita grubego, alergia pokar-mowa) w kontekście optymalizacji procedur, środków i kosztów dostęp-nych zabiegów kosmetycznych. Jednym z podstawowych celów naucza-nia bromatologii jest udostępnienie wiedzy nt. żywienia molekularnego oraz identyfikacji, monitorowania i wskazywania sposobów likwidacji zagrożeń środowiskowych różnego typu, które mają wpływ na wytwa-rzanie żywności o obniżonej jakości i nieprawidłowe zachowania ży-wieniowe wśród ludności skutkujące deprecjacją poczucia komfortu ży-cia, a także wzrostem indywidualnych i społecznych kosztów stosowa-nia preparatów i zabiegów kosmetycznych oraz innych form opieki ko-smetologicznej |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Giertig H., Przysławski J., Bromatologia-zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa 2006. 2. Giertig H., Duda G., Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, War-szawa 2004, wyd. II 3. Biernat J. (red), Ćwiczenia z bromatologii, Akademia Medyczna we Wrocławiu, Wrocław 2005. 4. Olędzka R., Woźniak J. (red.), Analiza bromatologiczna, Aka-demia Medyczna w Warszawie, Warszawa 2004. 5. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.(red.), Normy żywienia czło-wieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL, Warszawa 2008 6. Molski M., Chemia piękna, PWN, Warszawa 2009. 7. Martini M-C.: Kosmetologia i farmakologia skóry. Wydawnic-two Lekarskie PZWL, Warszawa 2007. Literatura uzupełniająca: 1. Langley-Evans S., Nutrition: A Lifespan Approach, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009. 2. Hubbard S.J., Jones A.R.(Eds.), Proteome Bioinformatics, Springer Humana Press, New York, 2010. 3. Błecha K, Wawer I., Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, Boni-med, Żywiec, 2011 4. Marzec A., Chemia kosmetyków-surowce, półprodukty, prepa-ratyka wyrobów, Dom Organizatora, Toruń 2009, wyd. III. 5. Marzec A., Chemia nowoczesnych kosmetyków-substancje ak-tywne w preparatach i zabiegach kosmetycznych, Dom Organi-zatora, Toruń 2010, wyd. I 6. Lektura czasopism kosmetologicznych: Polish Journal of Co-smetology, Cosmetics & Toilets, Euro-Cosmetics, Food & Co-smetics Additives, Aromaterapia, Biuletyn Kosmetologiczny, Kosmetyka i Kosmetologia, Wiadomości PTK |
Metody i kryteria oceniania: |
Kolokwium: K_W11, K_W13, K_W32, K_W45, K_W49, K_W51 Praktyczne wykonanie ćwiczeń: K_U11, K_U12, K_U14,K_U30, K_U34, K_U39, K_U46, K_K01, K_K02, K_K07, K_K12 Aktywność: K_U30, K_U34, K_K07, K_K10, K_K11, Prezentacje: K_U34, K_K10, K_K12 |
Praktyki zawodowe: |
Program kształcenia nie przewiduje odbycia praktyk zawodowych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.