Zajęcia fakultatywne: Naturalne antyoksydanty i barwniki roślinne stosowane w kosmetyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1713-KI-ZF-NATURANT |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0917) Traditional and complementary medicine and therapy
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne: Naturalne antyoksydanty i barwniki roślinne stosowane w kosmetyce |
Jednostka: | Katedra Botaniki Farmaceutycznej i Farmakognozji |
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku N1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku NW1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku S1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku N1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku NW1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku S1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 2 roku N1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 2 roku NW1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 2 roku S1 na kierunku Kosmetologia |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | brak |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela: udział w wykładach – 15 godzin, udział w konsultacjach naukowo-badawczych - 3 2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną: przygotowanie się do zajęć w zakresie naukowym– 5 godzin zbieranie i analiza specjalistycznej bibliografii naukowej - 10 3. Czas wymagany do przygotowania się i uczestnictwa w procesie oceniania: przygotowanie prezentacji lub opracowanie pisemne z uwzględnieniem aspektów naukowo-badawczych – 4 godziny. 4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk) – nie dotyczy. Łączny nakład pracy studenta: 37 godziny |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1. Zna związki naturalne występujące w roślinach i zwierzętach, które ze względu na właściwości przeciwutleniające stanowią ważny składnik preparatów kosmetycznych i dietetycznych. W2. Zna rośliny krajowe i egzotyczne dostarczające naturalnych antyoksydantów pozwalających usuwać i zapobiegać powstawaniu nowych wolnych rodników |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1. Rozpoznaje, w stopniu podstawowym, gatunki roślin o właściwościach przeciwutleniających U2. Potrafi wskazać struktury chemiczne odpowiedzialne za właściwości przeciwutleniające i barwne |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: aktywnie uczestniczy w dyskusji K2: potrafi pracować w zespole |
Metody dydaktyczne: | Wykłady: wspomagane prezentacjami multimedialnymi z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość w trybie synchronicznym oraz z zapewnieniem możliwości interakcji między prowadzącym a studentami w czasie rzeczywistym pokaz, dyskusja |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Skrócony opis: |
Zajęcia fakultatywne mające na celu prezentację związków naturalnych, głównie roślinnych, które ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające stanowią ważny składnik preparatów kosmetycznych i dietetycznych. Celem zajęć jest zapoznanie z gatunkami roślin krajowych i egzotycznych dostarczających naturalnych antyoksydantów pozwalających usuwać i zapobiegać powstawaniu wolnych rodników. W trakcie zajęć omawiane są również główne roślinne surowce dostarczające barwników stosowanych w kosmetyce. |
Pełny opis: |
Przedmiot realizowany jest w formie seminarium. Zagadnienia poruszane w trakcie zajęć obejmują omówienie głównych rodzajów aktywnych rodników i reaktywnych form tlenu, procesów prowadzących do ich powstawania oraz skutków obecności tych cząsteczek, głównie w świetle wolnorodnikowej teorii starzenia się organizmu. W dalszej części prezentowane są surowce roślinne oraz główne grupy związków chemicznych w nich obecne, które wspomagają naturalne systemy obronne komórki przed wolnymi rodnikami. W trakcie zajęć szczególny nacisk zostaje położony na rolę jaką pełnią, obecne w diecie i kosmetykach, związki fenolowe, witaminy A i E oraz karotenoidy i betalainy w zapobieganiu negatywnym skutkom działania wolnych rodników na skórę i składniki produktów kosmetycznych. |
Literatura: |
1. Grajek W. (red.) Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2007 2. Bartosz G. Druga twarz tlenu - Wolne rodniki w przyrodzie, PWN Warszawa, 2006 3. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B. Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna, Katowice 2006 4. Matławska I. (red.) Farmakognozja. Wydawnictwa Uczelniane AM Poznań 2004, 2006, 2008 5. Lamer - Zarawska E., Noculak-Palczewska A. Kosmetyki naturalne - przewodnik dla zielarzy, farmaceutów i zakładów kosmetycznych. Astrum, Wrocław 1994 6. Czikow P., Łaptiew J. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa 1987 7. Kołodziejczyk A. Naturalne związki organiczne. PWN Warszawa 2003 8. Kohlmünzer S. Farmakognozja. PZWL Warszawa 2003 9. Podbielkowski Z. Słownik roślin użytkowych. PWRiL, Warszawa, 1985 10. Szweykowska A., Szweykowski J. „Słownik botaniczny”. Wiedza Powszechna, Warszawa, 1993 11. Czasopisma naukowe, intrnet |
Metody i kryteria oceniania: |
- zaliczenie na ocenę po zakończeniu zajęć Kryteria oceniania: - przygotowanie i przedstawienie prezentacji na temat wybranego gatunku rośliny, który ze względu na obecność związków przeciwutleniających znajduje zastosowanie w kosmetologii |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Balcerek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.