Sensoryka i środki zapachowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1713-KUM1-SENSZ-2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0917) Traditional and complementary medicine and therapy
|
Nazwa przedmiotu: | Sensoryka i środki zapachowe |
Jednostka: | Katedra Botaniki Farmaceutycznej i Farmakognozji |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Do realizacji przedmiotu niezbędne jest posiadanie przez uczestnika zajęć podstawowych wiadomości z zakresu biologii, szczególnie botaniki, chemii i fizjologii. |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli: godziny kontaktowe przewidziane w planie studiów dla danego przedmiotu (suma godzin wszystkich form zajęć z przedmiotu), godziny konsultacji indywidualnych studenta/słuchacza/ uczestnika kursu, Udział w wykładach: 10 godzin Udział w ćwiczeniach: 20 godzin 2) Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta/słuchacza/uczestnika kursu potrzebny do pomyślnego zaliczenia przedmiotu, tj. wcześniejsze przygotowanie i uzupełnienie notatek; zebranie i wybór odpowiednich materiałów do zajęć, wymagane powtórzenie materiału, pisanie prac, projektów, czytanie literatury, 40 godzin 3) Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania (np. w egzaminach), 40 godzin 4) Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk). nie dotyczy Łącznie 110 godzin |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: K_W11 zna podstawy perfumerii, metody otrzymywania olejków eterycznych oraz ich zastosowanie w kosmetologii, higienie i aromaterapii M2P_W01 K_W12 posiada wiedzę chemiczną na temat naturalnych i syntetycznych produktów zapachowych M2P_W01 K_W13 zna asortyment surowców pochodzenia naturalnego i syntetycznego, ich skład, aktywność biologiczną i znaczenie dla preparatu kosmetycznego M2P_W01 K_W14 zna zasady stosowania surowców pochodzenia naturalnego i syntetycznego w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń oraz potencjalne zagrożenia, wynikające z ich zastosowania M2P_W01 W2: posiada wiedzę chemiczną na temat naturalnych i syntetycznych produktów zapachowych - K_W12 W3: zna asortyment surowców pochodzenia naturalnego i syntetycznego, ich skład, aktywność biologiczną i znaczenie dla preparatu kosmetycznego - K_W13 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: potrafi zastosować odpowiednią aparaturę i dobrać prawidłowe parametry - K_U09 U2: potrafi dokonać analizy składu zapachowych surowców kosmetycznych - K_U16 U3: umie rozpoznawać i pozyskiwać roślinne surowce kosmetyczne ze stanu naturalnego, potrafi opisać budowę ważniejszych gatunków roślin kosmetycznych - K_U29 U4: posiada umiejętność wyszukiwania literatury naukowej i publikacji z zasobów bibliograficznych uczelni oraz baz pełnotekstowych dostępnych on-line - K_U41 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: potrafi pracować w zespole K_K07 K2: posiada świadomość własnych ograniczeń i rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się K_K12 |
Metody dydaktyczne: | Wykłady: wspomagane prezentacjami multimedialnymi. Ćwiczenia: metody aktywizujące: dyskusja dydaktyczna, pokaz, praca w grupach (metoda przypadków). Seminaria: nie dotyczy |
Metody dydaktyczne eksponujące: | - pokaz |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Zajęcie z przedmiotu poświęcone są omówieniu budowy i funkcjonowania narządów zmysłów człowieka, roli jaką odgrywają w postrzeganiu rzeczywistości wzrok, słuch, dotyk, smak i węch; szczególny nacisk położony jest na analizę funkcjonowania zmysłów powonienia i smaku. Omawiane są również charakter i budowa związków chemicznych, głównie naturalnych, wykrywanych przez zmysły chemiczne. W trakcie zajęć prezentowane są sposoby otrzymywania frakcji lotnych. Treści realizowane w trakcie zajęć opierają się na wiedzy zdobytej w ramach zajęć z chemii organicznej, fizjologii człowieka oraz perfumerii i aromaterapii. |
Pełny opis: |
Przedmiot realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń. Zagadnienia omawiane w trakcie wykładów obejmują budowę anatomiczną i fizjologię narządów zmysłów człowieka (zwierząt) umożliwiających odbiór bodźców ze środowiska oraz znaczenie postrzegania zmysłowego w kosmetologii (atrakcyjność wyglądu, głosu, zapachu). Jednym z celów jest zwrócenie szczególnej uwagi na zmysł węchu i powiązany z nim zmysł smaku oraz zaprezentowanie aktualnego stanu wiedzy na temat molekularnych podstaw mechanizmu odbioru wrażeń węchowych. W trakcie wykładu omówione zostają podstawowe substancje zapachowe rozpoznawane przez człowieka oraz wykorzystywane w kosmetyce. Prezentowany jest podział substancji zapachowych ze względu na charakter chemiczny (węglowodory, alkohole, aldehydy, ketony, etery, estry), pochodzenie (syntetyczne i naturalne - roślinne, zwierzęce) oraz wywoływane wrażenia węchowe (zapachy: kamforowe, piżmowe, kwiatowe, miętowo-pieprzowe, eteryczne, ostre itd.). Omówione zostają najważniejsze z kosmetycznego punktu widzenia, surowce zapachowe, olejki eteryczne oraz rośliny i zwierzęta, z których się je pozyskuje. Podczas wykładów prezentowane są surowce zapachowe otrzymywane z roślin (konkret, pomada, rezynoid, absolut, olejek eteryczny, nalewka, woda aromatyczna, gumożywica, żywica), sposoby ich otrzymywania (ekstrakcja, destylacja z parą wodną, wytłaczanie) oraz analiza składu ilościowego i jakościowego. Charakteryzowane jest również zastosowanie kosmetyczne i lecznicze frakcji lotnych i olejków eterycznych oraz ogólne zasady tworzenia kompozycji zapachowych. W trakcie ćwiczeń studenci wykonują doświadczenia mające na celu poznanie mechanizmów działania narządów zmysłów, sposobów otrzymywania frakcji zapachowych z roślin (ekstrakcja, destylacja z parą wodną, wytłaczanie) oraz analizy składu ilościowego i jakościowego olejków eterycznych np. przy pomocy metod chromatograficznych. |
Literatura: |
1. Fabiszewski Ryszard, Jabłońska-Trypuć Agata, Sensoryka i substancje zapachowe, Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku, Białystok 2006 2. Góra Józef., Lis Anna, Najcenniejsze olejki eteryczne, Wyd. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń, 2004 3. Jabłońska-Trypuć Agata, Fabiszewski Ryszard, Sensoryka i podstawy perfumerii, Wydawnictwo MedPharm Warszawa 2008 4. Jędrzejko Krzysztof, Kowalczyk Bożena, Bacler Barbara, Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna, Katowice 2006, wyd. I 5. Matławska Irena red. Farmakognozja AM Poznań, Poznań 2006, wyd. II 6. Decyzja Komisji Wspólnot Europejskich nr 2006/257/WE z dnia 9 lutego 2006 r. zmieniająca decyzję 96/335/WE ustanawiającą wykaz i powszechne nazewnictwo składników stosowanych w produktach kosmetycznych, Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L97/1 7. Glinka Ryszard, Receptura kosmetyczna. Łódź 2003, wyd. I 8. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 czerwca 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie list substancji niedozwolonych lub dozwolonych z ograniczeniami do stosowania w kosmetykach oraz znaków graficznych umieszczanych na opakowaniach kosmetyków, Dz. U. Nr 107 poz. 898 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie na ocenę po zakończeniu zajęć w formie testu (pytania otwarte i zamknięte jednokrotnego wyboru) Ćwiczenia: zaliczenie na ocenę na podstawie kolokwium (test, pytania otwarte i zamknięte jednokrotnego wyboru) W przypadku zaliczeń pisemnych (test z ćwiczeń i test z egzaminu) uzyskane punkty przelicza się na oceny według następującej skali: Procent punktów Ocena 92-100% Bardzo dobry 84-91% Dobry plus 76-83% Dobry 68-75% Dostateczny plus 60-67% Dostateczny 0-59% Niedostateczny Kryteria oceniania: - znajomość funkcjonowania narządów zmysłów oraz wybranych surowców syntetycznych i naturalnych (pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) istotnych w perfumerii. |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Balcerek | |
Prowadzący grup: | Maciej Balcerek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Balcerek | |
Prowadzący grup: | Maciej Balcerek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Balcerek | |
Prowadzący grup: | Maciej Balcerek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.