Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Zajęcia fakultatywne: Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1716-A-ZF48-SJ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0914) Diagnostyka medyczna i techniki terapeutyczne Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Zajęcia fakultatywne: Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków
Jednostka: Katedra Mikrobiologii
Grupy: Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Skrócony opis:

Przedmiot Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków ma na celu przybliżyć wiedzę na temat drobnoustrojów i ich toksyn występujących oraz przenoszonych w żywności.

Pełny opis:

Wykłady mają na celu:

• przedstawić metody wykrywania w żywności toksyn wydzielanych przez bakterie i grzyby,

• zapoznać z drogami transmisji zakażeń drogą pokarmową,

• przedstawić sposoby zabezpieczania produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami i toksynami przez nie wytwarzanymi,

• wskazać i scharakteryzować najgroźniejsze dla zdrowia człowieka i zwierząt drobnoustrojów mogące występować w niewłaściwie przygotowywanej i przechowywanej żywności.

Literatura:

Literatura obowiązkowa:

Dostępna u wykładowców

Literatura uzupełniająca:

1. Baran E: Mikologia – co nowego? Cornetis, Wrocław, 2008

2. Buczek A: Choroby pasożytnicze - epidemiologia, diagnostyka, objawy. FnRRRKDN, Lublin 2005

3. Burbianka M, Pliszka A, Burzyńska H: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983

4. Duszkiewicz-Reinhard W, Grzybowski R, Sobczak E: Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2003

5. Dziubek Z: Choroby zakaźne i pasożytnicze. PZWL, Warszawa, 2006

6. Grzybowski J, Reissa J: Praktyczna bakteriologia lekarska i sanitarna. Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa, 2001

7. Jagielski M. Etiologia, obraz kliniczny i diagnostyka ostrych zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych. Fundacja Pro Pharmacia Futura. Warszawa, 2010

8. Januszkiewicz J, Kassur B: Choroby zakaźne i inwazyjne. PZWL, Warszawa, 1988

9. Jawetz E, Melnick JL, Adelberg EA: Przegląd mikrobiologii lekarskiej. PZWL, Warszawa, 1991

10. Kadłubowski R: Zarys parazytologii lekarskiej. PZWL, Warszawa, 2001

11. Kańtoch M: Wirusologia lekarska. PZWL, Warszawa, 1998

12. Kayser FH, Bienz KA, Eckert J, Zinkernagel RM: Mikrobiologia Lekarska. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007

13. Kędzia W: Diagnostyka mikrobiologiczna w medycynie. PZWL, Warszawa, 1990

14. Kołwzan B, Adamiak W, Grabas K, Pawełczyk A: Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2005

15. Kurnatowska A: Wybrane zagadnienia mikologii medycznej. Promedi, Łódź, 1995

16. Libudzisz Z, Kowal K, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 1). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007

17. Libudzisz Z, Kowal K, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 2). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008

18. Schlegel H: Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa, 2008

19. Szepietowski J: Grzybice skóry i paznokci. Medycyna Praktyczna, Kraków, 2001

20. Zaremba ML, Borowski J: Mikrobiologia lekarska dla absolwentów medycyny. PZWL, Warszawa, 2004

Metody i kryteria oceniania:

Obecność na wykładach oraz zapoznanie się z przedstawionymi materiałami

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Eugenia Gospodarek-Komkowska, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Alicja Sękowska, Patrycja Zalas-Więcek
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)