Zajęcia fakultatywne: Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1716-F-WF69-J |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0916) Farmacja
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne: Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii |
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Skrócony opis: |
Przedmiot Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków ma na celu przybliżyć wiedzę na temat drobnoustrojów i ich toksyn występujących oraz przenoszonych w żywności. |
Pełny opis: |
Wykłady mają na celu: • przedstawić metody wykrywania w żywności toksyn wydzielanych przez bakterie i grzyby, • zapoznać z drogami transmisji zakażeń drogą pokarmową, • przedstawić sposoby zabezpieczania produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami i toksynami przez nie wytwarzanymi, • wskazać i scharakteryzować najgroźniejsze dla zdrowia człowieka i zwierząt drobnoustrojów mogące występować w niewłaściwie przygotowywanej i przechowywanej żywności. |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: Dostępna u wykładowców Literatura uzupełniająca: 1. Baran E: Mikologia – co nowego? Cornetis, Wrocław, 2008 2. Buczek A: Choroby pasożytnicze - epidemiologia, diagnostyka, objawy. FnRRRKDN, Lublin 2005 3. Burbianka M, Pliszka A, Burzyńska H: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983 4. Duszkiewicz-Reinhard W, Grzybowski R, Sobczak E: Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2003 5. Dziubek Z: Choroby zakaźne i pasożytnicze. PZWL, Warszawa, 2006 6. Grzybowski J, Reissa J: Praktyczna bakteriologia lekarska i sanitarna. Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa, 2001 7. Jagielski M. Etiologia, obraz kliniczny i diagnostyka ostrych zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych. Fundacja Pro Pharmacia Futura. Warszawa, 2010 8. Januszkiewicz J, Kassur B: Choroby zakaźne i inwazyjne. PZWL, Warszawa, 1988 9. Jawetz E, Melnick JL, Adelberg EA: Przegląd mikrobiologii lekarskiej. PZWL, Warszawa, 1991 10. Kadłubowski R: Zarys parazytologii lekarskiej. PZWL, Warszawa, 2001 11. Kańtoch M: Wirusologia lekarska. PZWL, Warszawa, 1998 12. Kayser FH, Bienz KA, Eckert J, Zinkernagel RM: Mikrobiologia Lekarska. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007 13. Kędzia W: Diagnostyka mikrobiologiczna w medycynie. PZWL, Warszawa, 1990 14. Kołwzan B, Adamiak W, Grabas K, Pawełczyk A: Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2005 15. Kurnatowska A: Wybrane zagadnienia mikologii medycznej. Promedi, Łódź, 1995 16. Libudzisz Z, Kowal K, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 1). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007 17. Libudzisz Z, Kowal K, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 2). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008 18. Schlegel H: Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa, 2008 19. Szepietowski J: Grzybice skóry i paznokci. Medycyna Praktyczna, Kraków, 2001 20. Zaremba ML, Borowski J: Mikrobiologia lekarska dla absolwentów medycyny. PZWL, Warszawa, 2004 |
Metody i kryteria oceniania: |
Obecność na wykładach oraz zapoznanie się z przedstawionymi materiałami |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Eugenia Gospodarek-Komkowska, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Alicja Sękowska, Patrycja Zalas-Więcek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.