Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Zajęcia fakultatywne: Nutriceutyki iżywność funkcjonalna w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1730-A-ZF31-SJ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0914) Diagnostyka medyczna i techniki terapeutyczne Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Zajęcia fakultatywne: Nutriceutyki iżywność funkcjonalna w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
Jednostka: Katedra Diagnostyki Laboratoryjnej
Grupy: Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 3 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku SJ na kierunku Analityka Medyczna
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Tematyka przedmiotu dotyczy zastosowania wybranych nutraceutyków oraz składników żywności funkcjonalnej w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych.

Pełny opis:

Wykłady dotyczą stanu aktualnej wiedzy na roli i zastosowania nutraceutyków i żywności funkcjonalnej w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych (choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, nadciśnienie, choroba zwyrodnieniowa stawów). Przedstawione zostaną najnowsze dane dotyczące najważniejszych nutraceutyków i składników żywności funkcjonalnej. Studenci zapoznają się z nazewnictwem, mechanizmami działania, funkcją biologiczną, właściwościami, dawkowaniem oraz szczególnym zastosowaniem w/w substancji leczniczych. Zakres wykładów obejmuje również zastosowanie witamin antyoksydacyjnych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.

Literatura:

1.Świderski F. praca zbiorowa Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2003

2.Functional Foods, Nutraceuticals, and Degenerative Disease Prevention.Paliyath G, Bakovic M.Blackwell Publishers (October 2011)

3.Nutraceuticals, 2nd Edition. Lockwood B.Pharmaceutical Press 2007

Metody i kryteria oceniania:

obecność i aktywność na wykładach

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Krintus
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)