Zajęcia fakultatywne: Nutriceutyki - zastosowanie w prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1730-F-WF-26-J | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0916) Farmacja
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne: Nutriceutyki - zastosowanie w prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych | ||
Jednostka: | Katedra Diagnostyki Laboratoryjnej | ||
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 3 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 3 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja |
||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu dotyczy zastosowania wybranych nutraceutyków oraz składników żywności funkcjonalnej w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych. |
||
Pełny opis: |
Wykłady dotyczą stanu aktualnej wiedzy na roli i zastosowania nutraceutyków i żywności funkcjonalnej w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych (choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, nadciśnienie, choroba zwyrodnieniowa stawów). Przedstawione zostaną najnowsze dane dotyczące najważniejszych nutraceutyków i składników żywności funkcjonalnej. Studenci zapoznają się z nazewnictwem, mechanizmami działania, funkcją biologiczną, właściwościami, dawkowaniem oraz szczególnym zastosowaniem w/w substancji leczniczych. Zakres wykładów obejmuje również zastosowanie witamin antyoksydacyjnych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. |
||
Literatura: |
1.Świderski F. praca zbiorowa Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2003 2.Functional Foods, Nutraceuticals, and Degenerative Disease Prevention.Paliyath G, Bakovic M.Blackwell Publishers (October 2011) 3.Nutraceuticals, 2nd Edition. Lockwood B.Pharmaceutical Press 2007 |
||
Metody i kryteria oceniania: |
obecność i aktywność na zajęciach |
||
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Magdalena Krintus | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Magdalena Krintus | |
Prowadzący grup: | Magdalena Krintus | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład ![]() |
|
Koordynatorzy: | Magdalena Krintus | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-02-29 - 2020-09-20 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Magdalena Krintus | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Magdalena Krintus | |
Prowadzący grup: | Magdalena Krintus | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-20 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Magdalena Krintus | |
Prowadzący grup: | Magdalena Krintus | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.