Zajęcia fakultatywne: Nutriceutyki - zastosowanie w prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1730-F-WF-26-J |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0916) Farmacja
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne: Nutriceutyki - zastosowanie w prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych |
Jednostka: | Katedra Diagnostyki Laboratoryjnej |
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 5 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 3 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 3 roku SJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku NJ na kierunku Farmacja Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu dotyczy zastosowania wybranych nutraceutyków oraz składników żywności funkcjonalnej w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych. |
Pełny opis: |
Wykłady dotyczą stanu aktualnej wiedzy na roli i zastosowania nutraceutyków i żywności funkcjonalnej w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych (choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, nadciśnienie, choroba zwyrodnieniowa stawów). Przedstawione zostaną najnowsze dane dotyczące najważniejszych nutraceutyków i składników żywności funkcjonalnej. Studenci zapoznają się z nazewnictwem, mechanizmami działania, funkcją biologiczną, właściwościami, dawkowaniem oraz szczególnym zastosowaniem w/w substancji leczniczych. Zakres wykładów obejmuje również zastosowanie witamin antyoksydacyjnych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. |
Literatura: |
1.Świderski F. praca zbiorowa Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2003 2.Functional Foods, Nutraceuticals, and Degenerative Disease Prevention.Paliyath G, Bakovic M.Blackwell Publishers (October 2011) 3.Nutraceuticals, 2nd Edition. Lockwood B.Pharmaceutical Press 2007 |
Metody i kryteria oceniania: |
obecność i aktywność na zajęciach |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.