Zajęcia fakultatywne: Owoce rodzime i egzotyczne wykorzystywane w kosmetologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1732-KI-ZF-OWOCE | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0917) Traditional and complementary medicine and therapy
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne: Owoce rodzime i egzotyczne wykorzystywane w kosmetologii | ||
Jednostka: | Katedra Botaniki Farmaceutycznej i Farmakognozji | ||
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku S1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku S1 na kierunku Kosmetologia |
||
Punkty ECTS i inne: |
1.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu biologii |
||
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
||
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane z udziałem nauczyciela: udział w wykładach - 15 godz. 2. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: przygotowanie do zajęć - 0 3. Czas wymagany do przygotowania się i uczestnictwa w procesie oceniania: przygotowanie prezentacji lub opracowanie pisemne - 4 |
||
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna rośliny dostarczające owoców i nasion mogących znaleźć zastosowanie kosmetyczne |
||
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Rozpoznaje na podstawie cech morfologicznych typ owocu oraz gatunek rośliny do jakiej należy U2: Udziela informacji na temat zawartości substancji czynnych i właściwości kosmetycznych wybranych gatunków owoców rodzimych i kosmetycznych |
||
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Potrafi wyciągać i formułować wnioski z własnych obserwacji. |
||
Metody dydaktyczne: | Wykład on-line (synchronicznie): metody dydaktyczne podające - wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
||
Skrócony opis: |
Wykład dotyczy zagadnień związanych owocami i nasionami roślin wykorzystywanych jako naturalne kosmetyki. |
||
Pełny opis: |
Wykład ma na celu zapoznanie z różnymi typami owoców i nasion, ich budową morfologiczną, zawartością związków czynnych i możliwością wykorzystania w kosmetologii. Stanowi przegląd gatunków rodzimych i egzotycznych, dostarczających owoców jako źródła preparatów kosmetycznych. |
||
Literatura: |
1. Czikow P., Łaptiew J.: Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa 1987. 2. Grochowski W.: Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa 1986. 3. Hlava B., Stary F., Pospisil F.: Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa 1984. 4. Jędrzejko K. (red.), Klama H., Żarnowiec J.: Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. Śląska Akademia Medyczna, Katowice 1997. 5. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B.: Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna w Katowicach, Katowice 2006. 6. Lamer-Zarawska E.: Owoce egzotyczne. Astrum, Warszawa 2004. 7. Matławska I.: Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2005. 11. Pahlow M.: Zdrowe przyprawy. Porady, przepisy i informacje. MedPharm Polska, Wrocław 2000 12. Rausch A., Lotz B., Leksykon. Zioła. Zastosowanie: kulinarne, medyczne, dekoracyjne. Elipsa, Warszawa, 2006. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest obecność na wykładzie oraz przygotowanie relacji (w postaci prezentacji multimedialnej) z samodzielnie przygotowanego naturalnego preparatu kosmetycznego na bazie owoców lub nasion. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Dorota Gawenda-Kempczyńska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Wykład dotyczy zagadnień związanych owocami i nasionami roślin wykorzystywanych jako naturalne kosmetyki. | |
Pełny opis: |
Wykład ma na celu zapoznanie z różnymi typami owoców i nasion, ich budową morfologiczną, zawartością związków czynnych i możliwością wykorzystania w kosmetologii. Stanowi przegląd gatunków rodzimych i egzotycznych, dostarczających owoców jako źródła preparatów kosmetycznych. | |
Literatura: |
1. Czikow P., Łaptiew J.: Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa 1987. 2. Grochowski W.: Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa 1986. 3. Hlava B., Stary F., Pospisil F.: Rośliny kosmetyczne. PWRiL. Warszawa 1984. 4. Jędrzejko K. (red.), Klama H., Żarnowiec J.: Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. Śląska Akademia Medyczna, Katowice 1997. 5. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B.: Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna w Katowicach, Katowice 2006. 6. Lamer-Zarawska E.: Owoce egzotyczne. Astrum, Warszawa 2004. 7. Matławska I.: Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2005. 11. Pahlow M.: Zdrowe przyprawy. Porady, przepisy i informacje. MedPharm Polska, Wrocław 2000 12. Rausch A., Lotz B., Leksykon. Zioła. Zastosowanie: kulinarne, medyczne, dekoracyjne. Elipsa, Warszawa, 2006. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.