Zajęcia fakultatywne: Owoce rodzime i egzotyczne wykorzystywane w kosmetologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1732-KI-ZF-OWOCE |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0917) Traditional and complementary medicine and therapy
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne: Owoce rodzime i egzotyczne wykorzystywane w kosmetologii |
Jednostka: | Katedra Botaniki Farmaceutycznej i Farmakognozji |
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 2 roku S1 na kierunku Kosmetologia Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 3 roku S1 na kierunku Kosmetologia |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Posiadanie podstawowej wiedzy z zakresu biologii. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela: - udział w wykładach – 15 godzin, - możliwość konsultacji z osobą prowadzącą zajęcia – 2 godziny, 2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną: - przygotowanie się do zajęć – 4 godzin, 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - opracowanie pisemne lub przygotowanie prezentacji – 4 godziny. 4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk – nie dotyczy. Łączny nakład pracy studenta: 25 godzin (1 ECTS) |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna rośliny dostarczające owoców jako surowców kosmetycznych, posiada wiedzę na temat ich budowy morfologicznej i anatomicznej W2: Zna zawartość substancji czynnych i właściwości kosmetyczne owoców W3: Potrafi wskazać rosnące w stanie naturalnym, uprawiane i egzotyczne rośliny, mogące być wykorzystane w kosmetologii |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Rozpoznaje na podstawie cech morfologicznych: - gatunki roślin dostarczające owoców stosowanych w kosmetologii, - typy owoców U2: Potrafi opisać budowę ważniejszych gatunków roślin kosmetycznych U3: Udziela informacji o podstawowych właściwościach kosmetycznych owoców |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Potrafi wyciągać i formułować wnioski z własnych obserwacji. |
Metody dydaktyczne: | Metody dydaktyczne podające - wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład konwersatoryjny, prezentacja multimedialna. Wykład on-line (synchronicznie). |
Metody dydaktyczne podające: | - opis |
Skrócony opis: |
Wykład dotyczy zagadnień związanych z roślinami dostarczającymi owoców, jako surowców wykorzystywanych w kosmetologii. Stanowi przegląd gatunków występujących w Polsce i roślin egzotycznych. Wykład porusza zagadnienia związane z typem i budową owoców, zawartością związków czynnych i substancji odżywczych oraz zastosowaniem kosmetycznym i leczniczym. |
Pełny opis: |
Wykład ma na celu przekazanie wiedzy na temat roślin krajowych i egzotycznych, których owoce wykorzystywane są w kosmetologii. Stanowi przegląd gatunków - ich charakterystykę botaniczną, ze szczególnym uwzględnieniem owoców (typów owoców wraz z charakterystyką ich budowy morfologicznej i anatomicznej). Podczas wykładu poruszane są zagadnienia dotyczące zawartości związków czynnych odpowiedzialnych za właściwości kosmetyczne owoców (witamin, makro i mikroelementów, olejów, olejków eterycznych, kwasów organicznych, flawonoidów, garbników...) oraz ich działania na skórę i włosy (m.in. ochronnego, odżywiającego, nawilżającego, natłuszczającego, opóźniającego procesy starzenia, wybielającego, przeciwdrobnoustrojowego). Wykład przybliża także możliwości domowego wykorzystania świeżych owoców m.in. w postaci maseczek, toników, okładów i peelingów. Ponadto porusza zagadnienia dotyczące pochodzenia, preferencji siedliskowych oraz sposobów i możliwości pozyskiwania owoców roślin dziko rosnących. |
Literatura: |
1. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna w Katowicach, Katowice, 2006. 2. Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Roślinne surowce kosmetyczne. MedPharm, Wrocław, 2008. 3. Hlava B., Stary F., Pospisil F., Rośliny kosmetyczne. PWRiL, Warszawa, 1984. 4. Przybylak-Zdanowicz M., ABC Kosmetyki naturalnej. Tom 1 - owoce. Gaj, 2013. 5. Czikow P., Łaptiew J., Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa, 1987. 6. Grochowski W., Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa, 1986. 7. Lamer-Zarawska E., Owoce egzotyczne. Astrum, Warszawa, 2004. 8. Matławska I., Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań, 2005. 9. Publikacje naukowe, źródła internetowe. |
Metody i kryteria oceniania: |
Obecność na wykładzie wraz z opracowaniem pracy pisemnej lub prezentacji multimedialnej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gawenda-Kempczyńska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Wykład dotyczy zagadnień związanych z roślinami dostarczającymi owoców, jako surowców wykorzystywanych w kosmetologii. Stanowi przegląd gatunków występujących w Polsce i roślin egzotycznych. Wykład porusza zagadnienia związane z typem i budową owoców, zawartością związków czynnych i substancji odżywczych oraz zastosowaniem kosmetycznym i leczniczym. |
|
Pełny opis: |
Wykład ma na celu przekazanie wiedzy na temat roślin krajowych i egzotycznych, których owoce wykorzystywane są w kosmetologii. Stanowi przegląd gatunków - ich charakterystykę botaniczną, ze szczególnym uwzględnieniem owoców (typów owoców wraz z charakterystyką ich budowy morfologicznej i anatomicznej). Podczas wykładu poruszane są zagadnienia dotyczące zawartości związków czynnych odpowiedzialnych za właściwości kosmetyczne owoców (witamin, makro i mikroelementów, olejów, olejków eterycznych, kwasów organicznych, flawonoidów, garbników...) oraz ich działania na skórę i włosy (m.in. ochronnego, odżywiającego, nawilżającego, natłuszczającego, opóźniającego procesy starzenia, wybielającego, przeciwdrobnoustrojowego). Wykład przybliża także możliwości domowego wykorzystania świeżych owoców m.in. w postaci maseczek, toników, okładów i peelingów. Ponadto porusza zagadnienia dotyczące pochodzenia, preferencji siedliskowych oraz sposobów i możliwości pozyskiwania owoców roślin dziko rosnących. |
|
Literatura: |
1. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna w Katowicach, Katowice, 2006. 2. Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Roślinne surowce kosmetyczne. MedPharm, Wrocław, 2008. 3. Hlava B., Stary F., Pospisil F., Rośliny kosmetyczne. PWRiL, Warszawa, 1984. 4. Przybylak-Zdanowicz M., ABC Kosmetyki naturalnej. Tom 1 - owoce. Gaj, 2013. 5. Czikow P., Łaptiew J., Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa, 1987. 6. Grochowski W., Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa, 1986. 7. Lamer-Zarawska E., Owoce egzotyczne. Astrum, Warszawa, 2004. 8. Matławska I., Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań, 2005. 9. Publikacje naukowe, źródła internetowe. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.