Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Zajęcia fakultatywne: Potencjał leczniczy napojów alkoholowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1741-F-ZF-ALKOH
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0916) Farmacja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Zajęcia fakultatywne: Potencjał leczniczy napojów alkoholowych
Jednostka: Katedra Toksykologii i Bromatologii
Grupy: Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku NJ na kierunku Farmacja
Przedmioty fakultatywne dla 1 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja
Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku NJ na kierunku Farmacja
Przedmioty fakultatywne dla 2 semestru 4 roku SJ na kierunku Farmacja
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu Potencjał leczniczy różnych gatunków napojów alkoholowych powinien posiadać wiedzę z zakresu chemii, biochemii, fizjologii i patofizjologii zdobytą podczas realizacji przedmiotów w toku studiów

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 15 godzin,

- konsultacje z nauczycielem akademickim: 2 godziny.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 17 godzin, co odpowiada 0,68 punktu ECTS.


2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 15 godzin

- udział w laboratoriach: nie dotyczy

- udział w seminariach: nie dotyczy

- udział w konsultacjach: 2 godziny

- czytanie wybranego piśmiennictwa: 3 godziny

- przygotowanie do zajęć: 3 godziny

- przygotowanie prezentacji lub opracowanie pisemne: 2 godziny.

Łączny nakład pracy związany z realizacją przedmiotu wynosi 25 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.


3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

- czytanie wskazanego piśmiennictwa naukowego: 3 godziny

- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu aktualnego stanu wiedzy na temat wszystkich aspektów działań lub skutków spożywania alkoholu na układ nerwowy lub na inne układy, narządy): 15 godzin

Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 18 godzin, co odpowiada 0,72 punktu ECTS.


4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa

w procesie oceniania:

- przygotowanie do zajęć: 3 godziny

- przygotowanie prezentacji lub opracowań pisemnych: 2 godziny Łączny nakład pracy studenta do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: 5 godzin, co odpowiada 0,2 punktu ECTS.


5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

- nie dotyczy


6. Bilans nakładu pracy studenta poświęcony zdobywaniu kompetencji społecznych w zakresie laboratoriów. Kształcenie w dziedzinie afektywnej poprzez proces samokształcenia:

- konsultacje z nauczycielem akademickim: 2 godziny.

Łączny czas pracy studenta potrzebny do zdobywania kompetencji społecznych w zakresie laboratoriów wynosi

2 godziny, co odpowiada 0,08 punktu ECTS.


7. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

- nie dotyczy.


Efekty uczenia się - wiedza:

Student zna i rozumie:

W1: zasady sporządzania leków homeopatycznych;

W2: surowce pochodzenia naturalnego stosowane w lecznictwie oraz wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym;

W3: grupy związków chemicznych – metabolitów pierwotnych i wtórnych, decydujących o aktywności biologicznej i farmakologicznej surowców roślinnych;

W4: klasyfikację działań niepożądanych;

W5: problemy wzajemnego oddziaływania między lekami oraz

między lekami a produktami spożywczymi;

W6: zasady prawidłowego kojarzenia leków;

W7: możliwości unikania niekorzystnych interakcji;

W8: różnorodne mechanizmy działania toksycznego ksenobiotyków oraz zasady postępowania w zatruciach.


Efekty uczenia się - umiejętności:

Student potrafi:

U1: oceniać narażenia organizmu ludzkiego na zanieczyszczenia obecne w żywności;

U2: charakteryzować biotransformację ksenobiotyków oraz oceniać jej znaczenie w aktywacji metabolicznej i detoksykacji

U3: przewidywać skutki zmian stężenia substancji czynnej we krwi w wyniku spożywania określonych produktów spożywczych (napojów alkoholowych);

U4: wyjaśniać przyczyny i skutki interakcji między lekami oraz lekami a pożywieniem (napojem alkoholowym);

U5: udzielać porad pacjentom w zakresie interakcji leków z żywnością (alkoholem).

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

Student gotów jest do:


K1: oceny działania oraz rozstrzygania dylematów moralnych w oparciu o normy i zasady etyczne

K2: korzystania z obiektywnych źródeł informacji;

K3: propagowania zachowań prozdrowotnych


Metody dydaktyczne:

Wykład:

- informacyjny z prezentacją multimedialną;

- problemowy;

-konwersatoryjny.


Laboratoria:

- nie dotyczy.


Seminaria:

- nie dotyczy.


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy

Skrócony opis:

Zasadniczym celem nauczania przedmiotu Potencjał leczniczy napojów alkoholowych na kierunku Farmacja jest zapoznanie studentów z najnowszymi doniesieniami dotyczącymi badań nad właściwościami napojów alkoholowych prowadzonych na wszystkich poziomach biomedycznych, w tym: molekularnych i komórkowych in vitro i in vivo; na modelach zwierzęcych, badań genetycznych, farmakologicznych, behawioralnych, rozwojowych i patofizjologicznych. Ponadto zaprezentowane zostaną wyniki badań genetycznych, behawioralnych, poznawczych, przeprowadzonych na ludziach. Omówione zostaną również patologiczne aspekty picia alkoholu.

Pełny opis:

Zdrowotne konsekwencje długotrwałego picia napojów alkoholowych są związane przede wszystkim z niekorzystnym wpływem alkoholu etylowego na organizm, co przyczynia się do zwiększonego ryzyka rozwoju różnych schorzeń. Bezsprzeczny jest fakt, że picie nadmiernych ilości różnych gatunków napojów alkoholowych, wywiera negatywny wpływ na zdrowie, warto natomiast zwrócić uwagę na występujące w tych napojach związki biologicznie aktywne o wielokierunkowym działaniu, gdyż niektóre z nich w świetle najnowszych badań naukowych mogą charakteryzować się właściwościami prozdrowotnymi. Wino, piwo, miody pitne, nalewki i wiele innych stanowi cenne źródło związków polifenolowych, które zostały sklasyfikowane w kilka grup strukturalnych o odmiennej aktywności biologicznej.

Badania ostatnich lat dotyczące substancji bioaktywnych występujących w piwie, winie czy innych napojach alkoholowych sugerują, że niektóre związki flawonoidowe wykazują m.in. działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe czy estrogenne. Ze względu na te właściwości, istotne jest określenie potencjalnych możliwości zastosowania wybranych związków polifenolowych. Dokładne

zbadanie ich wpływu na organizm, jak również poznanie mechanizmów tego oddziaływania może być pomocne w opracowaniu sposobów wykorzystania tych związków jako naturalnych środków w prewencji niezakaźnych chorób cywilizacyjnych. W ramach przedmiotu Potencjał leczniczy napojów alkoholowych studenci poznają najnowsze doniesienia na temat napojów alkoholowych na wszystkich poziomach biomedycznych, w tym: molekularnych i komórkowych in vitro i in vivo; prowadzonych na modelach zwierzęcych badań genetycznych, farmakologicznych, behawioralnych, rozwojowych i patofizjologicznych. Ponadto zaprezentowane zostaną wyniki badań genetycznych, behawioralnych, poznawczych, przeprowadzonych na ludziach.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Gertig H, Przysłąwski J: Bromatologia, zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa 2014

2. Sikorski Z, Staroszczyk H: Chemia żywności t. 1-2, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2017

3. Bednarski W: Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020

4. Kohlmunzer S: Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021

Literatura uzupełniająca:

1. Bardel M., Gogoliński W., Wiedza o winie. Tom I. Podstawy, Czas Wina, Kraków 2015

2. Marciniak E: "Miody pitne i pitne miody owocowe", Fundacja Pomocy Człowiekowi i Środowisku "Humana Divinis" 2009

3. Puckette M., Hammack J., Wine Folly: Magnum Edition: The Master Guide, Avery, New York 2018

4. Impaktowane czasopisma specjalistyczne: Alcohol, Alcohol and Alcoholism, he Journal of Studies on Alcohol and Drugs,

The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, Journal of Forensic Toxicology and Pharmacology.

Metody i kryteria oceniania:

1. Ukierunkowana obserwacja czynności studenta podczas wykonywania zadań nadobowiązkowych: W4, U3-U5, K1

2. Aktywność: U1-U4, K1-K3

3. Kolokwium: W1-W8, U1-U5, K2, K3

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Sperkowska
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)