Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D1-HT-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0919) Ochrona zdrowia (inne)
|
Nazwa przedmiotu: | Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności |
Jednostka: | Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawowe zagadnienia z zakresu biologii, higieny żywności. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi - udział w wykładach: 20 godz. (z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość) - udział w ćwiczeniach: 20 godz. (z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość) - konsultacje: 2 godz. - przeprowadzenie egzaminu: 1 godz. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 43 godz., co odpowiada 1,7 punktom ECTS. 2. Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach: 20 godz. z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość) - udział w ćwiczeniach: 20 godz. z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość) - samokształcenie: 20 godz. z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość) - konsultacje: 1 godz. - przygotowanie do ćwiczeń (czytanie wskazanej literatury i przygotowanie opracowań): 5 godz. - przygotowanie do egzaminu + egzamin: 9+1= 10 godz. Nakład pracy studenta wynosi 76 godzin, co odpowiada 3 punktom ECTS. 3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi: - czytanie wskazanej literatury naukowej: 1 godz. - udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności): 3,5 godz. - udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności): 6 godz. - przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności): 2 godz. - konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności): 0,5 godz. Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,5 punktu ECTS. 4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do egzaminu 9+1 = 10 (0,4 punktu ECTS). 5. Bilans nakładu pracy w zakresie zajęć prowadzonych z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość: - udział w wykładach: 20 godzin (0,8 punktu ECTS) - udział w ćwiczeniach: 20 godzin (1,2 punktu ECTS) Łączny nakład pracy studenta w zakresie zajęć prowadzonych z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość wynosi 40 godzin, co odpowiada 1,6 punktom ECTS. 6. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: - udział w ćwiczeniach: 30 godzin Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 30 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS. 7. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: nie dotyczy |
Efekty uczenia się - wiedza: | Student: W1. Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności. (K_W09) W2. Zna wpływ zanieczyszczeń środowiska na bezpieczeństwo żywności. (K_W10) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Student: U1. Potrafi dokonać oceny jakości i bezpieczeństwa żywności. (K_U21) U2. Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe. (K_U27) |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Student: K1. Posiada nawyk i umiejętność stałego dokształcania się. (K_K03) |
Metody dydaktyczne: | Wykłady: - wykład informacyjny z prezentacją multimedialną z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia - wykład problemowy (w tym w oparciu o aspekt naukowy) z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia Ćwiczenia: - sprawozdania pisemne, dyskusja dydaktyczna, opracowania, praca zespołowa, z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia - projektowanie i analiza badań naukowych z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia - nauczanie wspomagane komputerem z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia - konsultacje z wykorzystaniem techniki i narzędzi edukacyjnych w zakresie zdalnego kształcenia |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami oceny toksykologicznej substancji szkodliwych występujących w żywności i wodzie oraz uwarunkowaniami bezpiecznej produkcji żywności. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Ogólne wiadomości o truciznach i zatruciach. Losy substancji obcych w organizmie z uwzględnieniem wchłaniania, rozmieszczenia, przemian i wydalania. Współczynniki ryzyka związanego z narażeniem na substancje obce poprzez żywność. 2. Zanieczyszczenia biologiczne żywności. Bioterroryzm żywnościowy. 3. Zatrucia grzybami. 4. Żywność transgeniczna. 5. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności. Instytucje kształtujące legislację w zakresie substancji obcych w żywności. Systemy wczesnego ostrzegania przed zagrożeniami ze strony substancji obcych w żywności RASFF. 6. Zanieczyszczenia chemiczne żywności. Dioksyny, azotany i azotyny, pestycydy, metale ciężkie, PCB, WWA, akrylamid. 7. Substancje wzbogacające w żywności. Dozwolone substancje dodatkowe w żywności - zagrożenia dla zdrowia. 9. Występowanie pozostałości antybiotyków w żywności pochodzenia zwierzęcego. Ćwiczenia: 1. Właściwości użytkowe i toksykologiczne pestycydów. 2. Oszacowanie pobrania z dietą metali ciężkich. 3. Pracownia zatruć grzybami. Rozpoznawanie zarodników. 4. Pracownia badań żywności. Oznaczanie barwników w żywności. 5. Oznaczanie zanieczyszczeń chemicznych wody. 6. Zatrucia i zakażenia pokarmowe - pracownia Campylobacter. 7. Dioksyny - pobranie z dietą. 8. Oznaczanie pozostałości detergentów i składników z tworzyw sztucznych w żywności - metoda chromatografii cienkowarstwowej. 9. Projekt praktyczny - analiza publikacji naukowej z zakresu higieny bezpieczeństwa i toksykologii żywności. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Brzozowska A.: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2004. Literatura uzupełniająca: 1. Curtis D. Klaassen, John B. Watkins III: Casarett &Doull Podstawy toksykologii Redakcja wydania I polskiego: Barbara , 2014 Medpharm. |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest aktywny udział w przewidzianych planem zajęciach, teoretyczne przygotowanie i poprawne wykonanie analiz danych wraz z pisemnym sprawozdaniem (w tym pobranie i terminowe złożenie zadań na platformie Moodle). Podczas ćwiczeń prowadzona jest przedłużona obserwacja kompetencji społecznych (0-10 punktów; zaliczenie >50%). Kolokwium opisowe po zakończeniu ćwiczeń - W1, W2, U1, U2. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć dydaktycznych zgodnie z założonymi efektami kształcenia. Nieobecności muszą być usprawiedliwione i zaliczone ustnie lub pisemnie u prowadzących. Ćwiczenia należy odrobić w formie i terminach wyznaczonych przez kierownika dydaktycznego. Nieodrobienie zajęć uniemożliwia przystąpienie do egzaminu. Egzamin odbywa się po zakończeniu cyklu wykładów i ćwiczeń. Egzamin przeprowadzany jest w formie opisowej obejmującej zagadnienia z wykładów i ćwiczeń (efekty kształcenia: W1, W2, U1, U2, K1). Tabela ocen: 0-55% - niedostateczny 56 -68,0% - dostateczny 68,1-76,0% - dostateczny plus 76,1-84,0% - dobry 84,1-92,0% - dobry plus 92,1-100% - bardzo dobry |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Samokształcenie, 20 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Klawe | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.