Psychologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D1-PSY-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Psychologia |
Jednostka: | Katedra Neuropsychologii Klinicznej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Brak |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | Aktywne uczestnictwo w zajęciach – wykłady i ćwiczenia - 30 h 2 ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | Efekt I -: zna psychologiczne podstawy zachowań indywidualnych osób zdrowych i chorych, style komunikowania oraz bariery w komunikowaniu (K_W13) Efekt II: omawia psychologiczno-pedagogiczne podstawy prowadzenia edukacji żywieniowej (K_W14) Efekt III: rozumie psychologiczne, społeczne i ekonomiczne uwarunkowania zdrowia i choroby (K_W15_ Efekt IV: zna zasady wdrażania zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania(K_W17) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Efekt V -: potrafi udzielić porady dietetycznej w ramach zespołu terapeutycznego ( K_U04) Efekt VI-: potrafi pracować w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem (K_U05) |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Efekt VII -: posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów (K_K01) (K_K08) |
Metody dydaktyczne: | Wykład z prezentacją multimedialną, dyskusja, praca w grupach, odgrywanie scenek, prace domowe. |
Metody dydaktyczne eksponujące: | - pokaz |
Metody dydaktyczne podające: | - pogadanka |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Skrócony opis przedmiotu Podstawowe pojęcia psychologii oraz psychologiczne mechanizmy zachowania człowieka z uwzględnieniem zachowań żywieniowych. |
Pełny opis: |
Wykłady; 1/. Przedmiot psychologii 2/. Główne kierunki w psychologii i psychologiczne koncepcje człowieka 3/. Emocje i motywacja 4/. Zaburzenia odżywiania 5/. Metody badań w psychologii Ćwiczenia; 1/. Metody badań w psychologii i ich zastosowanie. 2/. Diagnoza psychologiczna 3/. Zaburzenia odżywiania 4/. Procesy grupowe 5/. Komunikacja interpersonalna 6/. Elementy treningu interpersonalnego |
Literatura: |
Pilecka W., Rudkowska G., Wrona L. : Podstawy psychologii. Wyd. II (rozdz. I – VIII, XII). Wyd. Nauk. AP, Kraków 2004 Oatley E., Jenkins J.M. : Zrozumieć emocje. PWN, Warszawa 2003 Pervin L.A. : Psychologia osobowości. GWP, Gdańsk 2002 Adam Bilikiewicz, Stanisław Pużyński, Janusz Rybakowski, Jacek Wciórka. Psychiatria. Elsevier Urban & Partner Wrocław 2002, wyd.1 |
Efekty uczenia się: |
Słuchacz powinien rozumieć kliniczne, psychologiczne i psychiatryczne metody leczenia zaburzeń odżywiania oraz potrafić celnie określić swoje miejsce w zespole terapeutycznym zaburzeń odżywiania. Student powinien biegle praktycznie wykorzystać nabytą wiedzę w zakresie komunikacji interpersonalnej, rozwiązywania konfliktów, metod radzenia sobie ze stresem. Student powinien rozumieć koncepcję psychologiczne człowieka oraz teorię osobowości |
Metody i kryteria oceniania: |
-obowiązkowa obecność na wykładach i ćwiczeniach -ocena ciągła na ćwiczeniach (bieżące przygotowanie do zajęć i aktywność) -końcowe zaliczenie pisemne obejmujące treść wykładów i ćwiczeń – test i pytania otwarte -rozwiązywanie zadań problemowych podanych przez nauczyciela przedmiotu -warunkiem zaliczenia jest uzyskanie co najmniej 60% punktów |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.