Praktyki: Praktyka w szpitalu, wakacyjna 3 tygodnie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D1-PWS3-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyki: Praktyka w szpitalu, wakacyjna 3 tygodnie |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - udział w praktyce: 105 godz. - przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 105,5 godz., co odpowiada 4,22 punktom ECTS. 2. Bilans nakładu pracy studenta: - udział w praktyce: 105 godz. - przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz. - konsultacje 1 godz. - przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz. Nakład pracy studenta wynosi: 108 godz., co odpowiada 4,32 punktom ECTS 3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi: - czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz. - przygotowanie do zaliczenia: 1 godz. - konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz. Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS 4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz. - przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS) 5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: nie dotyczy 6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: 105 godz., co odpowiada 4,2 punktom ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno – higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W11) W2: Zna podstawowe zasady organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego (K_W13) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U01 Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i odżywiania się osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze oraz potrafi dokonać oceny stanu odżywienia w oparciu o badania przesiewowe i pogłębiona ocenę stanu odżywienia. U02 Potrafi udzielić porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej. U05 Potrafi pracować w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem. U14 Określa wartość odżywczą i energetyczną diet na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw oraz programów komputerowych. |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K01 Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów. K03 Posiada umiejętność stałego dokształcania się. K04 Przestrzega zasad etyki zawodowej. |
Metody dydaktyczne: | zajęcia praktyczne |
Metody dydaktyczne podające: | - opowiadanie |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - doświadczeń |
Skrócony opis: |
Zapoznanie się z funkcjonowaniem kuchni ogólnej i działu żywienia w szpitalu oraz zapoznanie się ze specyfiką wybranych oddziałów i organizacją pracy na tych oddziałach zwracając szczególną uwagę na aspekt żywieniowy. |
Pełny opis: |
1. Zapoznanie się z funkcjonowaniem kuchni ogólnej i działu żywienia w szpitalu. 2. Zapoznanie się ze specyfiką wybranych oddziałów i organizacją pracy na tych oddziałach zwracając szczególną uwagę na aspekt żywieniowy. - Uczestniczenie w wizytach lekarskich. - Zapoznanie się z pacjentami i ich jednostkami chorobowymi. - Nabywanie umiejętności analizowania kart gorączkowych. - Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pacjencie poprzez: - rozmowę; - przeprowadzenie wywiadu żywieniowego; - obserwowanie; - analizę dokumentacji medycznej; - wykonanie, np.: pomiarów antropometrycznych. 3. Umiejętność udzielania podstawowych porad dietetycznych pacjentom przebywającym w szpitalu oraz pacjentom opuszczającym szpital. 4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie praktyk: ocena merytoryczna sprawozdania, ocena strony formalnej sprawozdania, ocena z odpowiedzi ustnej, ocena za zaangażowanie studenta w realizację praktyki (ocena i/lub opinia wystawiona przez osobę z danej placówki) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 105 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dariusz Nowak | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.