Kliniczny zarys chorób: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D2-KZCAiNP-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kliniczny zarys chorób: Alergie i nietolerancje pokarmowe |
Jednostka: | Wydział Nauk o Zdrowiu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W trakcie realizacji przedmiotu student zaznajamiany jest ze zjawiskami nadwrażliwości o charakterze uczuleniowym, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowych. Wiedza uzyskana w trakcie realizacji przedmiotu stanowi ważna podstawę do nauczania przedmiotu: Żywienie kliniczne - alergia i nietolerancja pokarmowa |
Pełny opis: |
Wykłady mają za zadanie wyjaśnienie podstaw zjawisk nadwrażliwości o charakterze alergicznym-uczuleniowym oraz zjawisk nietolerancji pokarmowej. Omawiane są podstawowe pojęcia z zakresu alergologii i immunologii, a także cechy charakterystyczne alergenów. Studenci poznają choroby o podłożu alergicznym ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowych. Ćwiczenia poświęcone są poznaniu objawów klinicznych chorób alergicznych, zasad ich diagnostyki, leczenia i naturalnego przebiegu. |
Literatura: |
1. Szczeklik A., Gajewski P. (red): Choroby wewnętrzne - kompendium. Medycyna Praktyczna. Kraków 2009. (lub nowsze) 2. Fal M.(red): Alergia, choroby alergiczne, astma. Medycyna Praktyczna. Kraków 2011 3. Bartuzi Z. (red): Alergia na pokarmy. Meditom. Łódź 2006 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza 1. Student definiuje i tłumaczy zjawiska nadwrażliwości i etiopatogenezę chorób alergicznych. 2. Student opisuje jednostki chorobowe o charakterze alergicznym 3. Student opisuje alergeny Umiejętności 1. Student rozpoznaje podstawowe objawy chorób alergicznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Udział w wykładach, oraz aktywny udział w ćwiczeniach. Kolokwium zaliczeniowe na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.