Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Kliniczny zarys chorób: Alergie i nietolerancje pokarmowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D2-KZCAiNP-N1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Kliniczny zarys chorób: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Jednostka: Wydział Nauk o Zdrowiu
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W trakcie realizacji przedmiotu student zaznajamiany jest ze zjawiskami nadwrażliwości o charakterze uczuleniowym, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowych. Wiedza uzyskana w trakcie realizacji przedmiotu stanowi ważna podstawę do nauczania przedmiotu: Żywienie kliniczne - alergia i nietolerancja pokarmowa

Pełny opis:

Wykłady mają za zadanie wyjaśnienie podstaw zjawisk nadwrażliwości o charakterze alergicznym-uczuleniowym oraz zjawisk nietolerancji pokarmowej. Omawiane są podstawowe pojęcia z zakresu alergologii i immunologii, a także cechy charakterystyczne alergenów. Studenci poznają choroby o podłożu alergicznym ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowych.

Ćwiczenia poświęcone są poznaniu objawów klinicznych chorób alergicznych, zasad ich diagnostyki, leczenia i naturalnego przebiegu.

Literatura:

1. Szczeklik A., Gajewski P. (red): Choroby wewnętrzne - kompendium. Medycyna Praktyczna. Kraków 2009. (lub nowsze)

2. Fal M.(red): Alergia, choroby alergiczne, astma. Medycyna Praktyczna. Kraków 2011

3. Bartuzi Z. (red): Alergia na pokarmy. Meditom. Łódź 2006

Efekty uczenia się:

Wiedza

1. Student definiuje i tłumaczy zjawiska nadwrażliwości i etiopatogenezę chorób alergicznych.

2. Student opisuje jednostki chorobowe o charakterze alergicznym

3. Student opisuje alergeny

Umiejętności

1. Student rozpoznaje podstawowe objawy chorób alergicznych

Metody i kryteria oceniania:

Udział w wykładach, oraz aktywny udział w ćwiczeniach. Kolokwium zaliczeniowe na ocenę

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)