Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Grupa przedmiotów kształcenia specjalnościowego: Dietoterapia chorób cywilizacyjnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D3-Dietcyw-N1d
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Grupa przedmiotów kształcenia specjalnościowego: Dietoterapia chorób cywilizacyjnych
Jednostka: Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

podstawy żywienia, podstawy dietetyki

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela akademickiego:

- udział w wykładach: 15 h (0,6 ECTS)

- udział w ćwiczeniach: 20 h (0,8 ECTS)

35 h = 1,4 ECTS

2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:

- samokształcenie, czytanie literatury – 15+10 h = 25 (1,0 ECTS)

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do ćwiczeń, sprawozdań - 5 h

- przygotowanie do egzaminu - 10 h

15 h = 0,6 ECTS

Łączny nakład pracy: 75 h = 3 ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych. K_W07

W2: Interpretuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby K_W08

W3: Zna zasady wdrażania zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania. K_W17

W4: Objaśnia metody (w tym badania przesiewowe) rozpoznawania osób z nieprawidłowa masą ciała (niedożywionych oraz/lub osób z nadwagą/otyłością). K_W18

W5: Zna podstawowe pojęcia z zakresu medycyny klinicznej.

W6: Potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce K_W26

W7: Zna zasady i znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób dietozależnych. K_W29


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i odżywiania się osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze oraz potrafi dokonać oceny stanu odżywienia w oparciu o badania i pogłębiona ocenę stanu odżywienia. K_U01

U2: Potrafi udzielić porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej . K_U02

U3: Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą. K_U07

U4: Dokonuje odpowiedniego doboru surowców i technik do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii, z uwzględnieniem składników nie tolerowanych w danych jednostkach chorobowych. K_U12

U5: Oblicza indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki odżywcze. K_U13

U6: Posługuje się zaleceniami żywieniowymi i normami K_U17

U7: Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe K_U27


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty K_K01

K2: kontynuuje naukę przez całe życie zawodowe w celu stałego uaktualniania wiedzy i umiejętności zawodowych, inspirując przy tym innych K_K02

K3: potrafi kierować zespołem K_K03

K4: Potrafi brać odpowiedzialność za działania własne i właściwie organizować pracę własną K_K08

K5: demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_K09


Metody dydaktyczne:

Wykłady:

wykład informacyjny

Ćwiczenia:

dyskusja dydaktyczna

praca w grupach

analiza przypadków


Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody oparte na współpracy
- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Poznanie czynników ryzyka rozwoju nadciśnienia, zaburzeń lipidowych, cukrzycy i zespołu metabolicznego. Zapoznanie z ograniczeniami w żywieniu (dobór produktów spożywczych) osób z cukrzycą, otyłością i chorobami układu krążenia oraz w zespole metabolicznym. Zapoznanie z rodzajami diet stosowanych w leczeniu ww jednostek chorobowych.

Pełny opis:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze skalą nasilenia chorób cywilizacyjnych, czynnikami ryzyka i zaleceniami żywieniowymi w przykładowych chorobach cywilizacyjnych.

Ćwiczenia mają na celu kształcenie umiejętności wyznaczania indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe oraz układania diety zgodnie z założeniami dla pacjentów z omawianymi jednostkami chorobowymi.

Wykład

1. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego. Czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego. Modyfikacje i ograniczenia dietetyczne – dobór produktów w chorobie nadciśnieniowej. Dieta DASH.

2. Żywienie w zaburzeniach lipidowych. Czynniki ryzyka chorób układu krążenia. Klasyfikacja zaburzeń lipidowych. Wpływ żywienia na poziom lipidów w surowicy krwi. Postępowanie żywieniowe w zaburzeniach lipidowych – dobór produktów w realizacji diety leczniczej. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Dieta śródziemnomorska.

3. Żywienie w cukrzycy. Epidemiologia cukrzycy. Cukrzyca - typy, objawy kliniczne i kryteria biochemiczne. Zastosowanie diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy – planowanie diety - wymienniki węglowodanowe, indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny.

4. Zespół metaboliczny - żywienie przy współistnieniu chorób. Diagnostyka, prewencja i leczenie. Zalecenia żywieniowe przy współistniejącących schorzeniach.

Literatura:

Literatura obowiązkowa:

1. Żywienie człowieka Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2, (red.) Mirosław Grzymisławski, Małgorzata Moszak 223-239, 264-283, 284-315, 438-466.

2.Ciborowska H., Ciborowski A., 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa, wyd 5. 330-339, 345-363, 377-384, 527-562, 569-580, 585-590

3. Chevallier L. 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. (Gajewska D., red. wydania polskiego) Wyd. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2015.

4. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L. 2014. Dietoterapia. PZWL, Warszawa

Literatura uzupełniająca:

1. Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie,

(red.) Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020

2. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2011.

3. Tatoń J., Jak żyć z cukrzycą wymagającą wstrzyknięć insuliny, Wyd. PZWL, Warszawa. 2001,

4. Tatoń J., Czech A., Bernas M., Otyłość. Zespół metaboliczny. Wyd. PZWL, Warszawa 2007

5. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. IŻŻ, Warszawa., 2019.

Metody i kryteria oceniania:

Kryteria oceniania:

Obecność na wykładach i ćwiczeniach obowiązkowa

Wykłady zdalnie.

Ćwiczenia odbywają się według wskazówek prowadzącego zajęcia oraz instrukcji ćwiczeń (szczegółowe wytyczne do wykonania zaplanowanych zadań). Studenci pracują z programami komputerowymi i tabelami wartości odżywczych typowych produktów i potraw. Na zajęciach ma miejsce omówienie i dyskusja tematu.

Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia, zaliczenie (osiągnięcie minimum 60% punktów), przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i

obserwacja ciągła na zajęciach (udział w dyskusji, systematyczna praca na ćwiczeniach, przygotowanie sprawdzań)

Przedmiot kończy się egzaminem.

Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku egzaminu

Warunki odrobienia zajęć opuszczonych z usprawiedliwionych przyczyn lub niezaliczonych: odrobienie zajęć lub praca pisemna zaliczeniowa

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Samokształcenie, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Cezary Popławski
Prowadzący grup: Ewa Szymelfejnik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Samokształcenie, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Cezary Popławski
Prowadzący grup: Ewa Szymelfejnik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)