Grupa przedmiotów kształcenia specjalnościowego: Dietoterapia chorób cywilizacyjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D3-Dietcyw-N1d |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Grupa przedmiotów kształcenia specjalnościowego: Dietoterapia chorób cywilizacyjnych |
Jednostka: | Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | podstawy żywienia, podstawy dietetyki |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela akademickiego: - udział w wykładach: 15 h (0,6 ECTS) - udział w ćwiczeniach: 20 h (0,8 ECTS) 35 h = 1,4 ECTS 2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną: - samokształcenie, czytanie literatury – 15+10 h = 25 (1,0 ECTS) 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do ćwiczeń, sprawozdań - 5 h - przygotowanie do egzaminu - 10 h 15 h = 0,6 ECTS Łączny nakład pracy: 75 h = 3 ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych. K_W07 W2: Interpretuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby K_W08 W3: Zna zasady wdrażania zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania. K_W17 W4: Objaśnia metody (w tym badania przesiewowe) rozpoznawania osób z nieprawidłowa masą ciała (niedożywionych oraz/lub osób z nadwagą/otyłością). K_W18 W5: Zna podstawowe pojęcia z zakresu medycyny klinicznej. W6: Potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce K_W26 W7: Zna zasady i znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób dietozależnych. K_W29 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i odżywiania się osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze oraz potrafi dokonać oceny stanu odżywienia w oparciu o badania i pogłębiona ocenę stanu odżywienia. K_U01 U2: Potrafi udzielić porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej . K_U02 U3: Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą. K_U07 U4: Dokonuje odpowiedniego doboru surowców i technik do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii, z uwzględnieniem składników nie tolerowanych w danych jednostkach chorobowych. K_U12 U5: Oblicza indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki odżywcze. K_U13 U6: Posługuje się zaleceniami żywieniowymi i normami K_U17 U7: Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe K_U27 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty K_K01 K2: kontynuuje naukę przez całe życie zawodowe w celu stałego uaktualniania wiedzy i umiejętności zawodowych, inspirując przy tym innych K_K02 K3: potrafi kierować zespołem K_K03 K4: Potrafi brać odpowiedzialność za działania własne i właściwie organizować pracę własną K_K08 K5: demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_K09 |
Metody dydaktyczne: | Wykłady: wykład informacyjny Ćwiczenia: dyskusja dydaktyczna praca w grupach analiza przypadków |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody oparte na współpracy |
Skrócony opis: |
Poznanie czynników ryzyka rozwoju nadciśnienia, zaburzeń lipidowych, cukrzycy i zespołu metabolicznego. Zapoznanie z ograniczeniami w żywieniu (dobór produktów spożywczych) osób z cukrzycą, otyłością i chorobami układu krążenia oraz w zespole metabolicznym. Zapoznanie z rodzajami diet stosowanych w leczeniu ww jednostek chorobowych. |
Pełny opis: |
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze skalą nasilenia chorób cywilizacyjnych, czynnikami ryzyka i zaleceniami żywieniowymi w przykładowych chorobach cywilizacyjnych. Ćwiczenia mają na celu kształcenie umiejętności wyznaczania indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe oraz układania diety zgodnie z założeniami dla pacjentów z omawianymi jednostkami chorobowymi. Wykład 1. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego. Czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego. Modyfikacje i ograniczenia dietetyczne – dobór produktów w chorobie nadciśnieniowej. Dieta DASH. 2. Żywienie w zaburzeniach lipidowych. Czynniki ryzyka chorób układu krążenia. Klasyfikacja zaburzeń lipidowych. Wpływ żywienia na poziom lipidów w surowicy krwi. Postępowanie żywieniowe w zaburzeniach lipidowych – dobór produktów w realizacji diety leczniczej. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Dieta śródziemnomorska. 3. Żywienie w cukrzycy. Epidemiologia cukrzycy. Cukrzyca - typy, objawy kliniczne i kryteria biochemiczne. Zastosowanie diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy – planowanie diety - wymienniki węglowodanowe, indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny. 4. Zespół metaboliczny - żywienie przy współistnieniu chorób. Diagnostyka, prewencja i leczenie. Zalecenia żywieniowe przy współistniejącących schorzeniach. |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: 1. Żywienie człowieka Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2, (red.) Mirosław Grzymisławski, Małgorzata Moszak 223-239, 264-283, 284-315, 438-466. 2.Ciborowska H., Ciborowski A., 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa, wyd 5. 330-339, 345-363, 377-384, 527-562, 569-580, 585-590 3. Chevallier L. 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. (Gajewska D., red. wydania polskiego) Wyd. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2015. 4. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L. 2014. Dietoterapia. PZWL, Warszawa Literatura uzupełniająca: 1. Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie, (red.) Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020 2. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2011. 3. Tatoń J., Jak żyć z cukrzycą wymagającą wstrzyknięć insuliny, Wyd. PZWL, Warszawa. 2001, 4. Tatoń J., Czech A., Bernas M., Otyłość. Zespół metaboliczny. Wyd. PZWL, Warszawa 2007 5. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. IŻŻ, Warszawa., 2019. |
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceniania: Obecność na wykładach i ćwiczeniach obowiązkowa Wykłady zdalnie. Ćwiczenia odbywają się według wskazówek prowadzącego zajęcia oraz instrukcji ćwiczeń (szczegółowe wytyczne do wykonania zaplanowanych zadań). Studenci pracują z programami komputerowymi i tabelami wartości odżywczych typowych produktów i potraw. Na zajęciach ma miejsce omówienie i dyskusja tematu. Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia, zaliczenie (osiągnięcie minimum 60% punktów), przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i obserwacja ciągła na zajęciach (udział w dyskusji, systematyczna praca na ćwiczeniach, przygotowanie sprawdzań) Przedmiot kończy się egzaminem. Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku egzaminu Warunki odrobienia zajęć opuszczonych z usprawiedliwionych przyczyn lub niezaliczonych: odrobienie zajęć lub praca pisemna zaliczeniowa |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Samokształcenie, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Cezary Popławski | |
Prowadzący grup: | Ewa Szymelfejnik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Samokształcenie, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Cezary Popławski | |
Prowadzący grup: | Ewa Szymelfejnik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.