Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Promocja zdrowia: Edukacja żywieniowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D3-EDZ-N1d
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Promocja zdrowia: Edukacja żywieniowa
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.50 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu Edukacja Żywieniowa powinien posiadać wiedzę z zakresu fizjologii, bromatologii, podstaw żywienia człowieka oraz zasad żywienia zbiorowego.

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi

- udział w wykładach: 15 godz.

- udział w seminariach: 15 godz.

- konsultacje: 20 godz.

- przeprowadzenie zaliczenia: 5 godz.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 55 godz., co odpowiada 2,5 punktom ECTS.


2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 15 godz.

- udział w ćwiczeniach: 15 godz.

- samokształcenie: 5 godz.

- konsultacje: 10 godz.

- przygotowanie do ćwiczeń (czytanie wskazanej literatury i przygotowanie opracowań): 5 godz.

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 5 + 5= 10 godz.

Nakład pracy studenta wynosi 60 godzin, co odpowiada 3 punktom ECTS.



3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

- czytanie wskazanej literatury naukowej: 10 godz.

- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu edukacji żywieniowej): 10 godz.

- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu edukacji żywieniowej): 5 godz.

- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z

zakresu edukacji żywieniowej): 5 godz.

Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 25 godzin, co odpowiada 1,2 punktu ECTS


4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do zaliczenia: 5 + 5 = 10 godziny (0,4 punktu ECTS)


5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne): 25 godzin

- samokształcenie: 5 godzin


Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 30 godzin, co odpowiada 1,2 punktu ECTS


6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

nie dotyczy



Efekty uczenia się - wiedza:

W 1:Omawia psychologiczno-pedagogiczne podstawy prowadzenia edukacji żywieniowej. K_W14

W 2: Zna zasady wdrażania zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania. K_W17

W 3: Zna zasady i znaczenie właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych. K_W29


Efekty uczenia się - umiejętności:

U 1: Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla osób zdrowych i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia. K_U03

U 2: Potrafi przygotować materiały edukacyjne dla pacjenta. K_U06


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K 1: Posiada umiejętność stałego dokształcania się. K_K03

Metody dydaktyczne:

Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną

Ćwiczenia: referaty, dyskusja

Inne: konsultacje


Skrócony opis:

Celem nauczania jest zapoznanie studenta z podstawami edukacji żywieniowej, sposobami i metodami prowadzącymi do efektywnego przekazywania wiedzy żywieniowej w społeczeństwie.

Pełny opis:

Wykłady

1. Upowszechnianie zasad o żywieniu oraz propagowanie zasad racjonalnego odżywania w społeczeństwie.

2. Wiarygodność i efektywność upowszechniania wiedzy żywieniowej.

3. Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu i edukacji żywieniowej pacjenta.

4. Edukacja żywieniowa w szkole.

5. Metody edukacji żywieniowej wśród pacjentów i ich rodzin.

Ćwiczenia

1. Temat ćwiczeń: Przygotowanie programu edukacyjnego dla wybranej grupy społecznej (kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci, osoby starsze, osoby cierpiące na wybrane schorzenia dieto zależne).

2. Temat ćwiczeń: Prezentacja programu edukacyjnego i jego założeń, przedstawienie wybranej metody edukacyjnej dla w/w grupy społecznej - prezentacja Power Point

Literatura:

Literatura podstawowa :

1. Gawecki J. (red.) 2016. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa. 


2. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.) 2016. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa. 


3. Woynarowska B. (red.) 2011. Organizacja i realizacja edukacji zdrowotnej w szkole. Poradnik dla dyrektorów szkół i nauczycieli. Ośrodek Rozwoju Edukacji, Warszawa

4. Jeżewska-Zychowicz M. 1996. Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej. Wyd. SGGW, Warszawa.

5. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. 2004. Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk. 


1. Literatura uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Roszkowski W. 2012. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa

2. Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J. (red.) 2001. Podstawy naukowe żywienia w szpitalach. Wyd. IŻŻ, Warszawa. 


3. Rodgers A.B. (edit.) 2015. Scientific report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Department of Health and Human Services, Department of Agriculture, USA

4. Posłuszna M. Edukacja zdrowotna we współczesnej szkole — program prozdrowotny. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (2): 226–231 


Metody i kryteria oceniania:

Przygotowywanie referatów, pisemne zaliczenie z treści wykładowych i ćwiczeniowych - test, dyskusja (systematyczna ocena aktywności studenta podczas każdych zajęć)

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Samokształcenie, 9 godzin więcej informacji
Seminarium, 14 godzin więcej informacji
Wykład, 12 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Cezary Popławski
Prowadzący grup: Małgorzata Chudzińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Samokształcenie - Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Samokształcenie, 10 godzin więcej informacji
Seminarium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Cezary Popławski
Prowadzący grup: Małgorzata Chudzińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Samokształcenie - Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Samokształcenie, 10 godzin więcej informacji
Seminarium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Cezary Popławski
Prowadzący grup: Małgorzata Chudzińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Samokształcenie - Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)