Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D3-Prprc-N1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0914) Diagnostyka medyczna i techniki terapeutyczne Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
Jednostka: Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim:

- udział w praktyce 90 h

Razem 90 h

2. Samodzielna praca studenta (przykładowe formy pracy studenta)

- przygotowanie do praktyk 90 h

- przygotowanie sprawozdania 5 h

- przygotowanie się do zaliczenia praktyk 5h

Razem 100 h

Efekty uczenia się - umiejętności:

K_U07 Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą.

K_U08 Potrafi rozpoznać rodzaj niedożywienia i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe.

K_U19 Potrafi zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym.

K_U23 Opanował język obcy w stopniu umożliwiającym korzystanie z piśmiennictwa zawodowego i podstawową komunikację.


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K_K05 Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych.

K_K06 Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń.

K_K07 Przestrzega tajemnicy obowiązującej pracowników ochrony zdrowia.


Skrócony opis:

Zapoznanie z zasadami planowania diet w wybranych chorobach układu pokarmowego i chorobach metabolicznych.

Pełny opis:

1. Zapoznanie z zasadami planowania diet w chorobach jamy ustnej i przełyku. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

2. Zapoznanie z zasadami planowania diet w nieżytach żołądka. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

3. Zapoznanie z zasadami żywienia w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

4. Zapoznanie z zasadami planowania diet w chorobach jelita cienkiego i grubego. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

5. Zapoznanie z zasadami żywienia w chorobach miąższu wątroby. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

6. Zapoznanie z zasadami planowania diet w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

7. Zapoznanie z zasadami żywienia w kamicy żółciowej. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

8. Zapoznanie z zasadami planowania diet w zapaleniu trzustki. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

9. Zapoznanie z zasadami żywienia w cukrzycy dorosłych. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

10. Zapoznanie z zasadami planowania diet niskoenergetycznych, jako modyfikacji żywienia podstawowego oraz ograniczeniami w doborze produktów spożywczych. Układanie jadłospisów.

11. Zapoznanie z przyczynami wychudzenia, objawami, zaleceniami żywieniowymi. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

12. Zapoznanie z zasadami żywienia w dnie moczanowej. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

13. Zapoznanie z zasadami planowania diet w hiperlipidemiach. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie praktyk: ocena merytoryczna sprawozdania, ocena strony formalnej sprawozdania, ocena z odpowiedzi ustnej, ocena za zaangażowanie studenta w realizację praktyki (ocena i/lub opinia wystawiona przez osobę z danej placówki)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)