Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Wiedza o żywności: Żywność funkcjonalna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D3-WZSP-N1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wiedza o żywności: Żywność funkcjonalna
Jednostka: Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

towaroznawstwo żywności, podstawy żywienia człowieka

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli:

- udział w wykładach: 11 godzin (0,4 ECTS)

- konsultacje z nauczycielem akademickim: 2 godzina

- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godzina

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 16 godzin, co odpowiada 0,5 punktu ECTS

2. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta:

- udział w wykładach: 11 godzin

- udział w ćwiczeniach: 0 godzin

- udział w seminariach: 0 godzin

- samokształcenie: 4 godziny

- konsultacje z nauczycielem akademickim: 2 godzina

- przygotowanie do zaliczenia (w tym czytanie literatury): 10 godzin

- wykonanie pracy pisemnej: 2 godziny

- udział w zaliczeniu: 1 godzina

Łączny nakład pracy studenta wynosi 30 godzin, co odpowiada

1 punktu ECTS

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 10+1 godzina, co odpowiada 0,3 punktu ECTS

Łączny nakład pracy: 30 h = 1 punkt ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Omawia technologię żywności i potraw oraz charakterystykę towaroznawczą produktów.K_W06

W2: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych. K_U07


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Ocenia jakość i bezpieczeństwo żywności K_U21

U2: Przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane źródłowe.K_U27


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń K_K04

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody dydaktyczne poszukujące:

- referatu

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest poznanie różnorodnej grupy produktów zaliczanej do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego (funkcjonalnej) i zapoznanie się z możliwością ich zastosowania w żywieniu osób o szczególnych wymaganiach żywieniowych (zdrowych i chorych).

Pełny opis:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z wiedzą z zakresu

1. Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Definicje, kryteria podziału - klasyfikacja. Aspekty prawne.

2. Naturalne składniki bioaktywne stosowane w produkcji żywności funkcjonalnej. Wzbogacanie żywności. Definicja, cele, rodzaje wzbogacania – wady i zalety. Charakterystyka głównych grup składników żywności funkcjonalnej. Żywność wygodna.

3. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego – do żywienia niemowląt i małych dzieci, środki spożywcze uzupełniające.

4. Żywność niskoenergetyczna. Błonnik i żywność wysokobłonnikowa.

5. Żywność dla sportowców i ludzi o zwiększonej aktywności fizycznej. Podział i charakterystyka odżywek dla sportowców (białkowe, węglowodanowe, mineralno-witaminowe, inne).

6. Żywność zmniejszająca ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Żywność spowalniająca procesy starzenia i in.

Samokształcenie: Charakterystyka wybranych produktów specjalnego przeznaczenia w oparciu o literaturę i przykłady

Literatura:

Literatura obowiązkowa

1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, (red.) F. Świderski, 2018, Wydanie III uaktualnione, Wyd. WNT str. 13-36, 37-73, 91-108, 227-320.

2. Ciborowska H., Ciborowski A., 2021, Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL str. 231-241, 657-677.

Metody i kryteria oceniania:

Wykład: obecność obowiązkowa

Samokształcenie: przygotowanie referatu-pracy pisemnej

Zaliczenie przedmiotu: test zaliczeniowy (uzyskanie minimum 60% punktów)

Test pisemny: W1, W2

Referat: U1, U2, K1

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Samokształcenie, 4 godzin więcej informacji
Wykład, 11 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Cezary Popławski
Prowadzący grup: Ewa Szymelfejnik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)