Wiedza o żywności: Żywność funkcjonalna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D3-WZSP-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wiedza o żywności: Żywność funkcjonalna |
Jednostka: | Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | towaroznawstwo żywności, podstawy żywienia człowieka |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli: - udział w wykładach: 11 godzin (0,4 ECTS) - konsultacje z nauczycielem akademickim: 2 godzina - przeprowadzenie zaliczenia: 1 godzina Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 16 godzin, co odpowiada 0,5 punktu ECTS 2. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: - udział w wykładach: 11 godzin - udział w ćwiczeniach: 0 godzin - udział w seminariach: 0 godzin - samokształcenie: 4 godziny - konsultacje z nauczycielem akademickim: 2 godzina - przygotowanie do zaliczenia (w tym czytanie literatury): 10 godzin - wykonanie pracy pisemnej: 2 godziny - udział w zaliczeniu: 1 godzina Łączny nakład pracy studenta wynosi 30 godzin, co odpowiada 1 punktu ECTS 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 10+1 godzina, co odpowiada 0,3 punktu ECTS Łączny nakład pracy: 30 h = 1 punkt ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Omawia technologię żywności i potraw oraz charakterystykę towaroznawczą produktów.K_W06 W2: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych. K_U07 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Ocenia jakość i bezpieczeństwo żywności K_U21 U2: Przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane źródłowe.K_U27 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń K_K04 |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - referatu |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody wymiany i dyskusji |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest poznanie różnorodnej grupy produktów zaliczanej do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego (funkcjonalnej) i zapoznanie się z możliwością ich zastosowania w żywieniu osób o szczególnych wymaganiach żywieniowych (zdrowych i chorych). |
Pełny opis: |
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z wiedzą z zakresu 1. Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Definicje, kryteria podziału - klasyfikacja. Aspekty prawne. 2. Naturalne składniki bioaktywne stosowane w produkcji żywności funkcjonalnej. Wzbogacanie żywności. Definicja, cele, rodzaje wzbogacania – wady i zalety. Charakterystyka głównych grup składników żywności funkcjonalnej. Żywność wygodna. 3. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego – do żywienia niemowląt i małych dzieci, środki spożywcze uzupełniające. 4. Żywność niskoenergetyczna. Błonnik i żywność wysokobłonnikowa. 5. Żywność dla sportowców i ludzi o zwiększonej aktywności fizycznej. Podział i charakterystyka odżywek dla sportowców (białkowe, węglowodanowe, mineralno-witaminowe, inne). 6. Żywność zmniejszająca ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Żywność spowalniająca procesy starzenia i in. Samokształcenie: Charakterystyka wybranych produktów specjalnego przeznaczenia w oparciu o literaturę i przykłady |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa 1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, (red.) F. Świderski, 2018, Wydanie III uaktualnione, Wyd. WNT str. 13-36, 37-73, 91-108, 227-320. 2. Ciborowska H., Ciborowski A., 2021, Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL str. 231-241, 657-677. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: obecność obowiązkowa Samokształcenie: przygotowanie referatu-pracy pisemnej Zaliczenie przedmiotu: test zaliczeniowy (uzyskanie minimum 60% punktów) Test pisemny: W1, W2 Referat: U1, U2, K1 |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Samokształcenie, 4 godzin
Wykład, 11 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Cezary Popławski | |
Prowadzący grup: | Ewa Szymelfejnik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.