Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Przedsiębiorczość

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-E2-P-s1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0311) Ekonomia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość
Jednostka: Katedra Ekonomiki Zdrowia
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Brak

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

Kalkulacja nakładu pracy studenta:

1. Uczestnictwo w zajęciach – 30 godzin

2. Przygotowanie biznesplanu – 10 godzin


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Opisuje pojęcie i determinanty przedsiębiorczości - K_W13


W2: Identyfikuje i wymienia cele tworzenia biznesplanu oraz jego strukturę - K_W13


W3: Rozumie znaczenie determinant popytu i podaży na rynku - K_W13


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Przygotowuje we współpracy z innymi poszczególne elementy biznesplanu przedsięwzięcia gospodarczego - K_U03, K_U16, K_U20


U2: Wyszukuje i analizuje dane wtórne na temat funkcjonowania podmiotów gospodarczych oraz przedstawia je w syntetycznej formie w celu uargumentowania pomysłów przedsiębiorczych - K_U03, K_U16, K_U20


U3: Przygotowuje w zespole uproszczoną formę biznesplanu przedsięwzięcia gospodarczego - K_U03, K_U16, K_U20


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Potrafi przygotować prezentację pomysłu biznesowego z wykorzystaniem technik multimedialnych – K_K01


K2: Potrafi sprawnie i efektywnie współpracować w zespole - K_K12


K3: Potrafi oceniać pracę innych członków zespołu oraz krytycznie argumentować w stosunku do pracy innych - K_K12


Metody dydaktyczne:

• wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny,

• dyskusja dydaktyczna,

• analiza przypadków.


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- projektu
- seminaryjna
- studium przypadku

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest wykształcenie u studentów umiejętności planowania procesów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej. Studenci - podzieleni na zespoły 3-5 osobowe - przygotowują uproszczony biznesplan, w którym prezentują autorską koncepcję działalności gospodarczej. Ważnym celem przedmiotu jest wykształcenie wśród studentów umiejętności współpracy i pracy w zespole oraz umiejętności oceny pomysłów innych. Zajęcia prowadzone są w formie gry Biznesplan i przedsiębiorczość, w której drużyny ubiegają się o fikcyjne finansowanie pozostałych drużyn.

Pełny opis:

Treść zajęć obejmuje:

1. Pojęcie przedsiębiorczość w kontekście działalności w sektorze ochrony zdrowia

2. Istota, definicje i klasyfikacje małych przedsiębiorstw

3. Pojęcie, istota, cele i forma biznesplanu

4. Europejski Test Umiejętności Przedsiębiorczych

5. Zasady gry: Biznesplan i przedsiębiorczość

6. Biznesplan: Cele i istota przedsięwzięcia

7. Biznesplan: Opis produktu

8. Biznesplan: Analiza rynku

9. Biznesplan: Marketing

10. Biznesplan: Zarządzanie

11. Biznesplan: Analiza szans i zagrożeń

12. Biznesplan: Plan wykonawczy

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. J. Pasieczny, Biznesplan. Skuteczne narzędzie pracy przedsiębiorcy, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2007.

Literatura uzupełniająca:

1. K. Marecki, M. Wieloch (red.), Biznesplan. Elementy planowania działalności rozwojowej, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2008.

2. A. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Biznesplan w praktyce, CeDeWu, Warszawa 2010.

Metody i kryteria oceniania:

Metody oceniania:

Przygotowanie biznesplanu - W1, W2, W3, U1, U2, U3

Prezentacja pomysłu biznesowego na zajęciach – W2, W3, U1, U3, K1, K3

Aktywność w ocenie planów innych drużyn – K2, K3

Ocena pracy wewnątrz drużyn przez studentów - K3

Kryteria oceniania:

1. obecność na zajęciach – dopuszczalna jest jedna nieobecność nieusprawiedliwiona na wykładzie oraz jedna na ćwiczeniach;

2. warunkiem zaliczenia jest uzyskanie minimum 50 punktów (maksymalna punktacja nie jest określona); elementy punktowania: terminowość (20 punktów), ocena biznesplanu przez prowadzącego zajęcia (30 punktów), ocena przez prowadzącego uwag zgłaszanych do innych drużyn (10 punktów), uzyskanie finansowania od innych drużyn (20 punktów), punktacja w ramach drużyny (suma pozostałych zdobytych punktów dzielona jest przez studentów między siebie).

3. uzyskane punkty przelicza się w następującej skali:

Procent punktów ocena

ponad 91 5,0

81-90 4,5

71-80 4,0

61-70 3,5

50-60 3,0

0-49 2,0

Praktyki zawodowe:

-

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)