Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Podstawy kliniczne pielęgniarstwa specjalistycznego: Gastroenterologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-P1-Gastr-S2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0912) Medycyna Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Podstawy kliniczne pielęgniarstwa specjalistycznego: Gastroenterologia
Jednostka: Katedra Gastroenterologii i Zaburzeń Odżywiania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Wcześniejsze zaliczenie: anatomii, fizjologii, patofizjologii, biologii

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli:

- Godziny kontaktowe (wykłady) 10 godzin

- Konsultacje indywidualne 3godziny

2. Praca indywidualna studenta

- Zebranie i wybór odpowiednich materiałów do dyskusji i wykładu konwersatoryjnego 4 godziny

- Powtórzenie materiału, zapoznanie się z zalecaną literaturą 3 godziny

- Przygotowanie się do procesu oceniania 5 godzin

Łącznie 25 godzin


Efekty uczenia się - wiedza:

W1 : Omawia rodzaje, wskazania i użyteczność nowoczesnych metod diagnostycznych - K_BW01

W2 : Charakteryzuje profesjonalną opiekę nad chorym z przetoką jelitową - K_BW16

W3 : Rozpoznaje i objaśnia podstawowe objawy chorób przewodu pokarmowego - K_BW57


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1 : Wykorzystuje nowoczesne techniki obrazowania - K_BU01,

U2 : Przygotowuje chorego do badań specjalistycznych, rozpoznaje powikłania i zapewnia opiekę po ich wykonaniu - K_BU02

U3 : Uczy pacjentów z przetoką jelitową profilaktyki powikłań oraz doboru rodzaju sprzętu stomijnego - K_BU11


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1 : Ponosi odpowiedzialność za udział w podejmowaniu decyzji zawodowych - K_K01,

K2 : Ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo własne i osób znajdujących się pod jego opieką - K_K05,

K3 : Przestrzega zasad etyki zawodowej w relacji z pacjentem i zespołem terapeutycznym oraz w pracy badawczej - K_K06


Metody dydaktyczne:

Wykład problemowy

Wykład konwersatoryjny

Debata


Metody dydaktyczne eksponujące:

- pokaz

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny

Metody dydaktyczne poszukujące:

- klasyczna metoda problemowa
- panelowa
- studium przypadku

Skrócony opis:

Przedmiot dotyczy objawów, zasad diagnostyki, leczenia i opieki pielęgniarskiej w chorobach przewodu pokarmowego. Omawiane są podstawowe zespoły objawów, a także objawy tzw. alarmowe. Przedstawione zostaną podstawowe wiadomości na temat chorób nowotworowych przewodu pokarmowego oraz ich epidemiologii. Omówione zostaną choroby cywilizacyjne, w tym choroby wątroby oraz choroba refluksowa przełyku i choroby zapalne jelit. Celem jest zapoznanie studentów z najważniejszymi grupami chorób przewodu pokarmowego, ich objawami, diagnozowaniem, stosowanymi metodami terapeutycznymi, w tym endoskopowymi oraz profilaktyką i programami zdrowotnymi

Pełny opis:

Studenci w czasie zajęć zapoznają się z podstawowymi chorobami przewodu pokarmowego. Przedstawione zostaną najważniejsze objawy chorób górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego, chorób wątroby i trzustki. Szczególną uwagę zwróci się na objawy alarmowe, świadczące o poważnym zagrożeniu życia. Zagadnienia te będą prezentowane jako przypadki kliniczne i dyskutowane na zajęciach konwersatoryjnych.

Ważnym zagadnieniem, z którym zapoznają się studenci będzie epidemiologia najczęstszych chorób przewodu pokarmowego z uwzględnieniem chorób nowotworowych. Przedstawione zostaną programy profilaktyczne oraz zasady nadzoru u pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego.

Studenci zapoznają się z nowoczesnymi metodami diagnostycznymi i terapeutycznymi. Omówione zostaną jednostki chorobowe, ich patogeneza i główne objawy w połączeniu z obrazami uzyskiwanymi w czasie badań endoskopowych i obrazowych. Pozwoli to na lepsze zrozumienie częstych chorób gastroenterologicznych dotyczących przełyku, żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego i grubego, dróg żółciowych i trzustki

Literatura:

Literatura podstawowa: Kompendium gastroenterologiczne

Gonciarz Maciej, Gonciarz Zbigniew, 2011, Termedia

Literatura uzupełniająca:

Floch MH. Gastroenterologia Nettera, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010

Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego 2010, PZWL

Metody i kryteria oceniania:

Metoda oceny:

Aktywność na zajęciach,

Udział w zaplanowanej dyskusji i zapowiedzianym wykładzie konwersatoryjnym (U2, K1, K2, K3)

Kryteria oceniania - Akceptowalny poziom osiągnięcia efektów:

Uzyskanie 60% (4 pkt)

Aktywność na zajęciach (0-1-2pkt)

Udział w dyskusji (0-1-2 pkt)

Udział w wykładzie konwersatoryjnym (0-1-2)

Legenda:

0 – oznacza brak aktywności

1 – aktywność po mobilizacji przez nauczyciela

2 – pełna aktywność na zajęciach, w wykładzie lub dyskusji

Test jednorazowego wyboru- 20 pytań (W1, W2, W3, U1, U2, U3)

Kryteria- Akceptowany poziom osiągnięcia efektów: uzyskanie 60% (12 odpowiedzi) prawidłowych odpowiedzi

Praktyki zawodowe:

Nie ma

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)