Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Dietetyka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-PO2-D-S1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0919) Ochrona zdrowia (inne) Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Dietetyka
Jednostka: Katedra Gastroenterologii i Zaburzeń Odżywiania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Student/ka powinien posiadać podstawową wiedze z zakresu anatomii, fizjologii, patofizjologii, biochemii i dietetyki

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1.Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 10 godzin

- udział w ćwiczeniach: 15 godzin

- konsultacje: 2 godziny

- przeprowadzenie zaliczenia: 2 godziny


Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 29 godzin, co odpowiada 0,97 punktom ECTS



2.Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 10 godzin

- udział w ćwiczeniach: 15 godzin

- samokształcenie: 10 godzin

- przygotowanie do ćwiczeń: 1 godzina

- napisanie sprawozdań z ćwiczeń: 1 godziny

- czytanie wskazanej literatury: 2 godzin

- konsultacje: 2 godziny

- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 3 + 1 = 4 godzin

Łączny nakład pracy studenta wynosi 45 godzin, co odpowiada 1,5 punktom ECTS


3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:


- czytanie wskazanej literatury naukowej: 5 godzin

- konsultacje badawczo – naukowe: 2 godzina

- udział w ćwiczeniach objętych aktywnością naukową

(z uwzględnieniem metodologii badań naukowych, wyników badań, opracowań): 5 godzin

- przygotowanie do ćwiczeń objętych aktywnością naukową: 5 godziny

- przygotowanie do zaliczenia w zakresie aspektów badawczo

– naukowych dla danego przedmiotu: 3 godzin

- napisanie sprawozdań z ćwiczeń objętych aktywnością naukową:

2 godziny

Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 22 godzin, co odpowiada 0,73 punktom ECTS


4.Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 3 + 1 = 4 godzin (0,13 punktu ECTS)


Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 4 godzin, co odpowiada 0,13 punktom ECTS


5.Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

- udział w ćwiczeniach: 15 godzin

Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi

15 godzin, co odpowiada 0,5 punktu ECTS


6.Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

Nie dotyczy




Efekty uczenia się - wiedza:

W zakresie wiedzy student:

W1: zna i rozumie zasady żywienia osób zdrowych i chorych w różnym wieku oraz żywienia dojelitowego i pozajelitowego (C.W19);

W2: zna i rozumie zasady żywienia kobiety w różnych okresach jej życia i różnym stanie zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem okresu ciąży oraz zasady żywienia noworodków i niemowląt (C.W20);

W3: zna i rozumie zasady leczenia dietetycznego i powikłania dietoterapii (C.W21);

W4. zna środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (C.W22).


Efekty uczenia się - umiejętności:

W zakresie umiejętności student:

U1: potrafi oceniać stan odżywienia i sposób żywienia, prowadzić poradnictwo w zakresie żywienia zdrowych i chorych dzieci i dorosłych, w szczególności kobiet w różnych okresach ich życia i różnym stanie zdrowia (C.U31);

U2: potrafi stosować diety terapeutyczne w wybranych chorobach, nadzorować odrębności żywienia zbiorowego i rozpoznawać powikłania dietoterapii (C.U32);

U3: potrafi planować podstawowe diety pod względem ilościowym i jakościowym, w tym zalecenia żywieniowe dla kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią (C.U33);

U4: potrafi dobierać środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wystawiać na nie recepty w ramach realizacji zleceń lekarskich oraz udzielać informacji na temat ich stosowania (C.U34).


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

W zakresie kompetencji społecznych student:

K1: jest gotów do kierowania się dobrem pacjenta, poszanowania godności i autonomii osób powierzonych opiece, okazywania zrozumienia dla różnic światopoglądowych i kulturowych oraz empatii w relacji z pacjentem i jego rodziną (K.1);

K2: jest gotów do przestrzegania praw pacjenta (K.2);

K3: jest gotów do samodzielnego i rzetelnego wykonywania zawodu zgodnie z zasadami etyki, w tym przestrzegania wartości i powinności moralnych w opiece nad pacjentem (K.3);

K4: jest gotów do ponoszenia odpowiedzialności za wykonywane czynności zawodowe (K.4);

K5: jest gotów do zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu (K.5);

K6: jest gotów do przewidywania i uwzględniania czynników wpływających na reakcje własne i pacjenta (K.6).

K7: jest gotów do dostrzegania i rozpoznawania własnych ograniczeń w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych oraz dokonywania samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych (K.7).



Metody dydaktyczne:

Wykłady: uczenie wspomagane komputerem; metody eksponujące: film, pokaz, wykład informacyjny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny


Ćwiczenia: dyskusja dydaktyczna; analiza przypadków; ćwiczenia kliniczne


Samokształcenie: dyskusja dydaktyczna; analiza przypadków;


Metody dydaktyczne eksponujące:

- pokaz

Metody dydaktyczne podające:

- pogadanka
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- klasyczna metoda problemowa
- projektu
- referatu
- studium przypadku

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody ewaluacyjne
- metody służące prezentacji treści
- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami związanymi z żywieniem człowieka zdrowego i chorego. W trakcie realizacji przedmiotu zostaną omówione podstawowe składniki odżywcze oraz ich metabolizm w organizmie ludzkim. Studenci zostaną zapoznani z dietami leczniczymi stosowanymi w wybranych jednostkach chorobowych. Studenci poznają narzędzia umożliwiające ocenę stanu odżywienia człowieka oraz metody postępowania w przeciwdziałaniu niedożywieniu i otyłości.

Pełny opis:

W trakcie realizacji wykładów studenci zostaną zapoznani z rolą diety w procesie profilaktyki i leczenia wybranych jednostek chorobowych. Zostaną omówione podstawowe zasady związane z żywieniem człowieka zdrowego i chorego, zarówno w szpitalu, jaki i w warunkach domowych. Scharakteryzowane zostaną aktualne normy żywienia. Studenci zostaną zapoznani z najważniejszymi dietami stosowanymi w leczeniu wybranych jednostek chorobowych. Student pozna najważniejsze konsekwencje niedożywienia i otyłości oraz metody postępowania w ich przeciwdziałaniu. Omówione zostaną także podstawowe składniki odżywcze i ich rola w metabolizmie ludzkiego organizmu.

W ramach ćwiczeń studenci dokonają wybranych pomiarów antropometrycznych stosowanych do oceny stanu odżywienia człowieka. Szczegółowo przeanalizują wybrane markery niedożywienia oraz zasady stosowane w interpretacji wartości omawianych wykładników. Studenci przeprowadzą wywiad żywieniowy, zaproponują interwencją żywieniową, z uwzględnieniem środków spożywczych specjalnego przeznaczenia oraz przeprowadzą edukację żywieniową wybranych grup pacjentów. Pokrótce zapoznają się z tematami mikroflory układu pokarmowego oraz zagadnieniami związanymi z gospodarką wodna ustroju.

Podczas samokształcenia student nauczy się interpretować oraz postępować zgodnie z opublikowanymi wytycznymi. W trakcie analizy określonych przypadków klinicznych student będzie miała za zadanie poszukiwać i posługiwać się określoną literaturą naukową.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu – tom 1; J. Gawęcki, L. Hryniewski; Wydawnictwo Naukowe PWN; Warszawa 2011

2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego – tom 2; J. Gawęcki, L. Hryniewski; Wydawnictwo Naukowe PWN; Warszawa 2011

Literatura uzupełniająca:

1. Praktyczny podręcznik dietetyki; Jarosz M., Instytut Żywności i Żywienia, 2010

Metody i kryteria oceniania:

Ćwiczenia:

Projekt, raporty na ćwiczeniach – bieżąca ocena –W1-W4; U1-U4; K1-K7

Samokształcenie:

Projekt, raporty – bieżąca ocena –W1-W4; U1-U4; K3; K5; K7

Wykłady:

Aktywność, przedłużona obserwacja – bieżąca ocena – W1-W4; U3-U4; K2-K3; K5-K6

Wykłady i ćwiczenia:

Kolokwium zaliczeniowe (0-30 pkt; >60%); W1-W4; U1-U4

Przedmiot kończy się zaliczeniem (test – 30 pytań, zadania zamknięte, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi. W1-W4; U1-U4

3. Pytania testowe opracowane są w oparciu o treść wykładów, ćwiczeń i literatury

Punktacja Ocena

< 19 ndst

19-21 dst

22-24 dst+

25 – 26 db

27 – 28 db+

29 – 30 bdb

Praktyki zawodowe:

W ramach przedmiotu „Dietetyka” nie przewiduje się praktyk zawodowych

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)