Wykład ogólnouniwersytecki/kursowy: Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-POG-PPDG |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0418) Interdyscyplinarne programy i kwalifikacje związane z prowadzeniem działalności gospodarczej i administracją
|
Nazwa przedmiotu: | Wykład ogólnouniwersytecki/kursowy: Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej |
Jednostka: | Katedra Ekonomiki Zdrowia |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Brak |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane w formie zdalnej asynchronicznej: - udział w wykładach: 15 godzin - konsultacje: 1 godzina 2. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: - czytanie literatury i materiałów dydaktycznych: 16 godzin, - przygotowanie do zaliczenia: 16 godzin 3. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do zaliczenia: 15 godzin - rozwiązanie testu zaliczeniowego: 2 godziny 4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk): nie dotyczy. Łączny nakład pracy słuchacza: 50 godzin (2 ECTS) 1.Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - udział w wykładach z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość: 15 godzin - konsultacje: 1 godzina Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 16 godzin, co odpowiada 0,7 punktowi ECTS. 2.Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość: 15 godzin - czytanie literatury i materiałów dydaktycznych: 16 godzin - konsultacje: 1 godziny - przygotowanie do zaliczenia: 16 godzin - rozwiązanie testu zaliczeniowego: 2 godziny Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS 3.Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do zaliczenia: 16 godzin - rozwiązanie testu zaliczeniowego: 2 godziny (0,7 punktu ECTS) 4.Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: - przygotowanie do zaliczenia: 4 godziny Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 4 godzin, co odpowiada 0,2 punktowi ECTS 5.Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: nie dotyczy |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: zna ekonomiczne i prawne uwarunkowania funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw W2: zna cele, elementy i strukturę biznesplanu firmy W3: zna konstrukcję wybranych podatków oraz ich zastosowanie w działalności gospodarczej |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: potrafi obliczyć zobowiązanie podatkowe w podatku dochodowym od osób fizycznych U2: potrafi zaplanować niezbędne etapy otwarcia działalności gospodarczej U3: identyfikuje elementy koniczne do przygotowania biznesplanu firmy |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: jest świadomy znaczenia podstawowych działania w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej K2: wykazuje cechy przedsiębiorcze w planowaniu i organizowaniu działalności gospodarczej |
Metody dydaktyczne: | • wykład informacyjny, problemów • analiza przypadków • rozwiązywanie zadań |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami ekonomicznymi, finansowymi i prawnymi dotyczącymi prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze mikroprzedsiębiorstw. Przedmiot ma wykształcić u studentów umiejętności planowania procesów związanych z zakładaniem i prowadzeniem działalności gospodarczej. |
Pełny opis: |
Przedmiot Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej poświęcony jest ekonomicznym uwarunkowaniom prowadzenia działalności gospodarczej. Przedmiot obejmuje wykład mający na celu przekazanie studentom wiedzy oraz umiejętności i kompetencji społecznych pozwalających na zaplanowanie, otwarcie oraz prowadzenie działalności gospodarczej jako indywidualny przedsiębiorca lub w formie spółki cywilnej. W ramach przedmiotu studenci poznają uwarunkowania ekonomiczne i podstawy prawne oraz formy organizacyjno-prawne działalności gospodarczej w Polsce. W zakres przedmiotu wchodzi również przygotowanie studentów do podejmowania podstawowych decyzji dotyczących zarządzania małym przedsiębiorstwem. Studenci poznają również rodzaje kosztów w działalności przedsiębiorstwa, a także podstawowe informacje dotyczące biznesplanu, takie jak jego przeznaczenie, struktura i forma. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1.T. Piecuch, 2010, Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, Wyd. C.H. Beck, Warszawa. Literatura uzupełniająca: 1. B.R. Kuc, M.Ż. Migała, 2010, Menedżer nowych czasów, Helion, Warszawa. 2. I. Lichniak (red.), 2009, Nauka o przedsiębiorstwie. Wybrane zagadnienia, wyd. SGH, Warszawa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem uzyskania zaliczenia przedmiotu jest zdanie testu zaliczeniowego (pytania zamknięte jednokrotnego wyboru). Warunkiem uzyskania zaliczenia jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Błażej Łyszczarz | |
Prowadzący grup: | Błażej Łyszczarz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 100 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Błażej Łyszczarz, Zofia Wyszkowska | |
Prowadzący grup: | Błażej Łyszczarz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.