Wykład ogólnouniwersytecki/kursowy: Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-POG-PZDIP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wykład ogólnouniwersytecki/kursowy: Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=4558 |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Znajomość fizjologii człowieka |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela: - udział w wykładach - 15 h 15 h = 0,6 ECTS 2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną: - czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 20 h = 0,8 ECTS 3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 15 h = 0,6 ECTS Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | Zna i rozumie: W1 – zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania W2 – podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności W3 – potrzeby zindywidualizowania i modyfikacji diety w celu dostosowania jej wartości odżywczej do możliwości metabolicznych oraz potrzeb żywieniowych organizmu |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Potrafi: U1 - przewidzieć skutki wstrzymania podaży pożywienia w przebiegu choroby i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania następstwom głodzenia U2 - wykorzystać wiedzę teoretyczną poszerzoną o formułowanie własnych wniosków U3 - pracować w zespole |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Jest gotów do: K1 - rozpoznania problemów, które są poza zakresem jej/jego kompetencji w zakresie żywienia i wie do kogo zwrócić się o pomoc, z uwzględnieniem umiejętności współpracy w zespole interdyscyplinarnym K2 - konsultowania się z ekspertami z zakresu żywienia klinicznego, mając na względzie świadomość własnych ograniczeń |
Metody dydaktyczne: | Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia |
Skrócony opis: |
Program przedmiotu obejmuje wiadomości dotyczące technik prowadzenia żywienia drogą sztuczną. Celem przedmiotu jest: zapoznanie studenta z zasadami prawidłowego żywienia pacjentów nieprzytomnych, wymagających żywienia dojelitowego i/lub pozajelitowego oraz zrozumienie konieczności zróżnicowania i zindywidualizowania żywienia pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi związanymi z zespołem pourazowym. |
Pełny opis: |
Przedmiot realizowany jest w formie wykładów ogólnouniwersyteckich. Celem zajęć wykładowych z przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu: 1). Podstaw żywienia dojelitowego. Patofizjologia podstaw żywienia dojelitowego. Możliwości żywienia enteralnego ciężko chorych: wielkość porcji pokarmu, metody podawania pokarmu, adaptacyjny sposób karmienia. Wskazania i przeciwwskazania do prowadzenia żywienia drogą enteralną przez zgłębnik. Wskazania i przeciwwskazania do prowadzenia żywienia drogą enteralną przez przetokę odżywczą. Kontrola żywienia dojelitowego. Powikłania mechaniczne, metaboliczne i septyczne żywienia dojelitowego. 2). Podstaw żywienia pozajelitowego. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego. Techniki prowadzenia żywienia pozajelitowego. Składniki odżywcze w żywieniu pozajelitowym. Monitorowanie odżywiania pozajelitowego. 3). Dostępnych na rynku farmaceutycznym diet przemysłowych stosowanych w terapii żywieniowej. Skład i właściwości diet pochodzenia naturalnego. Skład i właściwości diet elementarnych. Ogólne zasady obowiązujące podczas odżywiania chorych dietami przemysłowymi. |
Literatura: |
1. Podstawy leczenia żywieniowego. Spodaryk M., 2019, Kraków 2019, wyd.1 2. Podstawy żywienia klinicznego. (red.) Sobotka L., 2013, Scientifica, Kraków 3. Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition suport. Kapała A., 2015, Scientifica, Kraków |
Metody i kryteria oceniania: |
Przedmiot kończy się zaliczeniem (zaliczenie testowe, pytania zamknięte, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60 % poprawnych odpowiedzi. Test zaliczeniowy – W1-W3, U1-U3, K1-K2 |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Justyna Przybyszewska | |
Prowadzący grup: | Justyna Przybyszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 100 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Justyna Przybyszewska | |
Prowadzący grup: | Justyna Przybyszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 150 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Justyna Przybyszewska | |
Prowadzący grup: | Justyna Przybyszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 100 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Justyna Przybyszewska | |
Prowadzący grup: | Justyna Przybyszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.