Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Wykład ogólnouniwersytecki/kursowy: Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-POG-PZDIP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wykład ogólnouniwersytecki/kursowy: Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Strona przedmiotu: https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=4558
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Znajomość fizjologii człowieka

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:

- udział w wykładach - 15 h

15 h = 0,6 ECTS

2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:

- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 20 h = 0,8 ECTS

3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 15 h = 0,6 ECTS

Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

Zna i rozumie:

W1 – zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania

W2 – podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności

W3 – potrzeby zindywidualizowania i modyfikacji diety w celu dostosowania jej wartości odżywczej do możliwości metabolicznych oraz potrzeb żywieniowych organizmu



Efekty uczenia się - umiejętności:

Potrafi:

U1 - przewidzieć skutki wstrzymania podaży pożywienia w przebiegu choroby i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania następstwom głodzenia

U2 - wykorzystać wiedzę teoretyczną poszerzoną o formułowanie własnych wniosków

U3 - pracować w zespole


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

Jest gotów do:

K1 - rozpoznania problemów, które są poza zakresem jej/jego kompetencji w zakresie żywienia i wie do kogo zwrócić się o pomoc, z uwzględnieniem umiejętności współpracy w zespole interdyscyplinarnym

K2 - konsultowania się z ekspertami z zakresu żywienia klinicznego, mając na względzie świadomość własnych ograniczeń


Metody dydaktyczne:

Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia

Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje wiadomości dotyczące technik prowadzenia żywienia drogą sztuczną. Celem przedmiotu jest: zapoznanie studenta z zasadami prawidłowego żywienia pacjentów nieprzytomnych, wymagających żywienia dojelitowego i/lub pozajelitowego oraz zrozumienie konieczności zróżnicowania i zindywidualizowania żywienia pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi związanymi z zespołem pourazowym.

Pełny opis:

Przedmiot realizowany jest w formie wykładów ogólnouniwersyteckich. Celem zajęć wykładowych z przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu:

1). Podstaw żywienia dojelitowego.

Patofizjologia podstaw żywienia dojelitowego. Możliwości żywienia enteralnego ciężko chorych: wielkość porcji pokarmu, metody podawania pokarmu, adaptacyjny sposób karmienia. Wskazania i przeciwwskazania do prowadzenia żywienia drogą enteralną przez zgłębnik. Wskazania i przeciwwskazania do prowadzenia żywienia drogą enteralną przez przetokę odżywczą. Kontrola żywienia dojelitowego. Powikłania mechaniczne, metaboliczne i septyczne żywienia dojelitowego.

2). Podstaw żywienia pozajelitowego.

Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego. Techniki prowadzenia żywienia pozajelitowego. Składniki odżywcze w żywieniu pozajelitowym. Monitorowanie odżywiania pozajelitowego.

3). Dostępnych na rynku farmaceutycznym diet przemysłowych stosowanych w terapii żywieniowej.

Skład i właściwości diet pochodzenia naturalnego. Skład i właściwości diet elementarnych. Ogólne zasady obowiązujące podczas odżywiania chorych dietami przemysłowymi.

Literatura:

1. Podstawy leczenia żywieniowego. Spodaryk M., 2019, Kraków 2019, wyd.1

2. Podstawy żywienia klinicznego. (red.) Sobotka L., 2013, Scientifica, Kraków

3. Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition suport. Kapała A., 2015, Scientifica, Kraków

Metody i kryteria oceniania:

Przedmiot kończy się zaliczeniem (zaliczenie testowe, pytania zamknięte, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60 % poprawnych odpowiedzi.

Test zaliczeniowy – W1-W3, U1-U3, K1-K2

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Justyna Przybyszewska
Prowadzący grup: Justyna Przybyszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 100 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Justyna Przybyszewska
Prowadzący grup: Justyna Przybyszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 150 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Justyna Przybyszewska
Prowadzący grup: Justyna Przybyszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2023-10-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 100 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Justyna Przybyszewska
Prowadzący grup: Justyna Przybyszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)