Nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-ZP2-NSE-S2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0919) Ochrona zdrowia (inne)
|
Nazwa przedmiotu: | Nadzór sanitarno-epidemiologiczny |
Jednostka: | Katedra i Zakład Higieny i Epidemiologii (zniesiona 30.06.2015) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie z zadaniami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, z jej strukturą i systemem prawnym oraz z zasadami profilaktycznej działalności służby zdrowia. Poznanie zasad zachowania higieny w placówkach służby zdrowia i zapobieganie zakażeniom jatrogennym oraz kształtowanie umiejętności rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności interpretacji wyników badań czynników środowiskowych, a także poznanie zasad prawidłowego żywienia i zasad nadzoru nad jakością zdrowotną żywności. |
Pełny opis: |
Wykłady mają za zadanie: - przedstawienie celów i zadań nadzoru sanitarnego, organizacji Państwowej Inspekcji Sanitarnej, systemu organizacyjno-prawnego nadzoru sanitarnego, - zapoznanie z zasadami ochrony zdrowia w środowisku pracy i przedstawienie roli Inspekcji Pracy, - przedstawienie zasad nadzoru nad warunkami higieny środowiska, nadzoru nad higieną zaopatrzenia w wodę i żywność, - zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym, jakością żywności i jej ochroną, - zapoznanie studentów z zasadami nadzoru nad warunkami higieny w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych oraz w ośrodkach wypoczynku. Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień wprowadzanych w trakcie wykładów, zaprezentowaniu praktycznego zastosowania koncepcji i metod działań nadzoru epidemiologicznego. Tematy ćwiczeń: - struktura i zakres działania nadzoru sanitarno-epidemiologicznego, - współpraca organów i jednostek organizacyjnych resortów zdrowia i opieki społecznej oraz rolnictwa w zakresie zwalczania niektórych chorób zakaźnych. - zapobieganie wściekliźnie u ludzi. - zasady przeprowadzania szczepień ochronnych przeciwko chorobom zakaźnym - zasady sprawowania nadzoru sanitarnego nad zaopatrywaniem w wodę, metody kontroli jakości wody, - warunki stawiane zakładom żywienia zbiorowego - postępowanie w przypadkach zatruć pokarmowych. - zasady i przepisy dotyczące ochrony zdrowia człowieka w środowisku pracy, - choroby zawodowe jako efekt szkodliwego oddziaływania środowiska pracy, - ochrona radiologiczna w aspekcie promieniowania jonizującego, niejonizujące promieniowanie elektromagnetyczne |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: 1 . Karczewski J.:Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa. 2. Marcinkowski (red.).Podstawy higieny. Volumed, Wrocław 1998 3. Dzienniki Ustaw i akty prawne związane z inspekcją sanitarną Literatura uzupełniająca: 1. Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. PZWL Warszawa 1997 2. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu (wykładów i ćwiczeń) student : - dokonuje analizy szerzenia się choroby, - ocenia sytuację epidemiologiczną chorób, - komponuje podstawowe dochodzenie i badanie epidemiologiczne w chorobach zakaźnych i niezakaźnych, - opisuje zasady sprawowania nadzoru sanitarnego. |
Metody i kryteria oceniania: |
- wykłady i ćwiczenia - końcowe zaliczenie pisemne |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.