Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Nadzór sanitarno-epidemiologiczny

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-ZP2-NSE-S2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0919) Ochrona zdrowia (inne) Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Jednostka: Katedra i Zakład Higieny i Epidemiologii (zniesiona 30.06.2015)
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie z zadaniami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, z jej strukturą i systemem prawnym oraz z zasadami profilaktycznej działalności służby zdrowia. Poznanie zasad zachowania higieny w placówkach służby zdrowia i zapobieganie zakażeniom jatrogennym oraz kształtowanie umiejętności rozpoznawania stanu zagrożenia zdrowotnego, umiejętności interpretacji wyników badań czynników środowiskowych, a także poznanie zasad prawidłowego żywienia i zasad nadzoru nad jakością zdrowotną żywności.

Pełny opis:

Wykłady mają za zadanie:

- przedstawienie celów i zadań nadzoru sanitarnego, organizacji Państwowej Inspekcji Sanitarnej, systemu organizacyjno-prawnego nadzoru sanitarnego,

- zapoznanie z zasadami ochrony zdrowia w środowisku pracy i przedstawienie roli Inspekcji Pracy,

- przedstawienie zasad nadzoru nad warunkami higieny środowiska, nadzoru nad higieną zaopatrzenia w wodę i żywność,

- zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym, jakością żywności i jej ochroną,

- zapoznanie studentów z zasadami nadzoru nad warunkami higieny w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych oraz w ośrodkach wypoczynku.

Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień wprowadzanych w trakcie wykładów, zaprezentowaniu praktycznego zastosowania koncepcji i metod działań nadzoru epidemiologicznego.

Tematy ćwiczeń:

- struktura i zakres działania nadzoru sanitarno-epidemiologicznego,

- współpraca organów i jednostek organizacyjnych resortów zdrowia i opieki społecznej oraz rolnictwa w zakresie zwalczania niektórych chorób zakaźnych.

- zapobieganie wściekliźnie u ludzi.

- zasady przeprowadzania szczepień ochronnych przeciwko chorobom zakaźnym

- zasady sprawowania nadzoru sanitarnego nad zaopatrywaniem w wodę, metody kontroli jakości wody,

- warunki stawiane zakładom żywienia zbiorowego

- postępowanie w przypadkach zatruć pokarmowych.

- zasady i przepisy dotyczące ochrony zdrowia człowieka w środowisku pracy,

- choroby zawodowe jako efekt szkodliwego oddziaływania środowiska pracy,

- ochrona radiologiczna w aspekcie promieniowania jonizującego, niejonizujące promieniowanie elektromagnetyczne

Literatura:

Literatura obowiązkowa:

1 . Karczewski J.:Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa.

2. Marcinkowski (red.).Podstawy higieny. Volumed, Wrocław 1998

3. Dzienniki Ustaw i akty prawne związane z inspekcją sanitarną

Literatura uzupełniająca:

1. Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. PZWL Warszawa 1997

2. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu (wykładów i ćwiczeń) student :

- dokonuje analizy szerzenia się choroby,

- ocenia sytuację epidemiologiczną chorób,

- komponuje podstawowe dochodzenie i badanie epidemiologiczne w chorobach zakaźnych i niezakaźnych,

- opisuje zasady sprawowania nadzoru sanitarnego.

Metody i kryteria oceniania:

- wykłady i ćwiczenia

- końcowe zaliczenie pisemne

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)