O jedzeniu, samochodach, muzyce i tańcu, czyli jak integrują sie zmysły
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2401-OG-JSMT |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0223) Filozofia i etyka
|
Nazwa przedmiotu: | O jedzeniu, samochodach, muzyce i tańcu, czyli jak integrują sie zmysły |
Jednostka: | Wydział Filozofii i Nauk Społecznych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
W trakcie konwersatorium rozważana będzie problematyka z następujących obszarów badawczych i obszarów aktywności człowieka. Zagadnienia te prezentowane będą w perspektywie interdyscyplinarnej. 1.Ucieleśnienie – sprzężenie środowisko – ciało - umysł/mózg 2. Podstawy integracji mulisensorycznej 4 Synestezja, jej mechanizm i typy 5. Iluzje integracyjne 6. Gastrofizyka jako pole integracji multimodalnej 7. Integracja multimodalna i neuroergonomia w nowoczesnych samochodach 8. Siła muzyki i jej rola w toku życia od narodzin do wieku seniora 9. Taniec indywidualny, parowy i zespołowy |
Literatura: |
Poniżej podstawowa literatura książkowa. Szczegółowa literatura zostanie wskazana na poszczególnych wykładach dotyczących określonej problematyki 1.Cytowic, R.E., Eagleman D.M., Wednesday Isindigoblue. Discovering the Brain of Synesthesia, MIT Press 2009 2. Gallace A., Spence Ch., In Touch with the Future. The sense of touch from cognitive neuroscience to virtual reality, Oxford University Press 2014 3. Haverkamp M., Synesthetic Design. Handbook for a Multisensory Approach, Birkauser 2013 4. Ho C., Spence Ch., The Multisensory Driver. Implications for Ergonomic Car Interface Design, Asgate 2008 5. Multisensory Development, edited by Andrew J. Bremner, David J. Lewkowicz and Charles Spence, Oxford University Press 2012 6. Multisensory Flavor Perception: From Fundamental Neuroscience Through to the Marketplace, edited by Betina Piqueras-Fiszman, Charles Spence, Elsevier 2016 7. Multisensory Imagery, edited by Simon Lacey, Rebecca Lawson, Springer 2013 8. Multisensory Integration in Action Control, edited by Christine Sutter, Knut Drewing, Jochen Müsseler, Frontiers in Psychology e-book 2014 9. Multisensory Packaging. Designing New Product Experiences, edited by Carlos Velasco and Charles Spence, Palgrawe 2019 10. Multisensory Perception and Action: Psychophysics, Neural Mechanism and Applications, edited by Zhuanghua Shi, Hermann J. Müller, Frontiers in Integrative Neuroscience e-book 2015 11. Sensory Blending: On Synaesthesia and Related Phenomena, edited by Ophelia Deroy, Oxford University Press 2015 12. Spence Ch., Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu, Świat Książki 2018 13. Spence Ch., Piqueras-Fiszman B., The Perfect Meal. The Multisensory Science of Food and Dining, Wiley Blackwell 2014 14. The handbook of multisensory processes, edited by Gemma A. Calvert, Charles Spence, Barry E. Stein, MIT Press 2004 15. The Neural Bases of Multisensory Processes, edited by Micah M. Murray and Mark T. Wallace, CRC Press 2012 16. The neurocognition of dance : mind, movement and motor skills, edited by Bettina Bläsing, Martin Puttke and Thomas Schack, Psychology Press 2010 17. The Senses: A Comprehensive Reference, vols 1-6, vol 1: Vision, vol 2: Vision II, vol 3: Audition, vol 4: Olfaction and Taste, vol 5: Pain, vol 6: Somatosensation, Academic Press 2008 (4504 pages) 18. Updates on Multisensory Perception: From Neurons to Cognition, edited by Angelo Maravita, Nadia Bolognini, Frontiers in Psychology e-book 2012 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.