Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

O jedzeniu, samochodach, muzyce i tańcu, czyli jak integrują sie zmysły

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2401-OG-JSMT
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0223) Filozofia i etyka Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: O jedzeniu, samochodach, muzyce i tańcu, czyli jak integrują sie zmysły
Jednostka: Wydział Filozofii i Nauk Społecznych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

W trakcie konwersatorium rozważana będzie problematyka z następujących obszarów badawczych i obszarów aktywności człowieka. Zagadnienia te prezentowane będą w perspektywie interdyscyplinarnej.

1.Ucieleśnienie – sprzężenie środowisko – ciało - umysł/mózg

2. Podstawy integracji mulisensorycznej

4 Synestezja, jej mechanizm i typy

5. Iluzje integracyjne

6. Gastrofizyka jako pole integracji multimodalnej

7. Integracja multimodalna i neuroergonomia w nowoczesnych samochodach

8. Siła muzyki i jej rola w toku życia od narodzin do wieku seniora

9. Taniec indywidualny, parowy i zespołowy

Literatura:

Poniżej podstawowa literatura książkowa. Szczegółowa literatura zostanie wskazana na poszczególnych wykładach dotyczących określonej problematyki

1.Cytowic, R.E., Eagleman D.M., Wednesday Isindigoblue. Discovering the Brain of Synesthesia, MIT Press 2009

2. Gallace A., Spence Ch., In Touch with the Future. The sense of touch from

cognitive neuroscience to virtual reality, Oxford University Press 2014

3. Haverkamp M., Synesthetic Design. Handbook for a Multisensory Approach, Birkauser 2013

4. Ho C., Spence Ch., The Multisensory Driver. Implications for Ergonomic Car Interface Design, Asgate 2008

5. Multisensory Development, edited by Andrew J. Bremner, David J. Lewkowicz and Charles Spence, Oxford University Press 2012

6. Multisensory Flavor Perception: From Fundamental Neuroscience Through to the Marketplace, edited by Betina Piqueras-Fiszman, Charles Spence, Elsevier 2016

7. Multisensory Imagery, edited by Simon Lacey, Rebecca Lawson, Springer 2013

8. Multisensory Integration in Action Control, edited by Christine Sutter, Knut Drewing, Jochen Müsseler, Frontiers in Psychology e-book 2014

9. Multisensory Packaging. Designing New Product Experiences, edited by Carlos Velasco and Charles Spence, Palgrawe 2019

10. Multisensory Perception and Action: Psychophysics, Neural Mechanism and Applications, edited by Zhuanghua Shi, Hermann J. Müller, Frontiers in Integrative Neuroscience e-book 2015

11. Sensory Blending: On Synaesthesia and Related Phenomena, edited by Ophelia Deroy, Oxford University Press 2015

12. Spence Ch., Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu, Świat Książki 2018

13. Spence Ch., Piqueras-Fiszman B., The Perfect Meal. The Multisensory Science of Food and Dining, Wiley Blackwell 2014

14. The handbook of multisensory processes, edited by Gemma A. Calvert, Charles Spence, Barry E. Stein, MIT Press 2004

15. The Neural Bases of Multisensory Processes, edited by Micah M. Murray

and Mark T. Wallace, CRC Press 2012

16. The neurocognition of dance : mind, movement and motor skills, edited by Bettina Bläsing, Martin Puttke and Thomas Schack, Psychology Press 2010

17. The Senses: A Comprehensive Reference, vols 1-6, vol 1: Vision, vol 2: Vision II, vol 3: Audition, vol 4: Olfaction and Taste, vol 5: Pain, vol 6: Somatosensation, Academic Press 2008 (4504 pages)

18. Updates on Multisensory Perception: From Neurons to Cognition, edited by Angelo Maravita, Nadia Bolognini, Frontiers in Psychology e-book 2012

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)