Diagnostyka molekularna w laboratoriach przemysłowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-DM-DML-2-S2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0511) Biologia
|
Nazwa przedmiotu: | Diagnostyka molekularna w laboratoriach przemysłowych |
Jednostka: | Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z biologii ogólnej i molekularnej. |
Całkowity nakład pracy studenta: | 40 godzin obejmujących: pracę z nauczycielem:20 godz konsultacje : 1 godz praca indywidualna: 15 godz przygotowanie opracowania: 4 godz |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: student ma pogłębioną wiedzę teoretyczną dotyczącą biologii molekularnej, w tym metod wykorzystywanych w celach diagnostycznych i badawczych - K_W01 W2: zna podstawowe zagadnienia związane z procesem walidacji oraz normami dotyczącymi Dobrej Praktyki Laboratoryjnej (GPL) - K_W18 W3: ma pogłębioną wiedzę z dyscyplin kierunkowych umożliwiającą pracę badawczą i działania praktyczne w zakresie diagnostyki molekularne - K_W19 W4: definiuje zadanie lub problem badawczy w zakresie swojej specjalności i dobiera właściwe metody/procedury do ich rozwiązania - K_W21 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: student jest zdolny do pracy indywidualnej orazw grupie - K_U01 U2: wykorzystuje wiedzę dotyczącą struktury i właściwościami biomolekuł (sond molekularnych, przeciwciał, enzymów, rekombinowanych kwasów nukleinowych i białek), w tym cząsteczek chimerowych, do przeprowadzenia analiz diagnostycznych i procesu badawczego - K_U04 U3: wykorzystuje wiedzę w zakresie markerów molekularnych w trakcie procesu diagnostycznego i badawczego - K_U10 U4: potrafi wybrać i zastosować odpowiednie metody diagnostyczne i analityczne w określonym typie analizy oraz zinterpretować otrzymane wyniki -K_U12 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: ma świadomość i potrafi uzasadnić znaczenie rozwoju nauki i technologii dla służby zdrowia, przemysłu i gospodarki - K_K06 K2: ma świadomość i rozumie pozatechniczne skutki działalności diagnosty molekularnego i związanej z tym odpowiedzialności, w szczególności wpływu na środowisko i zdrowie ludzi - K_K08 K3: krytycznie analizuje wyniki własnych badań i badań innych autorów i ma świadomość konieczności podejmowania działań podnoszących wartość badań i zwiększających efektywność pracy - K_K10 |
Metody dydaktyczne: | Metoda podająca – wykład informacyjny, zajęcia praktyczne - zajęcia laboratoryjne |
Metody dydaktyczne podające: | - opis |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Przedmiot diagnostyka molekularna w laboratoriach przemysłowych ma na celu przybliżyć studentom metody identyfikacji ważnych, z punktu widzenia zdrowia konsumenta, mikroorganizmów będących potencjalnymi patogenami występującymi w żywności. |
Pełny opis: |
Wykład obejmuje 10 godzin zajęć. Przewidziano 5 wykładów trwających po 90 min. Wyk. 1 Ogólne informacje dotyczące diagnostyki mikrobiologicznej w laboratoriach przemysłowych. Zagrożenia związane z obecnością patogenów w produktach spożywczych. Charakterystyka wybranych patogenów. Wyk. 2. Metody biochemiczne i biofizyczne w wykrywaniu patogenów Wyk. 3 Metody immunologiczne w wykrywaniu patogenów Wyk. 4 Metody biologii molekularnej w identyfikacji patogenów Wyk. 5 Metody biologii molekularnej w identyfikacji patogenów c.d. Ćwiczenia laboratoryjne obejmują 20 godzin zajęć. Będą one realizowane w trakcie 5 ćwiczeń trwających 180 min. Ćw. 1 Rozporządzenia i normy ISO w laboratoriach przemysłowych. Ćw. 2 Analiza mikrobiologiczna powierzchni i powierza. Ćw. 3 Zastosowanie podłoży chromogennych w diagnostyce mikroorganizmów. Ćw. 4 Zastosowanie techniki PCR w diagnostyce mikroorganizmów. Ćw. 5 Zastosowanie metody FISH w diagnostyce mikroorganizmów. Podsumowanie i zaliczenie ćwiczeń. |
Literatura: |
1. Jodi Woan-Fei Law, Nurul-Syakima Ab Mutalib, Kok-Gan Chan, and Learn-Han Lee. Rapid methods for the detection of foodborne bacterial pathogens: principles, applications, advantages and limitations. Front Microbiol. 2014; 5: 770. 2. Thomas Bintsis. Foodborne pathogens. AIMS Microbiol. 2017; 3(3): 529–563 3. Lipika Pansare Godambe, Jayant Bandekar, Ravindranath Shashidha. Species-specific PCR based detection of Escherichia coli from Indian foods. 3 Biotech (2017) 7:130. Ashwani Kumar, Sunita Grover, Virender Kumar Batish.Exploring specific primers targeted against different genes for a multiplex PCR for detection of Listeria monocytogenes. 3 Biotech (2015) 5:261–269. 4. Marco Fontanot, Lucilla Iacumin, Francesca Cecchini, Giuseppe Comi, Marisa Manzano. PorA specific primers for the identification of Campylobacter species in food and clinical samples. LWT - Food Science and Technology 58 (2014) 86e92. |
Metody i kryteria oceniania: |
Aktywność Kolokwium zaliczeniowe Wykład - zaliczenie Zajęcia laboratoryjne– zaliczenie na ocenę (55-65% dostateczny, >65-75% dostateczny plus, >75-85% dobry, >85-95% dobry plus, >95% bardzo dobry). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT LAB
LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Kalwasińska | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Burkowska-But, Agnieszka Kalwasińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Kalwasińska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Kalwasińska, Maria Swiontek Brzezinska, Maciej Walczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Kalwasińska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Kalwasińska, Maciej Walczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.