Analiza i ocena jakości produktów spożywczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-K2-AJP-BIOT |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0521) Ekologia i ochrona środowiska
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza i ocena jakości produktów spożywczych |
Jednostka: | Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.50
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Przedmioty podstawowe dla pierwszego stopnia studiów |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (30 godz.): - udział w ćwiczeniach laboratoryjnych - 30 godz. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (32,5 godz.): - przygotowanie do ćwiczeń - 10 - praca własna nad opracowaniem sprawozdania - 10 - przygotowanie do zaliczenia – 12,5 Łącznie: 62,5 godz. (2,5 ECTS) |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1- zna techniki analizy jakościowej i ilościowej wybranych grup produktów żywnościowych, K_W15, K_W17 W2- posiada wiedzę na temat składu chemicznego wybranych produktów żywnościowych i wskazuje wpływ różnych czynników środowiskowych na ich jakość, K_W13 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1 – stosuje wybrane techniki pomiarowe do analizy jakościowej i ilościowej produktów spożywczych K_U01 U2 – krytycznie ocenia uzyskane wyniki, analizuje możliwość niedoskonałości wybranej metody, K_U06 U3 – przygotowuje w odpowiedni sposób materiał badawczy (produkty żywnościowe) do analiz biochemicznych, K_U11 U4 – potrafi formułować hipotezy, wnioski, opinie, K_U06, K_U12 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1 – potrafi pracować w zespole, K_K03 K2 – potrafi zaplanować i przeprowadzić eksperyment służący realizacji określonego zadania, K_K05 K3 – potrafi dostrzec ryzyko wykonywanych działań, K_K08 K4 – świadomie dba o bezpieczeństwo pracy oraz powierzony sprzęt, K_K09 K5 – potrafi krytycznie ocenić informacje z internetu, mediów masowych, literatury, dotyczące jakości produktów żywnościowych K_K07 |
Metody dydaktyczne: | Metody poszukujące, ćwiczeniowo-praktyczne w formie eksperymentu. Studenci realizują zadania praktyczne indywidualnie lub w parach. Zajęcia są prowadzone w grupie 8-12 osób, ponieważ wymaga tego metodyka doświadczeń: dostęp do sprzętu i urządzeń laboratoryjnych, a także praca z odczynnikami chemicznymi. Wykonywanie eksperymentów w oparciu o pisemne instrukcje. |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studenta z powszechnie stosowanymi metodami analizy jakościowej i ilościowej produktów żywnościowych. Ćwiczenia laboratoryjne obejmują odpowiednie przygotowanie próbki do analiz, izolację wybranej grupy związków (m.in. białek, węglowodanów, jonów), analizę jakościową/ilościową, zapoznanie z nowoczesnymi testami paskowymi do diagnostyki antybiotyków w żywności oraz sformułowanie wniosków z uzyskanych wyników. |
Pełny opis: |
Ćwiczenia będą obejmować następujące zagadnienia: 1. Zapoznanie z zasadami BHP w laboratorium badawczym. Omówienie warunków zaliczenia przedmiotu. Zapoznanie z aparaturą wykorzystywaną w trakcie ćwiczeń. 2. Oznaczanie naturalnych substancji antyodżywczych (szczawiany, tiocyjaniany) w wybranych produktach żywnościowych. 3. Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych. 4. Oznaczanie poziomu jonów wapniowych i magnezowych w wodach mineralnych i źródlanych. 5. Analiza poziomu białek w jadalnych kiełkach roślinnych. 6. Jakościowa analiza wybranych właściwości mleka (m.in. kwasowości, obecności antybiotyków). 7. Oznaczanie poziomu β-karotenu w marchwi i jej przetworach (soki,przeciery). 8. Oznaczanie poziomu pektyn w surowych owocach i ich przetworach. 9. Fermentacja mlekowa ako proces stosowany w przemyśle spożywczym. 10. Identyfikacja antybiotyków w produktach żywnościowych z zastosowaniem szybkich testów diagnostycznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia laboratoryjne – ocena sumująca wiedzę K_W15, K_W17, K_W13 Ocena sumująca umiejętności i kompetencje K_U01, K_U06, K_U11, K_U12, K_K08, K_K09, K_K07 Ćwiczenia laboratoryjne: warunkiem uzyskania zaliczenia jest obecność na wszystkich zajęciach oraz sporządznie raportów z odbytych zajęć oraz pisemne zaliczenie na ocenę obejmujące tematykę realizowaną na zajęciach; wymagany próg na ocenę dostateczną - 55-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus 81-90%, bardzo dobry - 91-100% |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Prowadzący grup: | Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Duszyn, Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Prowadzący grup: | Maria Duszyn | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Duszyn, Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Prowadzący grup: | Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Prowadzący grup: | Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.