Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Analiza i ocena jakości produktów spożywczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2600-K2-AJP-BIOT
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0521) Ekologia i ochrona środowiska Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza i ocena jakości produktów spożywczych
Jednostka: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.50 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Przedmioty podstawowe dla pierwszego stopnia studiów

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (30 godz.):


- udział w ćwiczeniach laboratoryjnych - 30 godz.


Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (32,5 godz.):


- przygotowanie do ćwiczeń - 10

- praca własna nad opracowaniem sprawozdania - 10

- przygotowanie do zaliczenia – 12,5


Łącznie: 62,5 godz. (2,5 ECTS)


Efekty uczenia się - wiedza:

W1- zna techniki analizy jakościowej i ilościowej wybranych grup produktów żywnościowych, K_W15, K_W17


W2- posiada wiedzę na temat składu chemicznego wybranych produktów żywnościowych i wskazuje wpływ różnych czynników środowiskowych na ich jakość, K_W13

Efekty uczenia się - umiejętności:

U1 – stosuje wybrane techniki pomiarowe do analizy jakościowej i ilościowej produktów spożywczych K_U01


U2 – krytycznie ocenia uzyskane wyniki, analizuje możliwość niedoskonałości wybranej metody, K_U06


U3 – przygotowuje w odpowiedni sposób materiał badawczy (produkty żywnościowe) do analiz biochemicznych, K_U11


U4 – potrafi formułować hipotezy, wnioski, opinie, K_U06, K_U12


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1 – potrafi pracować w zespole, K_K03


K2 – potrafi zaplanować i przeprowadzić eksperyment służący realizacji określonego zadania, K_K05


K3 – potrafi dostrzec ryzyko wykonywanych działań, K_K08


K4 – świadomie dba o bezpieczeństwo pracy oraz powierzony sprzęt, K_K09


K5 – potrafi krytycznie ocenić informacje z internetu, mediów masowych, literatury, dotyczące jakości produktów żywnościowych K_K07





Metody dydaktyczne:

Metody poszukujące, ćwiczeniowo-praktyczne w formie eksperymentu. Studenci realizują zadania praktyczne indywidualnie lub w parach. Zajęcia są prowadzone w grupie 8-12 osób, ponieważ wymaga tego metodyka doświadczeń: dostęp do sprzętu i urządzeń laboratoryjnych, a także praca z odczynnikami chemicznymi. Wykonywanie eksperymentów w oparciu o pisemne instrukcje.



Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- laboratoryjna

Skrócony opis:

Celem zajęć jest zapoznanie studenta z powszechnie stosowanymi metodami analizy jakościowej i ilościowej produktów żywnościowych. Ćwiczenia laboratoryjne obejmują odpowiednie przygotowanie próbki do analiz, izolację wybranej grupy związków (m.in. białek, węglowodanów, jonów), analizę jakościową/ilościową, zapoznanie z nowoczesnymi testami paskowymi do diagnostyki antybiotyków w żywności oraz sformułowanie wniosków z uzyskanych wyników.

Pełny opis:

Ćwiczenia będą obejmować następujące zagadnienia:

1. Zapoznanie z zasadami BHP w laboratorium badawczym. Omówienie warunków zaliczenia przedmiotu. Zapoznanie z aparaturą wykorzystywaną w trakcie ćwiczeń.

2. Oznaczanie naturalnych substancji antyodżywczych (szczawiany, tiocyjaniany) w wybranych produktach żywnościowych.

3. Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych.

4. Oznaczanie poziomu jonów wapniowych i magnezowych w wodach mineralnych i źródlanych.

5. Analiza poziomu białek w jadalnych kiełkach roślinnych.

6. Jakościowa analiza wybranych właściwości mleka (m.in. kwasowości, obecności antybiotyków).

7. Oznaczanie poziomu β-karotenu w marchwi i jej przetworach (soki,przeciery).

8. Oznaczanie poziomu pektyn w surowych owocach i ich przetworach.

9. Fermentacja mlekowa ako proces stosowany w przemyśle spożywczym.

10. Identyfikacja antybiotyków w produktach żywnościowych z zastosowaniem szybkich testów diagnostycznych.

Metody i kryteria oceniania:

Ćwiczenia laboratoryjne – ocena sumująca wiedzę

K_W15, K_W17, K_W13

Ocena sumująca umiejętności i kompetencje

K_U01, K_U06, K_U11, K_U12, K_K08, K_K09, K_K07

Ćwiczenia laboratoryjne: warunkiem uzyskania zaliczenia jest obecność na wszystkich zajęciach oraz sporządznie raportów z odbytych zajęć oraz pisemne zaliczenie na ocenę obejmujące tematykę realizowaną na zajęciach; wymagany próg na ocenę dostateczną - 55-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus 81-90%, bardzo dobry - 91-100%

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Brygida Świeżawska-Boniecka
Prowadzący grup: Brygida Świeżawska-Boniecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maria Duszyn, Brygida Świeżawska-Boniecka
Prowadzący grup: Maria Duszyn
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maria Duszyn, Brygida Świeżawska-Boniecka
Prowadzący grup: Brygida Świeżawska-Boniecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2023-10-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Brygida Świeżawska-Boniecka
Prowadzący grup: Brygida Świeżawska-Boniecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)