Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Wiem, co jem – toksykologia i chemia żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2600-OG-WTCZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Wiem, co jem – toksykologia i chemia żywności
Jednostka: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych
Grupy: Przedmioty ogólnouniwersyteckie
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

brak

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (35 godz.):

- udział w zajęciach: 30 godz.

- udział w konsultacjach: 5 godz.

Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (15 godz.):

- praca własna nad opracowaniami: 15 godz.

Łącznie: 50 godz.


Efekty uczenia się - wiedza:

W1 – student posiada podstawową wiedzę na temat metod analizy ryzyka

W2 – student zna różne klasy ksenobiotyków obecnych w żywności


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1 – student potrafi krytycznie ocenić ryzyka związane z poszczególnymi ksenobiotykami w żywności

U2 – student interpretuje krytycznie doniesienia medialne związane z toksykologią żywności


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1 – student jest świadomy znaczenia komunikacji ryzyka w związku z żywnością

K2 – student identyfikuje wiarygodne źródła wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności


Metody dydaktyczne:

seminarium

Metody dydaktyczne podające:

- wykład konwersatoryjny

Metody dydaktyczne poszukujące:

- seminaryjna
- studium przypadku

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody służące prezentacji treści
- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Przedmiot omówi obecne w żywności związki chemiczne, które mogą wpływać na zdrowie człowieka. Omówione zostaną różne klasy ksenobiotyków. Studenci będą krytycznie interpretować dane ze źródeł naukowych i popularnych mediów.

Pełny opis:

Przedstawione zostaną podstawy naukowej oceny ksenobiotyków w żywności. Omówione zostaną różne klasy ksenobiotyków w żywności pod względem ich charakterystyki toksykologicznej i znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Zaprezentowane zostaną następujące tematy:

1. Wprowadzenie do tematu. Postrzeganie zagrożeń związanych z żywnością przez konsumentów i ekspertów naukowych.

2. Podstawy oceny ryzyka.

3. Metale toksyczne: ołów i rtęć.

4. Metale toksyczne: arsen i kadm.

5. Metylowane analogi resweratrolu.

6. Niebezpieczna pleśń: mykotoksyny.

7. Śmiertelne rośliny i zwierzęta: naturalne toksyny.

8. Zwalczanie szkodników: pestycydy.

9. Najbardziej toksyczne zanieczyszczenia środowiska: dioksyny.

10. Pozostałości antybiotyków w żywności pochodzenia zwierzęcego.

11. Czy hormony w pożywieniu powodują przedwczesne dojrzewanie?

12. Ładniejsze, pachnące, trwalsze: dodatki do żywności.

13. Fałszerstwa żywności.

14. Związki rakotwórcze w żywności.

15. Podsumowanie. Prezentacje studentów.

Literatura:

Publikacje naukowe i doniesienia medialne

Metody i kryteria oceniania:

- Prezentacja grupowa dotycząca konkretnego ksenobiotyku lub grupy ksenobiotyków w żywności

Kryteria oceniania -

70% oceny – zawartość merytoryczna prezentacji, w tym dobór wiarygodnych źródeł opartych na danych naukowych

10% oceny – jakość prezentacji

20% oceny – dyskusja na zaprezentowany temat – odpowiedź na pytania prowadzącego i pozostałych studentów

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Olejnik
Prowadzący grup: Magdalena Buszewska-Forajta, Małgorzata Olejnik, Hanna Piotrowska-Kempisty
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Olejnik
Prowadzący grup: Magdalena Buszewska-Forajta, Małgorzata Olejnik, Hanna Piotrowska-Kempisty
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Olejnik
Prowadzący grup: Małgorzata Olejnik, Hanna Piotrowska-Kempisty
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)