Wiem, co jem – toksykologia i chemia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-OG-WTCZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0511) Biologia
|
Nazwa przedmiotu: | Wiem, co jem – toksykologia i chemia żywności |
Jednostka: | Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych |
Grupy: |
Przedmioty ogólnouniwersyteckie |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | brak |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (35 godz.): - udział w zajęciach: 30 godz. - udział w konsultacjach: 5 godz. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (15 godz.): - praca własna nad opracowaniami: 15 godz. Łącznie: 50 godz. |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1 – student posiada podstawową wiedzę na temat metod analizy ryzyka W2 – student zna różne klasy ksenobiotyków obecnych w żywności |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1 – student potrafi krytycznie ocenić ryzyka związane z poszczególnymi ksenobiotykami w żywności U2 – student interpretuje krytycznie doniesienia medialne związane z toksykologią żywności |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1 – student jest świadomy znaczenia komunikacji ryzyka w związku z żywnością K2 – student identyfikuje wiarygodne źródła wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności |
Metody dydaktyczne: | seminarium |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład konwersatoryjny |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - seminaryjna |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody służące prezentacji treści |
Skrócony opis: |
Przedmiot omówi obecne w żywności związki chemiczne, które mogą wpływać na zdrowie człowieka. Omówione zostaną różne klasy ksenobiotyków. Studenci będą krytycznie interpretować dane ze źródeł naukowych i popularnych mediów. |
Pełny opis: |
Przedstawione zostaną podstawy naukowej oceny ksenobiotyków w żywności. Omówione zostaną różne klasy ksenobiotyków w żywności pod względem ich charakterystyki toksykologicznej i znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Zaprezentowane zostaną następujące tematy: 1. Wprowadzenie do tematu. Postrzeganie zagrożeń związanych z żywnością przez konsumentów i ekspertów naukowych. 2. Podstawy oceny ryzyka. 3. Metale toksyczne: ołów i rtęć. 4. Metale toksyczne: arsen i kadm. 5. Metylowane analogi resweratrolu. 6. Niebezpieczna pleśń: mykotoksyny. 7. Śmiertelne rośliny i zwierzęta: naturalne toksyny. 8. Zwalczanie szkodników: pestycydy. 9. Najbardziej toksyczne zanieczyszczenia środowiska: dioksyny. 10. Pozostałości antybiotyków w żywności pochodzenia zwierzęcego. 11. Czy hormony w pożywieniu powodują przedwczesne dojrzewanie? 12. Ładniejsze, pachnące, trwalsze: dodatki do żywności. 13. Fałszerstwa żywności. 14. Związki rakotwórcze w żywności. 15. Podsumowanie. Prezentacje studentów. |
Literatura: |
Publikacje naukowe i doniesienia medialne |
Metody i kryteria oceniania: |
- Prezentacja grupowa dotycząca konkretnego ksenobiotyku lub grupy ksenobiotyków w żywności Kryteria oceniania - 70% oceny – zawartość merytoryczna prezentacji, w tym dobór wiarygodnych źródeł opartych na danych naukowych 10% oceny – jakość prezentacji 20% oceny – dyskusja na zaprezentowany temat – odpowiedź na pytania prowadzącego i pozostałych studentów |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Olejnik | |
Prowadzący grup: | Magdalena Buszewska-Forajta, Małgorzata Olejnik, Hanna Piotrowska-Kempisty | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Olejnik | |
Prowadzący grup: | Magdalena Buszewska-Forajta, Małgorzata Olejnik, Hanna Piotrowska-Kempisty | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR SEM
CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Olejnik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Olejnik, Hanna Piotrowska-Kempisty | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.