Dietetyka w wellness i SPA
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-SIW-M4-DW-3-S1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0919) Ochrona zdrowia (inne)
|
Nazwa przedmiotu: | Dietetyka w wellness i SPA |
Jednostka: | Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie wiedzy z zakresu: fizjologii oraz edukacji zdrowotnej |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (16 godz.): - udział w wykładach – 15 godz. - dodatkowa możliwość konsultacji z osobą prowadzącą zajęcia – 1 godz. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (13 godz.): - przygotowanie do zajęć, czytanie literatury – 2 godz. - przygotowanie i uzupełnienie notatek – 1 godz. - przygotowanie się do zaliczenia – 10 godz. Łącznie: 29 godz. (1 ECTS) |
Efekty uczenia się - wiedza: | W 1: Ma wiedzę z zakresu zasad skutecznego i efektywnego stymulowania rozwoju fizycznego oraz poprawy jakości zdrowia i wydolności fizycznej poprzez właściwe żywienie – K_W01 W 2: Zna i rozumie zasady racjonalnego odżywiania oraz zasady profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie w promocji zdrowia oraz opisuje związek błędów w odżywianiu z ryzykiem rozwoju chorób dietozależnych – K_W09 W 3: Zna i rozumie teoretyczne podstawy działań interwencyjnych w zakresie prawidłowego żywienia osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem) – K_W09 W 4: Zna i rozumie miejsce zawodu trenera w promocji racjonalnego żywienia oraz zasad profilaktyki żywieniowej, opisuje metody kształtowania oraz zmian zachowań żywieniowych – K_W10 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U 1: Potrafi planować, realizować oraz dokumentować działania interwencyjne związane ze zmianą sposobu żywienia oraz nawyków żywieniowych, z uwzględnieniem obowiązujących norm i schematów żywieniowych – K_U10 U 2: Potrafi planować, realizować oraz dokumentować działania interwencyjne związane planowaniem żywienia osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia – K_U10 U 3: Potrafi wykorzystać specjalistyczną terminologię z zakresu nauk o żywności i żywieniu w celu propagowania zasad racjonalnego żywienia oraz zaleceń profilaktyki żywieniowej – K_U05 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K 1: Jest gotów do krytycznego odnoszenia się do zaleceń żywieniowych lub diet niekonwencjonalnych, propagowanych w środkach masowego przekazu i analizowania ich ewentualnych korzyści lub zagrożeń zdrowotnych w oparciu o zdobytą wiedzę – K_K01 K 2: Zna wartość zdobytej wiedzy i potrafi ją wykorzystać do projektowania działań zawodowych związanych z propagowaniem zdrowego stylu życia – K_K02 K 3: Rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy, w oparciu o aktualne doniesienia naukowe – K_K03 K 4: Posiada umiejętność współpracy w zespole wielodyscyplinarnym, korzysta z wiedzy i doświadczenia zawodowego dietetyka w celu zapewnienia jak najlepszej interwencji żywieniowej konsumentom salonów wellness i SPA – K_K05 |
Metody dydaktyczne: | Wykład: realizowany z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość: informacyjny z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia Inne: konsultacje z nauczycielem akademickim |
Skrócony opis: |
Celem nauczania na przedmiocie Dietetyka w wellness i SPA jest zrozumienie różnicy między zapotrzebowaniem organizmu a normami żywienia oraz zrozumienie konieczności zróżnicowania i zindywidualizowania żywienia człowieka w zależności od poziomu wydatków energetycznych oraz stanu odżywienia. |
Pełny opis: |
Celem zajęć wykładowych z przedmiotu Dietetyka w wellness i SPA jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu: - fizjologicznych podstaw racjonalnego odżywiania oraz profilaktyki żywieniowej i ich znaczenia dla zdrowia człowieka, - zaleceń żywieniowych dla osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem), - roli diety w procesie bioregeneracji. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Gawęcki J., 2016, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN 2. Grzymisławski M., Gawęcki J., 2016, Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN 3. Jarosz M., 2014, Żywienie wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa Literatura uzupełniająca: 1. Bean A., 2014, Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka 2. Celejowa I., 2014, Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania: Test pisemny: W2, W3, W4 Aktywność podczas dyskusji omawianego zagadnienia: W1 Kryteria oceniania: Przedmiot kończy się zaliczeniem na ocenę. Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku testu zaliczeniowego (test zbudowany z pytań zamkniętych, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi. < 60% - ndst. 60% - 70% - dostateczny; 75% - dostateczny plus; 80% - 85% - dobry; 90% - dobry plus; 95% - 100% - bardzo dobry |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Justyna Przybyszewska | |
Prowadzący grup: | Justyna Przybyszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Justyna Przybyszewska | |
Prowadzący grup: | Justyna Przybyszewska | |
Strona przedmiotu: | https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=4078 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Justyna Przybyszewska | |
Prowadzący grup: | Justyna Przybyszewska | |
Strona przedmiotu: | https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=4078 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.